JADŁOSPIS NA ŻYCIE
Dieta pełnowartościowa pozwala zachować równowagę mikroflory jelitowej i dzięki temu poprawić stan zdrowia. Wzbogacona o produkty o potencjale antyoksydacyjnym i immunomodulującym, wzmacnia odporność i opóźnia efekty starzenia.
Podstawą diety pełnowartościowej w Instytucie Zdrowia Sofra w Karpaczu są świeże, nieprzetworzone produkty bogate w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, minerały i witaminy. Menu zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, ogromne ilości przeciwutleniaczy, enzymów roślinnych, a także błonnika i pektyn, wspierających oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów przemiany materii.
Dieta pełnowartościowa to model odżywiania najbardziej zbliżony do naturalnego.
W ośrodku w Karpaczu jadłospis opiera się na takich produktach, jak:
warzywa, owoce, zioła i przyprawy, pełnoziarniste pieczywo (wypiekane na miejscu), płatki, otręby, kasze, naturalny ryż, amarantus, razowy makaron, ziarna, rośliny strączkowe, oleje roślinne, ryby, przetwory mleczne (sfermentowane).
ZASTRZYK ENERGII
Dieta pełnowartościowa to sposób na zachowanie dobrego zdrowia przez lata, a także odpowiedź na wyzwania współczesności. Jest polecana osobom: z obniżoną odpornością, z zaburzeniami nastroju, depresją, w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, niedożywionym, a także będącym na etapie stabilizującym po diecie, np. warzywno-owocowej.