Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa polecana jest osobom, u których stwierdzono nietolerancję lub alergię pokarmową na gluten. Gluten jest białkiem występującym w następujących zbożach: pszenica, orkisz (odmiana pszenicy), pszenżyto, żyto, jęczmień. Białka poszczególnych zbóż różnią się między sobą toksycznością. Do najbardziej toksycznych białek występujących w zbożach zalicza się gliadynę zawartą w pszenicy, a z kolei do najmniej toksycznych aveninę zawartą w owsie.

„…CO DLA JEDNEGO POKARMEM, TO DLA DRUGIEGO TRUCIZNĄ” (Lukrecjusz)

Osoby, którym ze względów zdrowotnych zalecono dietę bezglutenową, powinny pamiętać, że eliminacja glutenu polega nie tylko na wyłączeniu pieczywa z w/w zbóż, ale również wszelkich produktów i gotowych potraw, które mogą go zawierać. Jest to szczególnie istotne, gdyż gluten w przemyśle spożywczym często jest wykorzystywany jako wypełniacz. Zdarza się także, że niektóre odpowiedniki różnych pokarmów zawierają gluten, pomimo, iż pierwotna ich forma jest go pozbawiona.


OBJAWY KLINICZNE, KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ GLUTEN:

  • zapalenie jelit
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • biegunki
  • przewlekłe choroby wątroby
  • choroby stawów, zespół Sjogrena
  • niedobór masy ciała/ utrata masy ciała
  • autoimmunologiczne choroby tarczycy
  • osteoporoza (wczesna)
  • nawracające afty jamy ustnej

WSKAZANIA DO STOSOWANIA DIETY BEZGLUTENOWEJ:

  • nietolerancja na gluten
  • alergia na gluten
  • celiakia
  • zespół złego wchłaniania
  • opóźnienie dojrzewania płciowego, bezpłodność, zaburzenia miesiączkowania
  • niedobory minerałów (magnezu, cynku, żelaza)
  • niedobory witamin
  • częste skurcze mięśni
  • nawracające bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, torsje
  • stany zapalne skóry
  • cukrzyca typu I
  • zapalenie naczyń
  • łysienie plackowate

Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej

ŚNIADANIE

  • sok z selera i jabłka
  • krem z kaszy jaglanej z pestkami słonecznika,migdałami i śliwką
  • pasta z tofu naturalnego z orzechami
  • surówka z ogórka świeżego, kiszonego, melona i orzechów
  • pieczywo bezglutenowe

OBIAD

  • zupa cebulowa z diablotkami bezglutenowymi
  • zapiekanka z makaronu tagiatelle z brokułami i kurczakiem
  • surówka z kapusty pekińskiej, sałaty lodowej, kopru, sosu vinegrette
  • surówka z patisona, papryki, fasoli adzuki
  • kompot z porzeczek

PODWIECZOREK

  • owoce sezonowe

KOLACJA

  • pieczone banany z płatkami kukurydzianymi i orzechami
  • pasta z soczewicy z ziołami
  • sałatka grecka
  • pieczywo bezglutenowe
  • sok z ananasa

Zarezerwuj pobyt

W górach - Karpacz

Instytut Zdrowia Sofra w Karpaczu położony jest w centrum miasta z widokiem na najwyższy szczyt Karkonoszy – Śnieżkę. Nasz obiekt oferuje nowoczesne pokoje oraz apartamenty z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

Nad morzem - Mielno

Instytut Zdrowia Sofra w Mielnie położony jest tuż obok bałtyckiej plaży na jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc Polskiego Wybrzeża. Nasz obiekt oferuje 130 miejsc noclegowych z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.