Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest schorzeniem, które dotyka coraz większą grupę osób. Jego objawy są mało specyficzne, co sprawia, że może być późno wykryta. Choć zwykle jego przebieg jest łagodny, może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Dowiedz się jak rozpoznać niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz w jaki sposób je leczyć.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) to najczęściej występująca choroba wątroby w krajach rozwijających się. Wynika ona ze zwiększonego odkładania się tłuszczu w obrębie tego narządu. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby pojawia się częściej u osób otyłych, chorujących na cukrzycę, insulinooporność i zespół metaboliczny, choć może wystąpić także u osób bez tych zaburzeń. Nie bez znaczenia są również nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz siedzący tryb życia, natomiast nie jest ona związane ze spożywaniem alkoholu.
Choroba ta znacząco zwiększa koszty opieki zdrowotnej. Może prowadzić do poważnych powikłań, łącznie z marskością i rakiem wątroby.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby najczęściej nie powoduje konkretnych objawów. Mogą mu jednak towarzyszyć dolegliwości wynikające z chorób współistniejących. Pacjenci skarżą się na złe samopoczucie, spadek energii, problemy ze snem i ból w prawym podżebrzu. W USG zauważalne są cechy stłuszczenia i powiększenia wątroby, a inne badania mogą ujawniać nieprawidłowości w testach wątrobowych, podwyższony poziom glukozy we krwi oraz zaburzony profil lipidowy.
Leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby powinno przede wszystkim opierać się na zmianie stylu życia. Pacjenci powinni stosować odpowiednią dietę oraz leki wyrównujące współtowarzyszące zaburzenia (podwyższony poziom cholesterolu, stan zapalny). W skrajnych przypadkach konieczny może być przeszczep wątroby.
W leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby konieczne jest zastosowanie odpowiedniej diety. Powinna to być dieta niskokaloryczna, pozwalająca na osiągnięcie prawidłowej masy ciała, zmniejszenie insulinooporności, wyrównanie stężenia cholesterolu i glukozy we krwi. Ważne jest jednak, aby stosowana dieta nie była zbyt restrykcyjna, ponieważ zaostrzy to chorobę. Optymalna utrata masy ciała wynosi 0,5-1 kg na tydzień.
Za skuteczny model żywienia uważa się dietę śródziemnomorską. Bazując na cechach tej diety, należy zmodyfikować swój sposób żywienia w następujący sposób:
podstawą diety są warzywa, które powinny znajdować się w każdym posiłku (częściowo można je wymienić na owoce, zwłaszcza niskowęglowodanowe, o intensywnych barwach, np. jagody, truskawki),
posiłki powinny zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak razowe pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, płatki i otręby zbożowe,
głównym źródłem tłuszczów powinny być oleje roślinne, ryby, orzechy i nasiona,
należy ograniczać produkty będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (konieczne jest wykluczenie smalcu i innych tłuszczów zwierzęcych, słodyczy, słonych przekąsek, produktów typu fast food, oleju palmowego, a także ograniczenie tłustego mięsa i jego przetworów oraz tłustego nabiału),
należy ograniczyć spożycie cukrów prostych, zwłaszcza fruktozy i syropu glukozowo-fruktozowego (znajdziemy je w słodyczach, miodzie i owocach).
Oprócz zdrowej diety bardzo ważne jest wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.
Cechy opisanego sposobu żywienia wspomagającego walkę z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby posiada dieta bałtycka dostępna w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra w Mielnie i Karpaczu. Jest ona rekomendowana przez profesor Ewę Stachowską jako dieta wspomagająca leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Profesor Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie jest cenionym specjalistą m.in. z zakresu żywienia człowieka. Wydała publikację na temat tej choroby i wynalazła chleb prebiotyczny, który wspomaga jej leczenie. Produkt ten można zakupić w naszym Instytucie.
Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie. Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in vornehmen.