Warzywa, jako najlepsze źródeł cennych składników odżywczych, powinny stanowić bazę naszej diety. Szczególnie podkreśla się prozdrowotne właściwości zielonych warzyw, w tym właśnie brokułów. Oprócz wspaniałego smaku i pięknego koloru jest jeszcze wiele innych powodów, dla których warto jeść brokuły.
Brokuły są dobrym źródłem witaminy (zwłaszcza B1, C). Zawierają spore ilości β-karotenu, będącego prowitaminą witaminy A. Dostarczanie do organizmu β-karotenu z produktów roślinnych jest bezpieczniejsze niż witaminy A z produktów zwierzęcych - zmniejsza to ryzyko nadmiaru retinolu, który może mieć toksyczne działanie na organizm. Oprócz β-karotenu brokuły zawierają inne karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które wspomagają prawidłowe widzenie. Warzywo to obfituje także w składniki mineralne, m.in. potas, wapń i magnez.
Co jeszcze zawiera brokuł? Ważnym związkiem występującym w brokułach jest glukorafanina. Pod wpływem enzymu uwalnianego podczas rozdrabniania brokułu dochodzi do przekształcenia glukorafaniny w sulforafan. Związek ten jest dla nas bardzo cenny, przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.
Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, czy brokuły są zdrowe. Tak! Warto wprowadzić je do swojego menu ze względu na wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm człowieka. Wynikają one w dużej mierze z działania sulforafanu. Związek ten wspomaga walkę z nowotworami, zarówno jako element profilaktyki, jak i leczenia raka. Sulforafan m.in. zmniejsza ryzyko występowania mutacji oraz reguluje cykl komórkowy oraz apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć niewłaściwych komórek (np. starych, uszkodzonych). W przypadku już rozwiniętych nowotworów sulforafan hamuje angiogenezę, czyli tworzenia się nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących nowotwór tlen i substancje odżywcze. Tym samym spowalnia postępowanie choroby.
Sulforafan wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Redukcja wolnych rodników tlenowych zmniejsza stan zapalny i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Związek ten wpływa pozytywnie na właściwy poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżanie stężenia złego cholesterolu frakcji LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu frakcji HDL. Ponadto sulforafan wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy poprzez walkę z Helicobacter pylori.
Kolejną zaletą brokułów jest niska gęstość energetyczna. Dzięki dużej zawartości wody i obecności błonnika pokarmowego, brokuł jest warzywem niskokalorycznym - 100 gram surowych brokułów dostarcza tylko 31 kcal. Są one z tego względu produktami wskazanymi w diecie dla osób odchudzających się. Duża objętość brokułów i obecność błonnika zapewnia zwiększenie uczucia sytości, co pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii i uniknąć podjadania.
Najwięcej prozdrowotnych właściwości brokułów możemy doświadczyć spożywając je w postaci surowej. Gotowanie obniża zawartość składników odżywczych oraz enzymu przekształcającego glukorafaninę w sulforafan. Jeżeli nie chcemy jeść brokułów na surowo, zalecane jest krótkie gotowanie, a następnie szybkie schłodzenie poprzez zanurzenie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu unikniemy dużych strat substancji odżywczych, a dodatkowo brokuł zachowa piękną, zieloną barwę.
Należy pamiętać, że brokuł nie jest łatwostrawny, dlatego w przypadku osób z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości w postaci wzdęć i bólu brzucha.
Brokuły, podobnie jak inne warzywa krzyżowe (np.: kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż), zawierają goitrogeny, które ograniczają przyswajanie jodu. Z tego względu wspomniane produkty, zwłaszcza w postaci surowej, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby cierpiące na niedobór jodu.
Odpowiednia dieta jest podstawą do zachowania zdrowia i prawidłowej masy ciała. Mając trudności w samodzielnym ułożeniu jadłospisu, zwłaszcza gdy towarzyszą Ci przewlekłe choroby, nadwaga lub otyłość, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia, które oferuje Instytut Zdrowia Sofra. Specjaliści Instytutu zadbają o właściwy dobór diety, a poprzez edukację pomogą w zmianie złych nawyków żywieniowych na te sprzyjające dbaniu o zdrowie!
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .