Choć nie są tanim produktem, wiele osób miesiącami czeka, aż rozpocznie się sezon na szparagi. Wybieramy je głównie ze względu na smak, ale warto również wiedzieć, że są one bardzo wartościowym żywieniowo warzywem. Jakie korzyści dla organizmu daje jedzenie szparagów? Czy są odpowiednie dla każdego? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Szparagi to wieloletnia roślina z rodziny szparagowatych. W sprzedaży pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Sezon na szparagi jest dość krótki i trwa zwykle do końca czerwca. Najczęściej możemy zakupić szparagi zielone i białe.
Szparagi posiadają niską wartość energetyczną, która w 100 g produktu wynosi około 20 kcal. Oznacza to, że są one świetnym, niskokalorycznym warzywem, który można bez obaw spożywać także podczas odchudzania. Szparagi zawierają sporo składników odżywczych w postaci witamin (zwłaszcza witaminy A, C, E), składników mineralnych (m.in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza) oraz innych składników bioaktywnych, w tym kwasu foliowego, flawonoidów i karotenoidów (m.in. β–karotenu). Zawartość tych składników może się wahać w zależności od warunków upraw i sposobu przechowywania. Najwięcej wartości odżywczych będą miały krótko przechowywane i w pełni dojrzałe szparagi.
Spożywanie szparagów daje wiele korzyści dla organizmu. Do zdrowotnych właściwości szparagów należy m.in.:
regulacja ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
regulacja poziom glukozy we krwi,
właściwości moczopędne, które mogą być wykorzystywany w leczeniu chorób układu moczowego (nerek i pęcherza moczowego),
wspomaganie pracy układu pokarmowego, korzystny wpływ na naturalną florę bakteryjną jelit,
spowalnianie procesów starzenia, które wpływają na rozwój wielu chorób (m.in. nowotworów, choroby Alzheimera, cukrzycy),
łagodzenie chorób skórnych, m.in. łuszczycy, trądziku i przyspieszenie procesu gojenia ran,
wspomaganie pracy układu odpornościowego.
Różnice pomiędzy szparagami wynikają głównie ze sposobu w jaki rosną. W odróżnieniu od zielonych szparagów, białe szparagi wzrastają pod ziemią, nie mając bezpośredniego dostępu do światła. Sprawia to, że są twardsze niż szparagi zielone, a ich smak jest łagodniejszy. Zielone szparagi mają bardziej delikatną strukturę i intensywny smak. Obecny w nich chlorofil dodatkowo podnosi ich wartość odżywczą.
Mniej znane i trudniej dostępne są szparagi fioletowe, które podczas wzrostu były poddane działaniu promieniowania słonecznego, jednak przez krótszy czas niż szparagi zielone.
Osobami, które powinny unikać jedzenia szparagów, są pacjenci chorzy na dnę moczanową, inaczej zwaną podagrą lub artretyzmem. Wynika to z obecności puryn. Przyczyniają się one do zwiększonego odkładania kwasu moczowego w organizmie, co powoduje zaostrzenie choroby i nasilenie dolegliwości bólowych. Szparagów powinny również unikać osoby z kamicą nerkową.
Przygotowując szparagi, warto pamiętać o odcięciu lub odłamaniu stwardniałych końcówek, które następnie możesz wykorzystać do zrobienia domowego wywaru warzywnego.
Szparagi można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, upiec lub ugrillować. Ich przyrządzenie trwa zaledwie kilka minut. Takie szparagi stanowią świetny dodatek do wielu dań, mogą też być głównym składnikiem mniejszego posiłku. Dobrym pomysłem jest także dodanie ich do sałatki, tarty, zupy, makaronu lub risotto.
Kluczowym elementem profilaktyki oraz leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego jest dieta oparta na warzywach, zawierająca spore ilości błonnika pokarmowego, zdrowe kwasy tłuszczowe i jednocześnie ograniczająca produkty przetworzone. Instytut Zdrowia Sofra posiada w swojej ofercie diety, które odpowiadają tym założeniom. Dzięki nim, podczas pobytu w jednym z dwóch Ośrodków Instytutu, możesz znacząco poprawić stan swojego zdrowia oraz przyspieszyć proces odchudzania.
Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie. Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in vornehmen.