Mielno
Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Czosnek pospolity

Czosnek pospolity (Allium sativum L.)  to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Poza właściwościami przyprawowymi, od bardzo dawnych czasów znane są jej właściwości prozdrowotne. Bardzo często czosnek nazywany jest starożytnym antybiotykiem. Czosnek jest produktem bardzo bogatym w różnorodne aktywne biologiczne substancje chemiczne i to właśnie ich mnogość jest powodem do licznych zastosowań terapeutycznych tej rośliny i uznanie jej za roślinę leczniczą. Ząbki czosnku poza podstawowymi składnikami takimi jak woda, węglowodany i białka, zawierają także witaminy (najwięcej jest witaminy C oraz witamin z grupy B) natomiast z mikroelementów znajdziemy tam sporo potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu. Jednak na właściwości prozdrowotne czosnku wpływa zawartość kwasów fenolowych i flawonoidów oraz związków organicznych siarki z których największy udział ma allicyna , która nadaje też charakterystyczny ostry smak i zapach.

Właściwości prozdrowotne czosnku to przede wszystkim szerokie działanie bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzakrzepowe, regulujące ciśnienie krwi, obniżające poziom cukru we krwi, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antyagregacyjne. Ponadto wzmacnia on odporność organizmu poprzez stymulację układu immunologicznego. Właściwości immunomodulujące allicyny to stymulacja aktywności komórek NK (natural killer), wzmaganiu fagocytozy oraz udział w aktywowaniu odpowiedzi limfocytów na cytokiny. Organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku obniżają aktywność cyklooksygenazy i lipooksygenazy ograniczając produkcję cytokin prozapalnych, przez co wpływają na prawidłowy profil cytokinowy i powodują skuteczną odporność komórkową.

Aby masz organizm mógł wykorzystać zbawienne działanie czosnku, powinniśmy go spożywać w ilości 2-4 gramy dziennie (ok. jeden ząbek) w postaci surowej, gdyż allicyna czyli to co najcenniejsze w czosnku aktywuje się poprzez zmiażdżenie surowego ząbku. Poza typowym wykorzystaniem w kuchni jako przyprawę, z czosnku możemy też zrobić lecznicze nalewki lub syropy. Osoby którym przeszkadza charakterystyczny smak i zapach mogą używać preparaty zawierające olejowy wyciąg z czosnku które są bezwonne. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z właściwości leczniczych czosnku, dużą ostrożność musza zachować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, z nieżytami żołądka czy ze skłonnościami do wzdęć.

Jednym ze sposobów na smaczne wykorzystanie czosnku jest sos Aioli. Rozgnieciony czosnek ucieramy bądź blendujemy z oliwą z oliwek tak, aby powstała emulsja, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy aksamitny sos.


Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne. Problem. Hig. Epidemiol., 2011, 92 (4), 810-812.

Keiss H.P., Dirsch V.M., Hartung T. i wsp. Garlic (Al-lium sativum L.) modulates cytokine expression in lipopolysaccharide-activated human blood thereby inhibiting NF-kappa B activity. J. Nutr. 2003; 133: 2171S–2175S.

Nowak G. Fitoterapia układu krążenia. W: Nowak G.(red.) Leki pochodzenia naturalnego. Wydawni-ctwo Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Poznań 2012;351-352.

Ilona Lis I., Bogdański p., Nowak.: Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Forum Zaburzeñ Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 210–215

x W Sofrze dbamy o Twoje bezpieczeństwo.

Sprawdź nasze procedury związane z COVID-19

Czytaj więcej

W Instytucie Zdrowia Sofra jest bezpieczniej niż w domu!

W specjalnej zakładce poświęconej COVID-19 znajdują się informacje o specjalnych procedurach, które przygotowaliśmy, aby zapewnić Państwu szczególne bezpieczeństwo i komfort.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ