Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa polecana jest osobom, u których stwierdzono nietolerancję lub alergię pokarmową na gluten. Gluten jest białkiem występującym w następujących zbożach: pszenica, orkisz (odmiana pszenicy), pszenżyto, żyto, jęczmień. Białka poszczególnych zbóż różnią się między sobą toksycznością. Do najbardziej toksycznych białek występujących w zbożach zalicza się gliadynę zawartą w pszenicy, a z kolei do najmniej toksycznych aveninę zawartą w owsie.

„…CO DLA JEDNEGO POKARMEM, TO DLA DRUGIEGO TRUCIZNĄ” (Lukrecjusz)

Osoby, którym ze względów zdrowotnych zalecono dietę bezglutenową, powinny pamiętać, że eliminacja glutenu polega nie tylko na wyłączeniu pieczywa z w/w zbóż, ale również wszelkich produktów i gotowych potraw, które mogą go zawierać. Jest to szczególnie istotne, gdyż gluten w przemyśle spożywczym często jest wykorzystywany jako wypełniacz. Zdarza się także, że niektóre odpowiedniki różnych pokarmów zawierają gluten, pomimo, iż pierwotna ich forma jest go pozbawiona.

Troska o zdrowie

Bardzo pomocne w prawidłowym doborze produktów okazuje się czytanie etykiet, zawierających informacje o składzie danego towaru. Jest to podyktowane faktem, że niektóre produkty w kolejnych partiach mogą mieć różny skład.

Mając na uwadze dobro naszych Gości i troszcząc się o ich zdrowie dokładamy wszelkich starań, aby dostarczyć Państwu maksimum satysfakcji i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

OBJAWY KLINICZNE, KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ GLUTEN:

  • zapalenie jelit
  • zapalenie błony śluzowej żołądka
  • biegunki
  • przewlekłe choroby wątroby
  • choroby stawów, zespół Sjogrena
  • niedobór masy ciała/ utrata masy ciała
  • autoimmunologiczne choroby tarczycy
  • osteoporoza (wczesna)
  • nawracające afty jamy ustnej
WSKAZANIA DO STOSOWANIA DIETY BEZGLUTENOWEJ:

  • nietolerancja na gluten
  • alergia na gluten
  • celiakia
  • zespół złego wchłaniania
  • opóźnienie dojrzewania płciowego, bezpłodność, zaburzenia miesiączkowania
  • niedobory minerałów (magnezu, cynku, żelaza)
  • niedobory witamin
  • częste skurcze mięśni
  • nawracające bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, torsje
  • stany zapalne skóry
  • cukrzyca typu I
  • zapalenie naczyń
  • łysienie plackowate
  • dolegliwości behawioralne (zaburzenia koncentracji, depresje, nadwrażliwość itp.)
  • Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej

    ŚNIADANIE

    • sok z selera i jabłka
    • krem z kaszy jaglanej z pestkami słonecznika,migdałami i śliwką
    • pasta z tofu naturalnego z orzechami
    • surówka z ogórka świeżego, kiszonego, melona i orzechów
    • pieczywo bezglutenowe
    • masło

    OBIAD

    • zupa cebulowa z diablotkami bezglutenowymi
    • zapiekanka z makaronu tagiatelle z brokułami i kurczakiem
    • surówka z kapusty pekińskiej, sałaty lodowej, kopru, sosu vinegrette
    • surówka z patisona, papryki, fasoli adzuki
    • kompot z porzeczek

    PODWIECZOREK

    • owoce sezonowe

    KOLACJA

    • pieczone banany z płatkami kukurydzianymi i orzechami
    • pasta z soczewicy z ziołami
    • sałatka grecka
    • pieczywo bezglutenowe
    • masło
    • sok z ananasa

    Zarezerwuj pobyt

    W górach - Karpacz

    Instytut Zdrowia Sofra w Karpaczu położony jest w centrum miasta z widokiem na najwyższy szczyt Karkonoszy – Śnieżkę. Nasz obiekt oferuje nowoczesne pokoje oraz apartamenty z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

    Nad morzem - Mielno

    Instytut Zdrowia Sofra w Mielnie położony jest tuż obok bałtyckiej plaży na jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc Polskiego Wybrzeża. Nasz obiekt oferuje 130 miejsc noclegowych z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

    Zamknij

    Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
    Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
    Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.