Pieczywo jest produktem, które większość osób jada każdego dnia. Łatwość przygotowania kanapek zachęca do wykorzystania chleba czy bułek jako podstawy wielu posiłków. Kanapki bez trudu można zapakować i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Skoro jadamy je tak często, warto wybierać rodzaj pieczywa, który zapewni nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jakie pieczywo jest najzdrowsze i jaki chleb wybrać na diecie.
Pieczywo pszenne, żytnie, razowe, pełnoziarniste, bezglutenowe, czy chrupkie? Ogromny wybór nie ułatwia podjęcia decyzji. Robiąc zakupy, należy wybierać przede wszystkim produkty z krótkim składem. Lepiej unikać chlebów zawierających duże ilości dodatków do żywności (np. konserwanty, wzmacniacze smaku). Szczególną uwagę należy zwrócić na podstawowy składnik, z którego jest zrobione pieczywo, znajdujący się na pierwszym miejscu listy składników.
Produkty takie jak jasne pieczywo (m.in. pszenne, pszenno-żytnie) powstają z mąk oczyszczonych. Mąki te są pozbawione łusek ziarna bogatych w błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne i witaminy. Z tego względu pieczywo oczyszczone zawiera mniej cennych składników odżywczych.
Ze względu na znikomą zawartość błonnika, pieczywo jasne posiadają więcej kalorii i ma wyższy indeks glikemiczny niż pieczywo ciemne. Oznacza to, że pieczywo z mąk oczyszczonych szybko się trawi i wchłania w przewodzie pokarmowym, przez co powoduje gwałtowny wzrostu poziomu cukru we krwi. Spożywanie głównie produktów oczyszczonych może z czasem prowadzić do rozwoju zaburzeń gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycy typu 2.
Wybieranie produktów z pełnego przemiału pozwoli uzyskać dłuższe uczucie sytości, a łagodny wzrost cukru we krwi będzie korzystniejszy dla naszego zdrowia także w długiej perspektywie czasowej.
Zatem jaki chleb jest najzdrowszy? Dla większości osób najlepszym wyborem jest pieczywo ciemne, np.: chleb razowy, orkiszowy pełnoziarnisty, graham, pumpernikiel. Nie należy jednak kierować się samym kolorem pieczywa. Wiele chlebów o ciemniejszym kolorze nie zawiera mąki z pełnego przemiału, lecz jest zabarwiona słodem.
A jakie bułki są najzdrowsze? Podobnie jak w przypadku chleba, warto wybierać bułki o krótkim składzie oraz zawierające nieoczyszczone mąki, np. bułki grahamki, razowe, otrębowe, orkiszowe pełnoziarniste. Lepiej unikać bułek pszennych i kukurydzianych.
Osoby odchudzające się powinny stawiać na produkty z pełnego przemiału. Duża ilość błonnika w diecie wspomaga odchudzanie, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Spożyty błonnik przyczynia się do wydłużenia uczucia sytości i zapobiega napadom głodu, które mogą się pojawić przy gwałtownych wahaniach poziomu glukozy we krwi.
Aby schudnąć, konieczne jest ograniczenie kaloryczności diety. Należy pamiętać, że mniejsza ilość spożywanej żywności wiąże się także z mniejszą ilością przyjmowanych składników odżywczych. Dlatego ważne jest, aby wybierać produkty spożywcze o wysokiej gęstości odżywczej, czyli o stosunkowo dużej zawartości witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych.
Pieczywa z pełnego przemiału powinny unikać osoby z chorobami układu pokarmowego, ponieważ duża zawartość błonnika może podrażniać chore narządy, nasilając ból, refluks oraz biegunkę. Razowe pieczywo będzie niewskazane również dla innych osób wymagających stosowania diety lekkostrawnej (np. osób ciężko chorych).
Pieczywo razowe polecane jest wszystkim osobom, które nie mają przeciwwskazań do jego spożywania. Wybór ciemnego pieczywa jest zarówno elementem profilaktyki, jak i częścią dietoterapii wielu chorób. Specjaliści z Instytutu Zdrowia Sofra dbają o odpowiedni dobór produktów spożywczych w menu. Diety dostępne w Ośrodkach Instytutu opierają się na produktach pełnoziarnistych, w tym właśnie m.in. na razowym pieczywie. Taki sposób żywienia jest szczególnie wskazany w przypadku osób odchudzających się, cierpiących na zaparcia, cukrzycę, insulinooporność, choroby układu sercowo-naczyniowego i zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .