Dieta dr. Dąbrowskiej w postaci gotowanej przynosi analogiczne benefity zdrowotne co tradycyjny sposób serwowania surowych warzyw i owoców. Do jej przygotowania wykorzystuje się również ten sam zestaw produktów oraz sposób przygotowania posiłków z uwzględnieniem procesów parowania. Dieta w postaci gotowanej ma porównywalne właściwości prozdrowotne co spożywanie warzyw i owoców bez obróbki termicznej. Jak konkretnie działa dieta dr. Dąbrowskiej w postaci gotowanej? Odpowiednio skomponowane posiłki gotowane na parze:

  • stabilizują ciśnienie krwi,
  • rozpuszczają zakrzepy,
  • normalizują poziom cukru,
  • likwidują zapasy tłuszczu,
  • usuwają kwas moczowy odłożony w stawach,
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • oczyszczają skórę, wygładzają zmarszczki,
  • przywracają harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha,
  • hamują proces wytwarzania wolnych rodników,
  • usprawniają wydalanie wszelkich toksyn.