Błonnik pokarmowy, choć nie stanowi składnika odżywczego, jest jednym z kluczowych elementów naszej diety. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz wspomaga profilaktykę i leczenie wielu powszechnie występujących chorób. Warto dowiedzieć się, co ma dużo błonnika, aby zadbać o odpowiednią podaż i korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.
Błonnik pokarmowy to części roślin, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Pomimo tego pełnią one ważne funkcje regulujące w organizmie. Niestrawiony błonnik trafia jelita grubego, gdzie jest rozkładany przez naturalną mikroflorę.
Błonnik pokarmowy dzieli się na frakcje rozpuszczalne w wodzie, do których należą pektyny, β-glukany, gumy i inulina oraz frakcje nierozpuszczalne błonnika pokarmowego, takie jak celuloza, hemiceluloza, lignina oraz skrobia oporna.
Frakcje rozpuszczalne błonnika pokarmowego:
Frakcje nierozpuszczalne błonnika pokarmowego są odpowiedzialne za przyspieszenie perystaltyki jelit. Wiążą nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz zwiększają wytwarzanie soków trawiennych. Skrobia oporna ma dodatkowo korzystny wpływ na mikroflorę jelit i poziom cholesterolu, zwiększa przyswajalność niektórych minerałów, obniża glikemię poposiłkową oraz zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
Zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej wynosi minimum 25 g na dobę. W Instytucie Zdrowia Sofra warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe stanowią podstawę jadłospisów. Pozwala to na pokrycie dziennego zapotrzebowania na błonnik, w celu osiągnięcia licznych korzyści zdrowotnych wynikających z jego spożycia.
Odpowiednia podaż błonnika zapobiega zaparciom, oczyszcza przewód pokarmowy i redukuje ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Zwiększenie spożycia błonnika jest wskazane u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym.
Obecność błonnika w posiłku spowalnia wchłanianie się składników, w tym glukozy, co zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi oraz wydłuża uczucie sytości. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z nadwagą, otyłością, chorujących na cukrzycę i insulinooporność.
Dzięki temu, że błonnik pokarmowy trafia do jelit w postaci niestrawionej, stanowi pożywkę dla naturalnej mikroflory jelitowej, co zapobiega rozwojowi flory patogennej. Odpowiednia równowaga flory bakteryjnej jest ważna nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Zaburzenia mikroflory mogą wpływać na spadek odporności, sprzyjać rozwojowi otyłości, a nawet depresji.
Źródło błonnika stanowią produkty zbożowe, warzywa i owoce. Wśród produktów zbożowych najwięcej błonnika znajduje się w tych pełnoziarnistych, m.in.:
W przypadku warzyw i owoców najwięcej błonnika znajduje się w skórkach i pestkach.
Błonnik rozpuszczalny występuje m.in.:
Z kolei błonnik nierozpuszczalny znajdziemy w:
Choć błonnik pokarmowy wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, jego zwiększona podaż nie jest odpowiednia dla wszystkich. W przypadku osób z chorobami żołądka, jelit, trzustki, pęcherzyka żółciowego, chorobą wrzodową i refluksową, błonnik będzie nasilał nieprzyjemne dolegliwości. Również część seniorów może czuć się źle po spożyciu większej ilości błonnika.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .