Jagody Acai to owoce wywodzące się z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Wyglądają podobnie jak borówka amerykańska. Mają około 1-1,5 cm średnicy, ciemnofioletową barwę i jagodowo-czekoladowy posmak. Rosną w gronach na szczytach drzew palmowych, które mogą osiągać nawet 20 m wysokości. Jagody Acai cenione są za wielokierunkowe, pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka i uważa się je za jedne z najbardziej wartościowych owoców na świecie. Już dziś dowiedz się jakie korzyści zdrowotne dają jagody Acai.
Jagody Acai są produktem o wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że w niewielkiej objętości zawierają bardzo duże ilości składników odżywczych. W jagodach Acai znajdziemy witaminę A, E, C, witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B3) oraz prowitaminy witaminy A pod postacią karotenoidów. Minerały obecne w jagodach Acai to m.in.: żelazo, cynk, wapń i potas. Dodatkowo, na tle innych owoców wyróżniają się wysoką zawartością związków bioaktywnych, m.in. flawonoidów, antocyjanów i kwasów polifenolowych.
Kaloryczność jagód Acai jest nieco wyższa niż innych jagód i wynosi około 80 kcal w 100 g świeżych owoców. Jagody Acai są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których często brakuje w naszej diecie, a pełnią w organizmie ważne funkcje budulcowe i regulujące.
Niestety owoce Acai szybko tracą swoją świeżość i zawartość składników aktywnych, co sprawia, że w Polsce są one dostępne głównie w postaci suszonej, sproszkowanej lub jako sok.
Jagody Acai mogą być wykorzystywane wspomagająco w leczeniu wielu chorób.
Antyoksydanty w jagodach Acai neutralizują wolne rodniki tlenowe, które działają szkodliwie na nasz organizm (przyspieszają proces starzenia, zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych).
Jagody Acai wykazują działanie przeciwnowotworowe. Badania naukowe sugerują możliwość hamowania rozwoju nieprawidłowych komórek i zapobiegania nowotworom okrężnicy, piersi i pęcherza moczowego.
Błonnik pokarmowy obecny w jagodach Acai wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.
Owoce te mają właściwości ochronne na układ nerwowy, działają przeciwdepresyjnie oraz mogą łagodzić rozwój choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych.
Jagody Acai są pomocne w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, regulują poziom cholesterolu (obniżają stężenie szkodliwych lipoprotein frakcji LDL i zwiększają poziom korzystnych lipoprotein frakcji HDL).
Choć jagody Acai mają stosunkowo wysoką wartość energetyczną w porównaniu do innych owoców, to warto po nie sięgać również podczas odchudzania. Wpływają pozytywnie na przemianę materii, co w połączeniu ze zmianą stylu życia pozwala na przyspieszenie utraty kilogramów.
Ponadto obecne w jagodach Acai składniki mineralne i witaminy pomagają uniknąć niedoborów pokarmowych, które mogą się pojawić podczas stosowania niskokalorycznej diety odchudzającej.
Nie ma większych ograniczeń w spożywaniu tych owoców. Należy jednak pamiętać, że jagody Acai mogą silnie uczulić, w związku z czym osoby skłonne do alergii powinny wprowadzać je do swojej diety stopniowo, zaczynając od małych ilości. Ponadto u osób z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego (np. cierpiących na zespół jelita drażliwego) mogą powodować nasilenie dolegliwości w postaci bólu brzucha i biegunki.
Owoce jagodowe należą do jednych z najcenniejszych żywieniowo produktów, dlatego powinny znajdować się w diecie każdego z nas. Warto jednak pamiętać, że są one nie tylko źródłem ważnych składników odżywczych, ale również zawierają cukry proste, które w nadmiarze są niekorzystne dla zdrowia. Z tego względu owoce powinny być spożywane z umiarem w ilości 1-2 porcji dziennie, a zamiast nich, w pozostałych posiłkach powinny znaleźć się warzywa.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego żywienia i poprawić stan swojego zdrowia wprowadzając zdrową dietę i aktywność fizyczną? Koniecznie skorzystaj z programów zdrowotnych prowadzonych w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra.
Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie. Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in vornehmen.