Dieta warzywno - owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta, która leczy

Pionierem w zakresie nauki o odżywianiu oraz odchudzaniu organizmu i jego oczyszczania był Max Bircher Benner. Jego doświadczenia w zakresie prawidłowego odżywiania i odzyskiwania zdrowia przez osoby chore stały się inspiracją do własnych poszukiwań dla dr n.med. Ewy Dąbrowskiej. Efektem tych poszukiwań jest jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób cywilizacyjnych głodówka lecznicza – dieta warzywno – owocowa. Dzięki jej zastosowaniu, czerpiąc z bogactwa fascynującego świata roślin, bogactwa otaczającej nas natury- człowiek doznaje uzdrowienia ciała i duszy.

Jakie korzyści przynosi nam dieta ?

  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • likwiduje zapasy tłuszczu
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • przywraca równowagę kwasowo – zasadową organizmu
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn

Dietę warzywno-owocową polecają znani i lubiani - czytaj

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • cele profilaktyczne i edukacyjne – dla osób zdrowych;
  • zaburzenia metaboliczne, takie jak: nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca na lekach doustnych, wysoki cholesterol, miażdżyca serca  i naczyń, kamica nerkowa, skaza moczanowa, zakrzepy
  • defekty odporności immunologicznej -  alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy  (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sklerodermia, wrzodziejące   zapalenie  jelita  grubego, przewlekłe zapalenie  wątroby)
  • choroby  zwyrodnieniowe  -  choroba  zwyrodnieniowa  stawów, łuszczyca, paradontoza, zaćma, nieżyt  jelit, wrzód  żołądka, stłuszczenie  wątroby,
  • zaburzenia  czynnościowe  -  zaparcia, zespół  jelita  nadwrażliwego, zgaga, nerwica,  itp.

Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • czynna  gruźlica
  • nadczynność  tarczycy i  niedoczynność  nadnerczy;
  • ostra  porfiria;
  • depresja;
  • ciężka niewydolność serca , nerek  i wątroby;
  • ciąża, okres karmienia piersią;
  • uogólnione zaawansowane choroby nowotworowe;
  • przyjmowanie hormonów sterydowych;
  • przyjmowanie cytostatyki;
  • lęk przed dietą.

Daj szansę Twojemu zdrowiu

POKARM NIE MOŻE ZAŚMIECAĆ ORGANIZMU LECZ POWINIEN GO OCZYSZCZAĆ

Dieta warzywno – owocowa wpływa korzystnie na około 60 różnych schorzeń. Podstawą kuracji jest oczyszczenie organizmu ze złogów i toksyn, co sprawia, że zostają w nim uruchomione mechanizmy naprawcze. To z kolei prowadzi do homeostazy ustroju, jego regeneracji i rewitalizacji – czyli ZDROWIA.

Do przygotowania diety warzywno – owocowej wykorzystuje się warzywa i owoce ubogie w energię, a więc zawierające śladowe ilości białka i tłuszczu. Produkty te są z kolei skarbnicą mikro i makroelementów, witamin, enzymów, błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych substancji czynnych biologicznie, co zapewnia doskonałe przyswajanie tych pokarmów, sprawne oczyszczanie organizmu i jego regenerację.

Jedną z wielu zalet kuracji jest brak występowania uczucia głodu w trakcie jej trwania, ponieważ Pacjent może do woli spożywać produkty będące elementami składowymi diety, bez obawy o przyrost wagi ciała.

Jak wygląda pobyt?

Dietę warzywno – owocową i inne proponowane przez nas, z powodzeniem stosują osoby w różnym wieku, cierpiące na szereg przewlekłych schorzeń, wymagające specjalistycznej rehabilitacji, odchudzające się. Efektem końcowym jest zawsze poprawa ogólnego stanu zdrowia, spadek wagi ciała - co także przekłada się na lepsze samopoczucie.

więcej

Przykładowy jadłospis w diecie warzywno - owocowej

ŚNIADANIE

  • barszcz czerwony na zakwasie
  • sok brokułowy z cytryną
  • kalarepka z brukselką gotowane na parze + koper
  • surówka z papryki, pomidora, szczypioru, kopru
  • surówka z białej rzodkwi, jabłka, śliwki suszonej
  • szaszłyk owocowy

OBIAD

  • zupa krem z dyni
  • łódki z cukinii nadziewane pomidorami i kalarepką z dipem chrzanowo – ziołowym
  • surówka z kapusty białej, rzodkiewki, ogórka kiszonego, kiwi, szczypioru
  • surówka z pomidorów, selera naciowego, jabłka
  • kompot z suszonych jabłek
  • deser „niespodzianka"

KOLACJA

  • mus z jabłek z sosem truskawkowym
  • surówka z ogórka świeżego, ogórka kiszonego, cebuli czerwonej, ziół
  • surówka z sałaty, papryki, patisona, kopru
  • sok grapefruitowy
  • jagody

Zarezerwuj pobyt

W górach - Karpacz

Instytut Zdrowia Sofra w Karpaczu położony jest w centrum miasta z widokiem na najwyższy szczyt Karkonoszy – Śnieżkę. Nasz obiekt oferuje nowoczesne pokoje oraz apartamenty z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

Nad morzem - Mielno

Instytut Zdrowia Sofra w Mielnie położony jest tuż obok bałtyckiej plaży na jednym z najbardziej atrakcyjnych miejsc Polskiego Wybrzeża. Nasz obiekt oferuje 130 miejsc noclegowych z bogatą bazą leczniczo-rehabilitacyjną, gabinetami SPA oraz częścią gastronomiczną.

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.