Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa polecana jest osobom, u których stwierdzono nietolerancję lub alergię pokarmowa na gluten. Gluten jest białkiem występujacym w następujących zbożach: pszenica, orkisz (odmiana pszenicy), pszenżyto, żyto, jęczmień. Białka poszczególnych zbóż różnią się między sobą toksycznością. Do najbardziej toksycznych białek występujacych w zbożach zalicza sie gliadynę zawartą w pszenicy, a z kolei do najmniej toksycznych aveninę zawartą w owsie.

„…CO DLA JEDNEGO POKARMEM, TO DLA DRUGIEGO TRUCIZNĄ”

(Lukrecjusz)

Osoby, którym ze względów zdrowotnych zalecono dietę bezglutenową, powinny pamiętać, że eliminacja glutenu polega nie tylko na wyłączeniu pieczywa z w/w zbóż, ale również wszelkich produktów i gotowych potraw, które mogą go zawierać. Jest to szczególnie istotne, gdyż gluten w przemyśle spożywczym często jest wykorzystywany jako wypełniacz. Zdarza się także, że niektóre odpowiedniki różnych pokarmów zawierają gluten, pomimo, iż pierwotna ich forma jest go pozbawiona.

WSKAZANIA DO STOSOWANIA DIETY BEZGLUTENOWEJ:

  • nietolerancja na gluten
  • alergia na gluten
  • celiakia
  • zespół złego wchłaniania
  • opóźnienie dojrzewania płciowego, bezpłodność, zaburzenia miesiączkowania
  • niedobory minerałów (magnezu, cynku, żelaza)
  • niedobory witamin
  • częste skurcze mięśni
  • nawracające bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, torsje
  • stany zapalne skóry
  • cukrzyca typu I
  • zapalenie naczyń
  • łysienie plackowate

OBJAWY KLINICZNE, KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ GLUTEN:

  • zapalenie jelit
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • biegunki
  • przewlekłe choroby wątroby
  • choroby stawów, zespół Sjogrena
  • niedobór masy ciała/ utrata masy ciała
  • autoimmunologiczne choroby tarczycy
  • osteoporoza (wczesna)
  • nawracające afty jamy ustnej

Daj szansę Twojemu zdrowiu

Dieta bezglutenowa bez nabiału

Oferujemy Państwu program żywieniowy bez nabiału w dwóch wersjach: wersję z mięsem i wersję bez mięsa - wegańską. Program ten skierowany jest do osób mających celiakie, choroby tarczycy, nietolerancje lub uczulenie na gluten oraz nabiał. Dieta ta wpisuje się w panujące trendy odżywiania oraz w rosnące zapotrzebowania naszych Gości. Biorąc pod uwagę profil leczniczy Instytutu, jest to dieta która wzbudza coraz większe zainteresowanie społeczeństwa.

Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej
ŚNIADANIE
  • Sok z selera i jabłka
  • Krem z kaszy jaglanej z pestkami
  • Słonecznika, migdałami i śliwką
  • Pasta z tofu naturalnego z orzechami
  • Surówka z ogórka świeżego, kiszonego,
  • Melona i orzechów
  • Pieczywo bezglutenowe
OBIAD
  • Zupa cebulowa z diablotkami bezglutenowymi
  • Zapiekanka z makaronu tagiatelle
  • Z brokułami i kurczakiem
  • Surówka z kapusty pekińskiej,
  • Sałaty lodowej, kopru, sosu vinegrette
  • Surówka z patisona, papryki, fasoli adzuki
  • Kompot z porzeczek
PODWIECZOREK
  • Owoce sezonowe
KOLACJA
  • Pieczone banany z płatkami
  • Kukurydzianymi i orzechami
  • Pasta z soczewicy z ziołami
  • Sałatka grecka
  • Pieczywo bezglutenowe
  • Sok z ananasa
Sprawdź terminy i ceny w naszych obiektach