Jajka to produkty, po które chętnie sięgamy. Są przepyszne i można je przygotować na wiele sposobów. Rozmawiając o ich spożywaniu, zwykle pojawia się wiele pytań. Czy można jeść jajka na diecie? Czy cukrzyk może jeść jajka? Czym zastąpić jajko? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.
Jajko to produkt odzwierzęcy, z którego w naturalnych warunkach rozwija się nowy organizm. Z tego względu jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, niezwykle cennych również dla człowieka. W Polsce spożywamy głównie jaja kurze.
Pomimo powszechnej opinii, jaja to nie nabiał. Jako nabiał określa się wyłącznie produkty spożywcze powstałe z mleka ssaków.
Jaja zawierają dużo witamin (z grupy B, A, D, E, K) oraz składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor, selen, cynk, magnez, miedź.
A ile białka ma jajko? Jedno średnie jajko o masie 60 g dostarcza 10,9 g białka. Jaja są dobrym jego źródłem, a białko jaja określane jest jako wzorcowe, czyli najbardziej przypominające składem aminokwasowym białka w organizmie człowieka.
Jajka są także źródłem tłuszczu, co wielu osobom wydaje się minusem. Jedno średnie jajo zawiera 8,4 g tłuszczu. Są one obecnie tylko w żółtku i należy podkreślić, że przeważają wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe.
100 g jajka dostarcza 139 kcal. Zatem ile kalorii ma jajecznica z 2 jajek? Używając do smażenia łyżeczki tłuszczu, jajecznica dostarczy ok. 200 kcal. Dzięki obecności białka i tłuszczu taki posiłek zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Jaja na odchudzanie to naprawdę dobry pomysł. Są źródłem białka będącego istotnymi makroskładnikiem podczas redukcji masy ciała. Posiłki z wykorzystaniem jaj zapewniają dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej podjadamy. Należy uważać na jaja sadzone, które mają więcej kalorii.
Jajka zawierają niewielką ilość węglowodanów, dlatego nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po posiłku, a wręcz przeciwnie, opóźniają wchłanianie węglowodanów. Jest to zjawisko korzystne zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę.
Mając problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, nie trzeba całkowicie wykluczać jaj z diety. Aktualne badania wykazują, że cholesterol w nich zawarty nie wpływa negatywnie na gospodarkę lipidową organizmu.
Wymienione powyżej grupy osób powinny jednak zachować umiar, ponieważ jaja zawierają sporo tłuszczu. Szczególnie trzeba uważać na jaja sadzone. Powinny ich unikać także osoby z zaburzeniami ze strony układ pokarmowego, chorobami wątroby czy trzustki, ponieważ są ciężkostrawne. Lepszym wyborem będzie jajko na miękko.
Na śniadanie z jajek najlepiej sprawdza się jajecznica, jajko na miękko, pasta jajeczna, jaja na twardo podane na kanapce, z sałatką lub faszerowane. Jaja sadzone mogą być składnikiem zarówno obiadu, jak i mniejszego posiłku. Jaja to również nieodzowny element naleśników i racuchów.
Czym zastąpić jajko?
Co jeśli nie możemy jeść jaj albo nie mamy ich pod ręką? Jako zamiennik jajka, do naleśników czy ciast bardzo dobrze sprawdza się zmielone siemię lniane wymieszane z wodą. Innym sposobem jest użycie musu jabłkowego, dyniowego, rozgniecionego banana lub masła orzechowego. Zamiast białka jaja do deseru można użyć aquafaby, czyli wody odlanej po ugotowaniu ciecierzycy. W diecie wegańskiej gości tofucznica, czyli jajecznica przygotowana z tofu.
Oprócz jaj kurzych w wielu miejscach można również kupić jaja przepiórcze. Są one o wiele mniejsze od jaj kurzych i ważą około 10 g. Zawierają trochę więcej białka, tłuszczu i są bardziej kaloryczna niż jaja kurze. Jaja przepiórcze można wykorzystać podobnie jak kurze. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom świetnie prezentują się na talerzu np. jako dodatek sałatki.
Jaja są wartościowym produktem spożywczym także dla dzieci. Warto u nich kształtować zdrowe nawyki jak najwcześniej. W ofercie Instytutu Zdrowia Sofra znajdziesz dietę dziecięcą dopasowaną do potrzeb dzieci. Różnorodne produkty i powstające z nich kolorowe posiłki sprawiają, że dzieci chętniej sięgają po zdrowe potrawy. Zbilansowana dieta jest ważna dla zdrowia dziecka w danym momencie oraz w przyszłości.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .