Szczypiorek dodany do potrawy nie tylko nadaje jej dobrego smaku i poprawia wygląd, ale również wzbogaca dietę o składniki odżywcze. Chętnie po niego sięgamy szczególnie wiosną i latem, gdy jest szeroko dostępny. Zielone warzywa są jednymi z najbardziej drogocennych dla naszego zdrowia - czy tak samo jest w przypadku szczypiorku? Jakie wartości odżywcze ma szczypiorek?

Szczypiorek – właściwości

Szczypiorek to bylina cebulowa. Do spożycia wykorzystywane są cienkie, rurkowate liście, które posiadają delikatny cebulowy aromat i lekko piekący smak.

Szczypiorek jest źródłem sporej ilości składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminę C, B1, B2, A, beta-karoten, kwas foliowy, flawonoidy, składniki mineralne, takie jak wapń, potas, fosfor, żelazo oraz związki siarkowe. Produkt ten wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Liście szczypiorku stanowią żywność o niskiej kaloryczności. 100 g świeżego szczypiorku dostarcza 35 kcal. Z tego względu jego dodatek do potraw nie wpływa znacząco na wzrost kaloryczności diety, natomiast pozwala ją wzbogacić o niezbędne składniki odżywcze. Ponadto szczypiorek odznacza się całkiem sporą ilością białka w porównaniu do wielu innych warzyw, a jego zawartość wynosi 4 g na 100 g produktu.

Czy szczypiorek jest zdrowy?

Szczypiorek śmiało można nazwać zdrowym produktem. Obecne w szczypiorku składniki sprawiają, że warto go stosować w zapobieganiu i wspomagająco przy leczeniu wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, hiperlipidemia, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroba Parkinsona i Alzheimera.

Jako warzywo niskokaloryczne, szczypiorek świetnie sprawdza się także w diecie odchudzającej. Jego spożycie zwiększa ilość dostarczanych wraz z dietą składników odżywczych. Jest to bardzo ważne szczególnie podczas stosowania diet niskokalorycznych i chroni przed powstawaniem niedoborów pokarmowych.

Jak wyhodować szczypiorek?

Szczypiorek jest warzywem łatwym w samodzielnej uprawie. Można go hodować zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce w warunkach domowych. Szczypiorek jest odporny na mróz, raz posadzony będzie dawał plony przez wiele lat. Dobrze znosi suszę, lecz najlepiej rośnie mając dobry dostęp do wody.

Nasiona szczypiorku można kupić w sklepach ogrodniczych, na targu, czy w supermarketach. Szczypiorek najlepiej sadzić w marcu i kwietniu oraz w lipcu i sierpniu. Czas kiełkowania wynosi 2-3 tygodnie.

Szczypiorek z cebuli

Szybkim rozwiązaniem na wyhodowanie zieleniny jest posadzenie do ziemi cebuli lub umieszczenie jej w naczyniu z wodą. W krótkim czasie zaczynają wyrastać z niej korzenie oraz liście podobne do szczypiorku. Są one zwykle grubsze i mają ostrzejszy smak niż szczypiorek uzyskany z nasion, ale można je wykorzystywać w ten sam sposób.

Jak przechowywać szczypiorek?

Szczypiorek najlepiej zrywać na bieżąco według aktualnych potrzeb. Ten kupiony w sklepie lub nadmiar już zerwanego szczypiorku warto owinąć ręcznikiem papierowym nasączonym w wodzie, umieścić w pojemniku, a następnie włożyć do lodówki. Niska temperatura i odpowiednia wilgotność sprawią, że szczypiorek dłużej zachowa świeżość.

Do czego dodawać szczypiorek?

Szczypiorek to idealny dodatek do różnego rodzaju past, np. twarogowych, jajecznych lub hummusu. Można nim posypywać kanapki, dodać go do jajecznicy czy chłodnika. Domowa sałatka ze szczypiorkiem również jest świetnym wyborem. Przykładem może być sałatka przygotowana na bazie ulubionej sałaty z posiekanym szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą i serem mozzarella.

Dieta pełna składników odżywczych

Nie wiesz jak komponować jadłospis, aby obfitował w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Nauczysz się tego stosując dietę pełnowartościową z oferty Instytutu Zdrowia Sofra. Zawiera ona produkty o dużej gęstości odżywczej, czyli bogate w witaminy, minerały, polifenole, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy. Dieta pełnowartościowa wspomaga oczyszczanie organizmu oraz poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.