Zaparcia, choć nie są ciężką chorobą, stanowią powszechny i bardzo uciążliwy problem. Nie warto ich bagatelizować, ponieważ zwiększają ryzyko innych zaburzeń, m.in. hemoroidów, stanów zapalnych, a nawet nowotworów końcowego odcinka jelit. Zaburzenia te mogą mieć różne przyczyny i w zależności od tego należy dobrać odpowiedni sposób leczenia. Dowiedz się, w jaki sposób rozpoznać zaparcia i jak się ich skutecznie pozbyć.
Zaparcia to zaburzenia wypróżnień. Objawami zaparć są wypróżnienia występujące rzadziej niż 3 razy w tygodniu i/lub pojawiające się podczas co najmniej ¼ wypróżnień:
twarde, bryłowate stolce,
duży wysiłek przy wypróżnieniu,
uczucie niepełnego wypróżnienia,
uczucie przeszkody w odbycie lub odbytnicy.
Zaparcia często występują u osób starszych, kobiet w ciąży i małych dzieci, ale tak naprawdę mogą się pojawić w każdym wieku. Aby skutecznie je wyleczyć, w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się przyczynie zaparć i ją wyeliminować.
Zaparcia mogą być wywołane bardzo wieloma czynnikami, m.in.: błędami żywieniowymi, stosowanymi lekami, zmianami hormonalnymi, obecnymi w jelitach guzami, chorobami metabolicznymi, osłabieniem siły skurczu zwieraczy i spadkiem ciśnienia spoczynkowego w odbytnicy.
Wiele osób cierpi na zaparcia z powodu nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Kluczem do pozbycia się zaparć jest w takim przypadku zmiana sposobu odżywiania. Jeżeli zaparcia są wywołane chorobą (np. nowotworem lub innym schorzeniem), konieczne jest jej leczenie.
Chcąc wyleczyć zaparcia, należy unikać w diecie ciężkostrawnych, tłustych, smażonych potraw, sklepowych słodyczy, ciast przygotowanych na bazie oczyszczonej mąki, produktów typu fast food.
Wbrew pozorom zaparcia nie są przypadłością, której sprzyjaja wyłącznie niezdrowa żywność. Cześć podstawowych produktów spożywczych również może je zaostrzać. Właściwości zapierające mają wszelkie produkty i potrawy przygotowywane z oczyszczonej mąki, czyli białe pieczywo, makaron, pierogi, kluski i inne mączne dania oraz biały ryż, kasza manna i kukurydziana. Niekorzystne jest rozgotowywanie żywności, w tym także warzyw i owoców. Zaparciom sprzyja też duża ilość mięsa w diecie (zwłaszcza czerwonego).
W czasie diety na zaparcia niewskazana jest mocna herbata i kakao.
Cierpiąc na zaparcia z powodu spowolnienia pasażu jelitowego można pomóc sobie stosując dietę wysokoresztkową, czyli taką, która zawiera dużo błonnika pokarmowego. Konieczne jest także wypijanie sporej ilości płynów, minimum 1,5-2 l dziennie. Zbyt niska podaż płynów, nawet przy odpowiednim spożyciu błonnika, będzie prowadzić do zaostrzenia problemu.
Dieta na zaparcia powinna zawierać:
dużą ilość warzyw i owoców, zwłaszcza spożywanych na surowo, z jadalnymi skórkami i drobnymi pestkami,
pełnoziarniste produkty zbożowe (razowe pieczywo, brązowy ryż, płatki owsiane, orkiszowe, żytnie, otręby, grube kasze),
mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka),
kiszonki,
orzechy i nasiona,
oleje roślinne.
Oprócz odpowiedniej diety bardzo ważna jest również regularna aktywność fizyczna. Ruch wspomaga pracę jelit.
Jednym z najbardziej znanych domowych sposobów na zaparcia jest zjedzenie na czczo 3 suszonych śliwek, namoczonych w wodzie poprzedniego dnia. Innym skutecznym sposobem jest picie napoju przygotowanego z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego i szklanki wrzącej wody. Napój ten należy odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Pomocne jest także wypicie przed śniadaniem szklanki wody z łyżką miodu lub zjedzenie łyżki oleju.
Pobyt w Instytucie Zdrowia Sofra to świetny sposób na rozpoczęcie walki z zaparciami. Diety oferowane w Ośrodkach Instytutu są przygotowane w oparciu o produkty wspomagające prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Warto szczególnie zwrócić uwagę na dietę warzywną dr Ewy Dąbrowskiej w postaci surowej. Pozwala ona na dostarczenie dużej ilości błonnika pokarmowego, wody oraz niezbędnych składników odżywczych, dlatego wspomaga walkę z zaparciami i wieloma innymi zaburzeniami.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .