Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Jak dieta warzywno-owocowa wspiera leczenie niepłodności

Niepłodność może być związana z brakiem błonnika w diecie. Własne doświadczenia w leczeniu chorób cywilizacyjnych dietą warzywno-owocową, z natury bogato błonnikową i bardzo niskokaloryczną wykazały, że pod jej wpływem ustępowały liczne choroby i również zaburzenia płodności (powrót owulacji, ustąpienie policystycznych jajników, endometriozy, poronień).

Niepłodność stanowi wciąż aktualny i niepokojący problem, gdyż co 5-6 para w Polsce jest niepłodna, a jak dotąd brakuje skutecznych metod leczenia. Techniki zapładniania invitro nie są metodą leczenia niepłodności i budzą szereg kontrowersji etyczno-moralnych, natomiast naprotechnologia, która akceptuje własne zdolności rozrodcze organizmu jest moralnie akceptowana.

 

Oto opisy doświadczeń z praktyki dr Dąbrowskiej:

Przypadek 1. Kobieta lat 36 miała policystyczne jajniki w przebiegu oporności na insulinę, miesiączki miała rzadko, co 60 dni, przebyła dwukrotnie samoistne poronieniam, a po zastosowaniu sześciotygodniowej diety warzywno-owocowej powróciły regularne miesiączki co 30 dni, ustąpił zespół policystycznych jajników, zaszła w ciążę i urodziła zdrowego syna.

Przypadek 2. Niepłodna kobieta lat 26 z: insulinoopornością, policystycznymi jajnikami, endometriozą, wysoką prolaktyną, niedoczynnością tarczycy, która dwukrotnie poroniła i choć wydawać się mogło, że przy takiej ilości zaburzeń już nie ma szans na urodzenia dziecka, jednak dzięki diecie warzywno-owocowej, którą przeprowadziła trzykrotnie po 6 tygodniach na przestrzeni dwóch lat mogła urodzić śliczną córeczkę.

Przypadek 3. Wypowiedź niepłodnej kobiety: Po wielu latach leczenia hormonalnego z powodu nieregularnych cyklów, lekarze orzekli, że nie będę mogła mieć dzieci. Od półtora roku staraliśmy się o dziecko bezskutecznie, wykryto u mnie wodniaka jajowodu. Ginekolog uznał, że trzeba wyciąć cały jajowód, bo przy zajściu w ciążę dziecko mogłoby się zagnieździć w wodniaku i byłaby ciąża pozamaciczna niebezpieczna dla mojego życia. Twierdził, że po operacji wchodzi w grę tylko metoda in vitro, jeśli chcę mieć dzieci. Nie zgodziłam się na tę propozycję i zastosowałam dietę warzywno-owocową przez 3 tygodnie, a po diecie USG nie było śladu po wodniaku, jajowód był zdrowy, cieniutki. Kilka miesięcy później zauważono u mnie policystyczne jajniki. Ginekolog stwierdził, iż będę musiała brać hormony do końca i że jest niezwykle mała szansa zajścia w ciążę, a ja przeszłam znowu na dietę 3,5 tygodnia. W trakcie diety miałam kryzys ozdrowieńczy z wysoką gorączką i bólem w okolicy nerek, a po dwóch dniach temperatura samoistnie spadła, czułam że dieta zadziałała, cykle się unormowały. W następnym miesiącu zaszłam w ciążę, 9 miesięcy później urodził się synek, przenoszony 2 tygodnie, urodził się z wagą 4,300 kg, 62 cm. Niezwykle szybko się rozwijał, zaczął raczkować w wieku 6 miesięcy, a w wieku 10 miesięcy zaczął chodzić, ma niezwykłą pamięć recytuje z pamięci 6-stronowe narracyjne bajki z książki. W wieku 1,5 roku umie narysować głowę umiejscawiając w dobrym miejscu oczy, nos, usta, uszy, włosy, nie uczyłam go tego – sam to wymyślił, poszedł do przedszkola w wieku 1,5 roku, gdzie dorównywał dzieciom o rok starszym. Obecnie synek ma już 8 lat, a moje cykle miesiączkowe mam do dnia dzisiejszego unormowane, nie mam żadnych wcześniejszych problemów z hormonami, które miałam całymi latami. Przed czterema laty udało mi się bez problemu zajść w drugą ciążę i również przed rokiem trzecia ciąża przebiegała bez problemu, jestem bardzo szczęśliwa, mam troje zdrowych i mądrych dzieci.

Przypadek 4. Kobieta lat 20, ma torbiel jajnika o średnicy 4,5 x 5 cm i była już zakwalifikowana do zabiegu operacyjnego. Po zastosowaniu 5- tygodniowej diety warzywno-owocowej po torbieli nie było śladu w badaniu USG. Na początku kuracji, pojawiły się krótkotrwałe bóle w okolicy podbrzusza. Obecnie minęło już 11 lat, czuje się bardzo dobrze i cieszy się, że uniknęła okaleczającej operacji, ma troje zdrowych dzieci.


Przypadek 5. U pacjentki z wysokim poziomem hormonów męskich (testosteronu) mającej zarost i wysypkę na twarzy i plecach, po zastosowaniu 6- tygodniowej diety, nastąpiła normalizacja hormonu, ustąpił zarost, mogła zajść w ciążę i urodzić zdrową córkę.

 

W skład diety wchodzą warzywa niskoskrobiowe, takie jak na przykład: marchew, kapusta, kalafior, kalarepka, jarmuż, szpinak, brukselka, rzodkiewka, brokuł, cukinia, cebula, czosnek, sałata, ogórki, buraki, seler, pietruszka, pomidor, papryka, roszponka, rukola, kiełki, przyprawy naturalne (zioła), susze warzywne itp. oraz nieduży dodatek owoców niskocukrowych takich jak na przykład: jabłka, jagody, cytryna, grejpfrut. Surowe warzywa powinny stanowić większość diety, ale dopuszczone są również warzywa krótkogotowane w postaci zup, leczo, warzyw gotowanych na parze. Dieta zawiera także warzywa kiszone, soki z warzyw i nieduży dodatek soków owocowych, jako przyprawę można używać ocet jabłkowy oraz sól nierafinowaną.

Ważną informacją jest, żeby w czasie kuracji dietą warzywno-owocową nie spożywać innych odżywczych pokarmów, gdyż wówczas zostanie przerwany post, czego objawem będzie pojawienie się uczucia głodu.
Czas kontynuacji diety warzywno-owocowej należy określać indywidualnie. Przykładowo dietę można przeprowadzić przez okres: 2 tygodni, 4 tygodni, a nawet 6 tygodni, jeśli mamy rezerwy w postaci nadwagi. Również można przeprowadzać okresowe kuracje np. dwa dni w tygodniu.

Aby potwierdzić skuteczność tej nowatorskiej metody leczenia niepłodności i móc ją upowszechnić, niewątpliwie potrzeba przeprowadzenia badań naukowych na dużych grupach osób z problemem niepłodności leczonych dietą warzywno-owocową. Gdyby udało się potwierdzić efektywność takiego leczenia, wtedy metoda ta mogłaby wzbogacić naprotechnologię o dodatkowe narzędzie terapeutyczne, jakim jest leczenie żywieniem (postem) niepłodności.
A ponieważ wszystko wymaga czasu i nie wiadomo, czy takie badania będą kiedyś podjęte na szerszą skalę, więc w każdym przypadku problemów z płodnością, proponujemy spróbować tej diety, gdyż okresowe spożywanie warzyw i owoców nie jest obciążone żadnym ryzykiem, a korzyści są niewspółmierne, gdyż istnieje realna szansa normalizacji zaburzeń i przywrócenia płodności, a także wyleczenia innych chorób, a także wydłużenia życia.
Również należy pamiętać, że chcąc utrwalić korzystne wyniki leczenia dietą, należy rozważyć zmianę dotychczasowego stylu życia na prozdrowotny i wprowadzić praktyki okresowych postów, gdyż powrót do dawnych nawyków może spowodować nawrót wcześniejszych chorób i niepłodności.

(Powyższe fragmenty pochodzą z artykułu dr Ewy Dąbrowskiej „Dieta warzywno-owocowa w leczeniu niepłodności” opublikowanego na łamach Rocznika Naukowego Instytutu Zdrowia Sofra: Acta Salutem Scientiae. Pismo jest dostępne do kupienia w Sofrze w Mielnie i w Karpaczu oraz na stronie)

 

 

W trosce o rodziców, starających się o dziecko, powstał kompleksowy program wspierający leczenie niepłodności.

W ramach dwutygodniowego pobytu oferujemy:

  • profesjonalną opiekę medyczną
  • prelekcje i indywidualne konsultacje z dr n. med. Ewą Dąbrowską
  • pełne wyżywienie z dietą warzywno-owocową
  • wizytę ginekologiczną/urologiczną
  • 2 zabiegi z fizykoterapii dziennie
  • 2 razy w tygodniu gimnastykę na piłce
  • gimnastykę w basenie
  • tlenoterapię normobaryczną
  • test na nietolerancję pokarmową14-dniowy indywidualny program żywienia po zakończonym pobycie
  • zajęcia z psychologiem
  • wsparcie duchowe, możliwość korzystania z kaplicy