Szeroki wachlarz diet

W ramach pobytów zdrowotnych oferujemy programy żywieniowe prowadzone pod nadzorem dr n. med. Ewy Dąbrowskiej, tj.:

  • Dietę warzywno-owocową dla dorosłych (oczyszczającą i odchudzającą), której celem jest oczyszczanie organizmu z toksyn powstałych na skutek nieprawidłowego odżywiania. Dieta warzywno – owocowa to również edukacja w zakresie prawidłowego żywienia, dietetyki oraz profilaktyka p/cukrzycowa, p/miażdżycowa i wielu innym chorobom.
  • Dietę warzywno-owocową surową, która ma charakter bardziej restrykcyjny niż podstawowa jej wersja. Jest ona oparta wyłącznie na produktach surowych, nie przetworzonych. Dieta ta ma bardzo duże właściwości alkalizujące (odkwasza organizm) i antyoksydacyjne. Dostarcza organizmowi duże ilości witamin, minerałów,  bioaktywnych składników odżywczych,  a także  uaktywnia enzymy.
  • Dietę wg Fuhrmana, która może być uzupełnieniem zdrowego stylu żywienia.  Jest jednocześnie metodą profilaktyki i leczenia otyłości jak i szeregu innych chorób cywilizacyjnych. Stanowi także alternatywę zdrowego odżywiania po zakończeniu diety warzywno-owocowej.
  • Dietę naturalną (pełnowartościową) dla dorosłych i dzieci opartą na zdrowej kuchni dostosowanej do naszego klimatu, w której wykorzystywane są produkty o wysokiej wartości odżywczej. Stosowanie tej diety zalecane jest po zakończeniu diety zdrowotnej (oczyszczającej i odchudzającej).
  • Dietę 1000 kalorii dla osób z nadwagą i otyłością. Celem tej diety jest redukcja masy ciała. Program żywieniowy ustalany jest na podstawie dokładnego przeliczenia wartości energetycznej spożywanych pokarmów. Zestawy dań przygotowywane są w oparciu o produkty o niskim indeksie glikemicznym, a wartość energetyczna posiłków ograniczona jest do 1000 kalorii.
  • Dietę śródziemnomorską, jedną z najpopularniejszych obecnie diet, jest częścią z wielu programów żywieniowych, które oferujemy naszym Gościom. Dieta śródziemnomorska dla dorosłych oparta na zdrowej kuchni rejonu Morza Śródziemnego, to zdrowy, smaczny i różnorodny sposób odżywiania polecany do stosowania przez całe życie.

W ramach pobytów wczasowych proponujemy trzy programy żywieniowe:

  • tradycyjne wyżywienie,
  • dietę lekkostrawną polecaną dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom po 60 roku życia. Lekkostrawne menu wzmacnia organizm, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego (wrzody, stany zapalne żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych) pozwala uniknąć kłopotów z trawieniem,
  • dietę dziecięcą - urozmaiconą i bogatą w składniki odżywcze, wzmacniają cenaturalną odporność organizmu i poprawiające trawienie.

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.