Mielno
Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Nietolerancja pokarmowa – objawy i przyczyny

Nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego takie jak wzdęcia, biegunki, zgaga czy mdłości są powszechnymi dolegliwościami, którym nie przypisuje się często żadnej choroby. Allergy UK – brytyjska organizacja pomagająca dorosłym i dzieciom w walce z alergią, podaje, że aż 45% populacji może cierpieć na nietolerancje pokarmowe. Tych problemów nie wolno nam lekceważyć, ponieważ nietolerancja pokarmowa może wpłynąć na inne układy i narządy, co może doprowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Na rynku dostępne są różnego rodzaju badania na nietolerancje pokarmowe, temat ten zostanie jednak zarysowany szerzej w dalszej części artykułu.

Jak powstaje nietolerancja pokarmowa? 

Do układu pokarmowego trafiają w pierwszej kolejności składniki pokarmowe. Z powodu różnych czynników środowiskowych, którymi mogą być: stres, leki czy przetworzona żywność, istnieje ryzyko zaburzenia prawidłowego funkcjonowania jelita. Gdy nabłonek jelitowy zostaje uszkodzony  lub działa w sposób nieprawidłowy, do krwiobiegu przedostają się bakterie, toksyny, endotoksyny, fragmenty niestrawionych białek i powstaje nietolerancja pokarmowa. Ta zaś doprowadza do przewlekłego stanu zapalnego obejmującego cały organizm lub jego część.

Nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego takie jak wzdęcia, biegunki, zgaga czy mdłości są powszechnymi dolegliwościami, którym nie przypisuje się często żadnej choroby. Allergy UK – brytyjska organizacja pomagająca dorosłym i dzieciom w walce z alergią, podaje, że aż 45% populacji może cierpieć na nietolerancje pokarmowe. Tych problemów nie wolno nam lekceważyć, ponieważ nietolerancja pokarmowa może wpłynąć na inne układy i narządy, co może doprowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Na rynku dostępne są różnego rodzaju badania na nietolerancje pokarmowe, temat ten zostanie jednak zarysowany szerzej w dalszej części artykułu.

Jak powstaje nietolerancja pokarmowa? 

Do układu pokarmowego trafiają w pierwszej kolejności składniki pokarmowe. Z powodu różnych czynników środowiskowych, którymi mogą być: stres, leki czy przetworzona żywność, istnieje ryzyko zaburzenia prawidłowego funkcjonowania jelita. Gdy nabłonek jelitowy zostaje uszkodzony  lub działa w sposób nieprawidłowy, do krwiobiegu przedostają się bakterie, toksyny, endotoksyny, fragmenty niestrawionych białek i powstaje nietolerancja pokarmowa. Ta zaś doprowadza do przewlekłego stanu zapalnego obejmującego cały organizm lub jego część.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Nie tylko układ pokarmowy manifestuje objawami niepożądaną reakcję organizmu na spożywany pokarm. Nieprawidłowości widać też na skórze. W przypadku braku prawidłowej diagnozy przez kilka, a nawet kilkanaście lat, może utrzymywać się suchość skóry, świąd, trądzik. Dolegliwości ze strony układu oddechowego to: astma, nieżyt nosa, częste infekcje bądź różnego rodzaju alergie. Nietolerancje pokarmowe wpływają również niestety na układ odpornościowy (mogą doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów), ale też na układ hormonalny – tutaj konsekwencją może być nadwaga lub otyłość, cukrzyca, nadciśnienie. Nietolerancje ze strony układu pokarmowego współistnieją także z objawami ze strony układu nerwowego. Powszechne dolegliwości takie jak bóle głowy, migreny, przewlekłe zmęczenie, bezsenność, powinny dać nam powód do wykonania testu na nietolerancje pokarmowe.

Jak leczyć nietolerancje pokarmowe?

Przede wszystkim trzeba wykonać badania na nietolerancje pokarmowe. Istnieją różne testy
w zależności od ilości składników, na które chcemy się przebadać. Podstawą w walce
z nietolerancją pokarmową jest odpowiednio dobrana dieta eliminacyjna, aby usprawnić regenerację błony śluzowej jelita. W Instytucie Zdrowia Sofra, mającego swoje ośrodki w Karpaczu i w Mielnie, istnieje możliwość najpierw wykonania odpowiednich badań na nietolerancje pokarmowe, a następnie, w trakcie pobytu w Instytucie, skorzystania z kuracji zdrowotnej opartej o dietę ułożoną przez dr Ewę Dąbrowską.

Świetną propozycją na dolegliwości spowodowane przez nietolerancje pokarmowe może być bezglutenowa Dieta Vege.. Oprócz specjalnej dedykacji dla wegan i wegetarian jest ułożona z myślą o wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. W szczególności wskazana jest dla osób z nietolerancją na gluten i nabiał, zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi lub też cierpiącymi na niedobór witamin i minerałów. Dodatkowo produkty w diecie zostały tak dobrane, aby można było delektować się ich walorami smakowymi. Czy paluszki z kalarepy albo mus z kiwi w menu nie brzmią zachęcająco?

Nie tylko układ pokarmowy manifestuje objawami niepożądaną reakcję organizmu na spożywany pokarm. Nieprawidłowości widać też na skórze. W przypadku braku prawidłowej diagnozy przez kilka, a nawet kilkanaście lat, może utrzymywać się suchość skóry, świąd, trądzik. Dolegliwości ze strony układu oddechowego to: astma, nieżyt nosa, częste infekcje bądź różnego rodzaju alergie. Nietolerancje pokarmowe wpływają również niestety na układ odpornościowy (mogą doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych – Hashimoto, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów), ale też na układ hormonalny – tutaj konsekwencją może być nadwaga lub otyłość, cukrzyca, nadciśnienie. Nietolerancje ze strony układu pokarmowego współistnieją także z objawami ze strony układu nerwowego. Powszechne dolegliwości takie jak bóle głowy, migreny, przewlekłe zmęczenie, bezsenność, powinny dać nam powód do wykonania testu na nietolerancje pokarmowe.

Jak leczyć nietolerancje pokarmowe?

Przede wszystkim trzeba wykonać badania na nietolerancje pokarmowe. Istnieją różne testy w zależności od ilości składników, na które chcemy się przebadać. Podstawą w walce
z nietolerancją pokarmową jest odpowiednio dobrana dieta eliminacyjna, aby usprawnić regenerację błony śluzowej jelita. W Instytucie Zdrowia Sofra, mającego swoje ośrodki w Karpaczu i w Mielnie, istnieje możliwość najpierw wykonania odpowiednich badań na nietolerancje pokarmowe, a następnie, w trakcie pobytu w Instytucie, skorzystania z kuracji zdrowotnej opartej o dietę ułożoną przez dr Ewę Dąbrowską.

Świetną propozycją na dolegliwości spowodowane przez nietolerancje pokarmowe może być bezglutenowa Dieta Vege.. Oprócz specjalnej dedykacji dla wegan i wegetarian jest ułożona z myślą o wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. W szczególności wskazana jest dla osób z nietolerancją na gluten i nabiał, zmagającymi się z chorobami autoimmunologicznymi lub też cierpiącymi na niedobór witamin i minerałów. Dodatkowo produkty w diecie zostały tak dobrane, aby można było delektować się ich walorami smakowymi. Czy paluszki z kalarepy albo mus z kiwi w menu nie brzmią zachęcająco?

x W Sofrze dbamy o Twoje bezpieczeństwo.

Sprawdź nasze procedury związane z COVID-19

Czytaj więcej

W Instytucie Zdrowia Sofra jest bezpieczniej niż w domu!

W specjalnej zakładce poświęconej COVID-19 znajdują się informacje o specjalnych procedurach, które przygotowaliśmy, aby zapewnić Państwu szczególne bezpieczeństwo i komfort.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ