Cynamon kojarzy nam się głównie z aromatycznym dodatkiem, najczęściej stosowanym do słodkich potraw, choć w wielu krajach używa się go także do przyprawiania dań wytrawnych. Szczególnie chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym. Oprócz walorów smakowych cynamon ma właściwości lecznicze, które mogą być wykorzystywane w zapobieganiu i terapii wielu schorzeń. Dowiedz się ile można jeść cynamonu dziennie i kiedy warto po niego sięgać.
Cynamon to produkt otrzymywany z kory cynamonowca. Wśród najbardziej rozpowszechnionych gatunków występuje cynamonowiec cejloński, chiński (cassia) oraz kamforowy.
Kora cynamonu jest produktem składającym się głównie z węglowodanów. Posiada również niewielkie ilości białka i tłuszczu. 100 g cynamonu dostarcza około 250 kcal, co oznacza, że jedna łyżeczka ma zaledwie kilka kcal.
Różnorodne właściwości cynamonu sprawiają, że jest on bardzo zdrowym produktem, który m.in.:
działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo,
działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo (stosowany jest jako składnik past do zębów),
łagodzi ból brzucha, zgagę, wzdęcia, biegunkę,
wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci, poprawia apetyt i ułatwia przyswajanie składników odżywczych,
jest pomocny w leczenie choroby Alzheimera,
działa przeciwnowotworowo,
przyspiesza metabolizm, co może wspomóc odchudzanie.
Korzystny wpływ cynamonu na ciśnienie tętnicze krwi został potwierdzony w badaniach naukowych. W celu obniżenia wartości ciśnienia tętniczego konieczne jest stosowanie cynamonu regularnie. Ponadto cynamon reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wszystko to sprawia, że jest składnikiem, który warto włączyć do diety osób z zaburzeniami w obrębie chorób układu krążenia.
Część badań sugeruje, że cynamon może obniżać poziom glukozy we krwi, zmniejszać ryzyko powikłań cukrzycy i pozytywnie wpływać na pracę wydzielniczą trzustki. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieje ryzyko interakcji cynamonu z lekami hipoglikemizującymi, co sprawia, że osoby chorujące na cukrzycę powinny ostrożnie podejść do spożycia cynamonu.
Cynamon możemy zakupić w postaci zmielonej kory cynamonu lub w postaci lasek. W Polsce laski cynamonu są najczęściej wykorzystywane do przygotowania rozgrzewających napojów, natomiast w Indiach są one smażone dla wydobycia pełni aromatu. Łatwiejszy w wykorzystaniu jest mielony cynamon. Najlepiej dodawać go do potrawy pod koniec gotowania, aby nie zyskał gorzkiego smaku.
Cynamon świetnie pasuje do dań zawierających jabłka, śliwki i gruszki. Z jego użyciem możemy przygotować aromatyczne ciasto, owsiankę, owoce pod kruszonką lub koktajl. Można go także z powodzeniem stosować do przyprawiania orientalnych potraw z dodatkiem mięsa lub warzyw.
Choć cynamon ma właściwości lecznicze, nie należy przesadzać z jego ilością. Najlepiej ograniczyć się do stosowania cynamonu jako dodatku do dań lub spożywać maksymalnie 1 łyżeczkę dziennie.
Konieczność takiego ograniczenia wynika z obecności kumaryny, która w zbyt dużych ilościach może powodować uszkodzenia wątroby. Z tego względu spożycie cynamonu powinni kontrolować szczególnie pacjenci z zaburzeniami pracy wątroby. Osobami, które nie powinny spożywać cynamonu są kobiety w ciąży, ponieważ zwiększa to ryzyko poronienia. Cynamon może również nasilać dolegliwości bólowe związane z chorobami pęcherzyka żółciowego.
Mając do wyboru różne gatunki cynamonu, lepiej sięgnąć po cynamon cejloński niż chiński, ponieważ ma on znacznie mniej kumaryny.
Cynamon świetnie sprawdza się jako składnik rozgrzewający, podnoszący odporność. Można go stosować także w zapobieganiu i wspomagająco w leczeniu nowotworów oraz zaburzeń układu nerwowego. Na stałe do swojej diety powinny go wprowadzić osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowymi, które są w Polsce jednym z głównych powodów śmierci.
Poszukując diety odpowiedniej w leczeniu takich schorzeń warto skorzystać z jadłospisów oferowanych w Instytucie Zdrowia Sofra. W tym przypadku szczególnie korzystna będzie dieta bałtycka.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .