O diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej krąży wiele mitów. Niektórzy uważają, że drastycznie obniżona liczba spożywanych kalorii może spowodować problemy ze zdrowiem, a inni wskazują na jej pozytywny wpływ na organizm. Jakie zalety ma dieta Ewy Dąbrowskiej? Czy należy bać się jej wad? Dowiedz się więcej o poście, o którym sama jego autorka mówi jako o remedium na problemy ze zdrowiem.
Dieta Dąbrowskiej, czyli wykorzystanie naturalnych zdolności organizmu
Dieta warzywno-owocowa – wady
Detoks Dąbrowskiej – co można jeść w tym czasie i jakie produkty są zabronione na tej diecie?
Smaczny jadłospis na diecie dr Dąbrowskiej
Ludzki organizm jest tak skonstruowany, aby mógł poradzić sobie nawet w bardzo trudnych warunkach. Niekomfortową sytuacją jest dla niego mniejsza podaż kalorii, niż wynika to z jego zapotrzebowania energetycznego. Jednak i w tej sytuacji jest w stanie bez większego problemu podtrzymywać funkcje życiowe. To, co się dzieje wtedy w organizmie, służy także jego regeneracji – wykorzystała to Ewa Dąbrowska, czyli polska lekarka i autorka słynnej diety owocowo-warzywnej.
Komórki w organizmie nieustannie umierają wskutek uszkodzeń, zakażeń lub po prostu wieku. Są też takie, które wymykają się spod kontroli i mimo że ich struktura jest zaburzona, ciągle się dzielą, należą do nich m.in. komórki rakowe. Wywołują różne choroby nowotworowe. Zarówno uszkodzone organelle komórkowe, jak i martwe komórki muszą być usunięte z organizmu. Aby zintensyfikować i przyspieszyć ten proces, można zastosować dietę dr Ewy Dąbrowskiej. W jaki sposób pomaga oczyścić organizm oraz pozbyć się uszkodzonych i martwych komórek?
Post wykorzystuje naturalną zdolność organizmu do utrzymywania za wszelką cenę funkcji życiowych. Kilkaset kalorii to o wiele za mało, aby wszystkie jego układy mogły funkcjonować prawidłowo. Jednak właśnie taką kaloryczność mają łącznie wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia przez osobę na diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej. Dlatego organizm szuka alternatywnych źródeł energii. Pochodzi z przemian uszkodzonych i martwych struktur komórkowych. Zdrowe komórki pochłaniają te obumarłe i z zaburzoną budową. Powstaje wtedy glukoza – źródło energii dla organizmu. Proces ten nazywa się autofagią. To odżywianie endogenne, podczas którego organizm „pożera sam siebie”.
Efektem tego procesu jest detoks. Organizm jest oczyszczany z uszkodzonych komórek, a w ich miejsce pojawiają się nowe prawidłowo zbudowane. Dlatego sama autorka postu owocowo-warzywnego mówi, że jej dieta to dieta oczyszczająco-normalizująca – pomagająca przywrócić równowagę organizmu.
Sirtuiny to białka odkryte w latach 80. ubiegłego wieku. Od tego czasu są przedmiotem wnikliwych badań, ale wiadomo już, że ich rola w organizmie jest nie do przecenienia. Sirtuiny biorą udział w regulacji cyklu komórkowego, metabolizmu energetycznego oraz w procesie różnicowania się komórek, apoptozy oraz odpowiedzi komórek na stres (m.in. oksydacyjny, energetyczny czy indukowany promieniowaniem ultrafioletowym).
Białka te:
pomagają wyciszyć aktywność genów starzenia – te geny wywołują m.in. schorzenia charakterystyczne dla podeszłego wieku – np. choroby Alzheimera i Parkinsona;
wspomagają mechanizmy regeneracji uszkodzonego DNA – pełnią funkcje naprawcze w organizmie;
regulują metabolizm lipidów i glukozy, co jest ważne z perspektywy profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza cukrzycy i schorzeń układu krwionośnego.
Sirtuiny znajdują się w jądrach komórkowych, aby mogły spełniać swoje funkcje, należy je aktywować w odpowiedni sposób. Takie możliwości mają związki chemiczne znajdujące się w niektórych spożywanych pokarmach. Należą do nich resweratrol, fenistyna, daidzeina, genisteina, gingerol i hesperydyna. Jednak najsilniejszym aktywatorem sirtuin jest resweratrol obecny w czerwonym winie, w skórce i w pestkach czerwonych winogron oraz morwy czarnej.
Innym sposobem na aktywowanie tych ważnych białek jest głodówka. Zauważono, że długotrwałe ograniczenie podaży kalorii w diecie (w zakresie od 30 do 50% w stosunku do dziennego zapotrzebowania) prowadzi do spowolnienia procesów starzenia i przedłuża życie wielu organizmów. Dotyczy to muszek owocowych, nicieni, gryzoni oraz ssaków naczelnych. Wniosek? Dieta warzywno-owocowa Ewy Dąbrowskiej to także dieta młodości wspomagająca metabolizm cukrów i tłuszczów w organizmie.
Ewa Dąbrowska podkreśla, że jej post to nie dieta odchudzająca, ale jednocześnie podaje dane dotyczące szybkości redukcji kilogramów u stosujących ją osób. Wskazuje, że organizm reguluje szybkość chudnięcia – na początku diety traci się więcej, bo średnio 0,5 kg na dzień, co jest związane również z ustępowaniem obrzęków. Następnie masa ciała spada odrobinę wolniej, bo o 0,3 kg na dzień. Jest to związane ze spożywaniem produktów o małej zawartości węglowodanów, czyli np. niskoskrobiowych warzyw. W efekcie zmniejsza się ilość tłuszczu trzewnego w organizmie, którego nadmiar wywołuje choroby wchodzące w skład zespołu metabolicznego.
Do wad tej diety można zaliczyć jej ograniczenia. Niestety nie wszyscy mogą przejść na post aktywujący sirtuiny i odżywianie endogenne organizmu. Z postu warzywno-owocowego muszą zrezygnować pacjenci po transplantacjach narządów oraz kobiety w ciąży, karmiące piersią, nastolatki w okresie dojrzewania oraz chorujący na:
zaawansowane choroby nowotworowe leczone chemioterapią;
niedoczynność nadnerczy;
niedoczynność wielonarządową;
nadczynność tarczycy;
gruźlicę;
ostrą porfirię;
zaawansowaną postać marskości wątroby.
Niektórzy pacjenci, którzy zdecydowali się na post warzywno-owocowy Ewy Dąbrowskiej, odczuli skutki uboczne w czasie jego stosowania i po jego zakończeniu:
w niektórych sytuacjach dieta kończyła się efektem jo-jo – głównie u osób, które po zakończeniu postu wróciły do złych nawyków żywieniowych;
nie wszyscy czują się dobrze, będąc na diecie o tak niskiej kaloryczności – zdarzały się przypadki bólów głowy, omdleń, zaburzeń hormonalnych, ciągłego uczucia zimna i wypadania włosów.
Podczas diety dr Ewy Dąbrowskiej ważne jest znaczne obniżenie kaloryczności posiłków. Dlatego przygotowuje się ją wyłącznie z warzyw niskoskrobiowych i z owoców z niską zawartością cukru. Taki reżim dietetyczny dotyczy wszystkich posiłków, w tym napojów. Oprócz tego stałymi elementami tej diety są zielone koktajle, surówki i zupy na wywarach warzywnych. Ewa Dąbrowska zaleca, aby większość spożywanych posiłków była przygotowywana na bazie surowych warzyw i owoców. Dopuszcza się też ich gotowanie i pieczenie.
Podczas postu dr Ewy Dąbrowskiej można jeść warzywa:
zielone liściaste – są to szpinak, boćwina, mniszek lekarski, bazylia, koperek, natka pietruszki, pokrzywa, szpinak, wszystkie sałaty oraz zioła;
kapustne – należą do nich brokuły, kalafior i wszystkie odmiany kapusty (np. pekińska, włoska, biała i modra);
korzeniowe – to marchew, buraki, seler, pasternak i pietruszka;
psiankowate – pomidory i bakłażany;
cebulowe – cebula, czosnek;
dyniowate – cukinie i ogórki.
W przypadku owoców wybór jest mniej urozmaicony. Do przygotowywania smoothie czy sałatek można wykorzystywać truskawki, jabłka, jagody, borówki, cytryny i grejpfruty. Podczas postu warzywno-owocowego możesz pić nie tylko wodę i koktajle owocowe. Warto uzupełniać płyny, sięgając po herbatki owocowe i napary ziołowe – np. z rumianku, mięty czy pokrzywy.
Nie masz pojęcia, jak z tych warzyw i owoców przyrządzać smaczne i pożywne posiłki? Nic nie szkodzi – odwiedź nasz hotel Sofra w Mielnie, gdzie czeka na Ciebie konsultacja dietetyczna oraz profesjonalna analiza składu ciała. Przejdziesz u nas też detoks Dąbrowskiej, łącząc dietę z długimi spacerami na plaży.
Podczas postu Ewy Dąbrowskiej zapomnij o jedzeniu:
kasz, makaronów, ryżu oraz produktów zbożowych;
mięsa, nabiału i orzechów;
olejów i oliwy z oliwek;
produktów spożywczych przetworzonych;
słodyczy oraz słodkich napojów;
warzyw wysokoskrobiowych – ziemniaków i batatów;
wysokokalorycznych owoców – na czele z bananami;
ryb.
Wykluczone są również używki. Nie można pić kawy, czarnej herbaty ani alkoholu. Natomiast osoby palące, które chcą rozpocząć detoks Ewy Dąbrowskiej, powinny wcześniej rozstać się z nałogiem.
Śniadanie
Czerwone smoothie z buraków, marchewki, truskawek z dodatkiem cynamonu.
Surówka z rzepy, białej kapusty i rzodkiewki.
Mus z truskawek i jagód z dodatkiem mięty.
Obiad
Cukinia zapiekana z pomidorami, bazylią i rozmarynem.
Surówka z marchewki, z dodatkiem kapusty i soku z cytryny.
Herbata rumiankowa z imbirem.
Kolacja
Krem z kalafiora na bulionie warzywnym.
Lekka sałatka z ogórków, rukoli, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i wstążek z surowej marchewki.
Post owocowo-warzywny to dieta, która pomoże Ci odtruć organizm. Efektem ubocznym jej stosowania będzie też utrata kilogramów. Dlatego zaopiekuj się sobą w naszym hotelu – odpocznij, a my zadbamy o to, aby serwować Ci pyszne dania zgodne ze wskazówkami Dąbrowskiej Twoim zadaniem będzie jedynie odpoczynek w wygodnym pokoju i leniwe spacery po plaży.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .