Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Czarny bez

Naturalna apteka, czyli po prostu „matka natura”, oferuje, nam naturalne immunostymulatory. Jednym z nich jest czarny bez, od dawien dawna stosowany w ziołolecznictwie. Ten powszechnie występujący w naszym kraju krzew kryje w sobie niesamowite moce. Działa przeciwwirusowo, immunostymulująco, lekko napotnie i przeciwzapalnie.

Bez czarny  (Sambucus nigra L.),  zwany często „drzewem życia”, to jedna z ważniejszych roślin o znaczeniu leczniczym. Jest to wysoki krzew, silnie rozrastający się, czasem występujący w postaci niewysokiego drzewa. Występuje w całej środkowej Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji oraz w krajach bałkańskich. W Polsce rośnie powszechnie na terenie całego kraju.

Najpopularniejszymi surowcami wykorzystywanymi w ziołolecznictwie są kwiaty i owoce czarnego bzu.

Kwiaty bzu zawierają flawonoidy (kampferol, rutozyd, kwercetynę, izokwercytynę), a także kwasy organiczne i trójterpeny oraz sole mineralne. Kwiaty stosowane są jako środek napotny, przeciwgorączkowy i uszczelniający naczynia.

Natomiast owoce bzu czarnego, bogate są w polifenole, głównie antocyjany i sambucynę. Owoce czarnego bzu posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, immunomodulacyjne, przeciwmiażdzycowe i przeciwleukemiczne.

Jak wykorzystać te cenne surowce?

Czas na zbiór całych kwiatostanów to koniec maja i początek czerwca, kiedy to część kwiatów w baldachach jest jeszcze nie rozwinięta. Kwiaty bzu zbiera się w suche dni i po obeschnięciu rosy. Następnie kwiatostany można wysuszyć, oczyścić z szypułek i używać do zaparzania jako znakomitą herbatkę na przeziębienia. Ze świeżo zerwanych kwiatów możemy tez zrobić domowy syrop.

Owoce czarnego bzu zbiera się, gdy wszystkie na baldachu są dojrzałe, czarne i lśniące. Pełna dojrzałość owoców bzu czarnego przypada na sierpień i wrzesień i w tym samym czasie dokonuje się zbioru (nie należy ich zbierać w przypadku, gdy występuje nawet znikoma ilość zielonych i niewybarwionych owoców). Po oczyszczeniu z szypułek owoce możemy wysuszyć lub wykorzystywać świeże do robienia soków.

Pamiętajmy również, że nie wolno spożywać surowych kwiatów i owoców czarnego bzu, muszą być one poddane obróbce termicznej tj. gotowaniu, pasteryzacji lub suszeniu, ponieważ inaktywuje to sambunigryne związek, który może negatywnie wpływać na organizm.

 

Cóż nam mówią bania naukowe ?

Z badań klinicznych wynika, że:

– objawy grypy u badanych ustąpiły średnio 4 dni wcześniej u osób otrzymujących ekstrakt z czarnego bzu w porównaniu z placebo;

– ekstrakt z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe poprzez zwiększenie ilości przeciwciał przeciwko wirusowi grypy;

– ekstrakt z czarnego bzu i jego preparaty aktywują zdrowy układ odpornościowy, poprzez zwiększenie produkcji cytokin zapalnych;

Inne badania wskazują również na:

– korzystny wpływ na przebieg grypy, stymulujący odpowiedź immunologiczną i zapobiegający infekcji wirusowej (badania na myszach);

– działanie hamujące na namnażanie ludzkich patogennych wirusów grypy i ludzkim bakteriom chorobotwórczym oraz wirusom (badanie in-vitro).

 

Przetwory z czarnego bzu można uznać za bezpieczne. Tradycyjne zastosowanie w ziołolecznictwie oraz wyniki badań naukowych wskazują na to, iż bez czarny  można stosować profilaktycznie, jak i  wspomagająco w leczeniu infekcji grypowych czy różnego rodzaju przeziębień. Silne działanie przeciwutleniejące związków znajdujących się w różnego rodzaju przetworach, koncentratach czy ekstraktach z czarnego bzu ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

 

Źródła:

Waszkiewicz-Robak B., Biller E. Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3):217-224

Kołodziej B, Drożdżal K. Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywn Nauka Technol Jakość 2011, 4(77): 36-44.

Dyduch J. Bez czarny – charakterystyka biologiczna, wykorzystanie w ziołolecznictwie, kosmetyce i gospodarstwach domowych. Cz. I. Episteme 2014, 25: 21-27.

Kinoshita E., Hayashi K., Katayama H., Hayashi T., Obata A., Anti-Influenza Virus Effects of Elderberry Juice and Its Fractions, Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 2012, 76, 9, 1633-1638

Krawitz C., Abu Mraheil M., Stein M.,  Imirzalioglu C., Domann E., Pleschka S., Hain T., Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses, BMC Complementary and alternative Medicine, 2011, 11, 16

Zakay-Rones Z., Thom E., Wollan T.,  Wadstein J., Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections, Journal of International Medical Research, 2004, 32, 2, 132-140

Barak V., Halperin T., Kalickman I., The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines, European Cytokine Network, 2001, 12, 2, 290-296

Zakay-Rones Z, Varsano N, Zlotnik M, Manor O, Regev L, Schlesinger M, et al: Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. J Altern Complement Med1995; 1: 361 – 369

Szanowni Państwo, z radością informujemy, że działalność Sofry w Mielnie i w Karpaczu zostanie wznowiona z dniem 13. czerwca. Będą przedsięwzięte dodatkowe środki bezpieczeństwa, o czym poinformujemy niebawem.