Insulinooporność wiąże się z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny. Jest ona częścią tzw. zespołu metabolicznego – grupy powiązanych ze sobą zaburzeń występujących zazwyczaj jednocześnie u jednej osoby, w której skład wchodzą: nadciśnienie tętnicze, otyłość, zaburzenia metabolizmu triglicerydów i cholesterolu oraz podwyższony poziom glukozy we krwi.
Na insulinooporność najbardziej narażone są osoby cierpiące na nadwagę i otyłość. Tkanka tłuszczowa powoduje produkcję substancji hormonalnych o działaniu przeciwstawnym do insuliny, jak również wydziela do krwi wolne kwasy tłuszczowe. Gdy pojawiają się w organizmie w nadmiarze, zaczyna on wykorzystywać je jako źródło energii zamiast właśnie glukozy. Ta w efekcie nie jest spalana i jej poziom we krwi wzrasta. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia insulinooporności są: wiek (wyższe ryzyko u osób starszych), płeć (u mężczyzn bezpośrednio powiązana z nią otyłość występuje częściej), wysokokaloryczna dieta, brak aktywności fizycznej, spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów.
Niestety, objawy insulinooporności nie są zbyt charakterystyczne. Najczęściej zauważa się u chorych brak energii, ospałość, rozdrażnienie i pogorszenie nastroju. Towarzyszy im wzmożony apetyt i napady tzw. wilczego głodu. Alarmujące powinno być również nadciśnienie tętnicze i oznaczony w badaniach krwi podwyższony poziom glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów. Istotny będzie też wzrost masy ciała i tkanki tłuszczowej. Postawienie diagnozy i wdrożenie leczenia oraz odpowiedniego postępowania dietetycznego jest kluczowe, gdyż insulinooporność może doprowadzić do między innymi cukrzycy typu 2 lub chorób układu sercowo-naczyniowego.
W celu stwierdzenia stanu zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, oblicza się wskaźnik HOMA – IR, do którego niezbędne jest oznaczenie uprzednio stężenia glukozy oraz insuliny na czczo. Inną możliwością jest wykonanie testu tolerancji glukozy OGTT (znanego też jako krzywa cukrowa), określającego stopień insulinooporności i szczegółowo obrazującego reakcje organizmu na podaną pacjentowi glukozę. W walce z tym zaburzeniem pomaga diabetolog oraz endokrynolog.
Proces leczenia insulinooporności zależy od jej charakteru. Może zaistnieć potrzeba zastosowania leczenia farmakologicznego. To, co zaleca się zawsze w przypadku osób z nadwagą, to redukcja masy ciała. Kluczowe znaczenie będzie miała zatem dieta i aktywność fizyczna. Co jeść przy insulinooporności? Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym, co oznacza uwzględnienie w diecie: różnorodnych kasz, ciemnego ryżu, razowego pieczywa, batatów czy makaronów razowych. Niezbędne natomiast jest wykluczenie z jadłospisu: białego pieczywa, słodyczy i napojów słodzonych, masła, smalcu czy tłustego mięsa.
Instytut Sofra zaprasza wszystkie osoby zmagające się z insulinoopornością na kurację dietą niskokaloryczną, która pomoże w obniżeniu masy ciała i zwiększy insulinowrażliwość. W zestawach dań z diety niskokalorycznej wykorzystywane są produkty pełnowartościowe, dostarczające witaminy, minerały i enzymy o wspomnianym wcześniej niskim indeksie glikemicznym. Dzięki kuracji opartej o odpowiednio dobraną dietę, poprawa stanu zdrowia będzie szybko zauważalna i motywująca do zmiany nawyków żywieniowych.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .