Regularne jedzenie to podstawowa zasada zdrowego sposobu odżywiania. Tymczasem, aktualny styl życia nie sprzyja regularnym posiłkom. Brak regularności będzie wpływać negatywnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Poznaj konsekwencje wynikające z braku regularności posiłków oraz sposób by ją wprowadzić do swojej diety.
Regularne jedzenie to nic innego jak spożywanie posiłków w zbliżonych do siebie odstępach czasowych. Najczęściej zalecane jest, aby przerwy między posiłkami wynosiły około 3-4 godziny (mogą się wahać od 2 do 5 godzin).
Do regularności posiłków warto podejść elastycznie i dopasować odstępy do własnych potrzeb. Długość przerw zależy od wielkości i ilości posiłków. Po mniejszych posiłkach (np. drugim śniadaniu, podwieczorku) odstęp może być krótszy, a po większych (np. obfitym obiedzie) dłuższy.
Głównym wyznacznikiem czasu spożywania posiłków jest odczuwanie głodu i sytości. Kolejny posiłek powinien być zjedzony zanim pojawi się mocny głód, lecz nie w czasie, gdy nadal odczuwamy duże najedzenie.
Regularne posiłki mają zapobiegać negatywnym zmianom w organizmie, pojawiającym się wskutek głodzenia. Jeżeli przerwy między posiłkami są nieregularne i zbyt długie, organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki składników odżywczych. Z czasem sytuacja ta może doprowadzić do spowolnienia metabolizmu, ponieważ organizm będzie w ten sposób bronić się przed czasowym niedoborem energii.
Nieregularne przerwy między posiłkami wpływają negatywnie na glikemię. Bardzo długa przerwa może spowodować duży spadek glukozy we krwi i złe samopoczucie. Będzie to sprzyjać napadom wilczego głodu i sięganiu w kolejnej części dnia po niezdrowe, wysokoprzetworzone produkty, takie jak słodycze i słone przekąski. To z kolei spowoduje gwałtowny wzrost glukozy, a następnie mocny spadek.
Dodatkowo regularne jedzenie i niedoprowadzenie do dużego głodu sprzyja zdolności zapamiętywania, koncentracji oraz lepszej wydolności fizycznej.
Regularność posiłków jest podstawą diety odchudzającej. Spowolniony metabolizm, gwałtowne wahania glukozy we krwi i rosnąca chęć na zjedzenie nadmiernej ilości kalorii po długiej przerwie sprzyja zatrzymaniu wagi, a nawet gromadzeniu nowych kilogramów. Aby dieta odchudzająca przyniosła efekty, najlepiej jest jeść często małe posiłki, nie dopuszczając do dużego głodu, który mógłby prowadzić potem do objadania się i wyrzutów sumienia.
Bardzo często zdarza się, że powodem nieregularnych posiłków jest brak czasu. Duża ilość pracy, nauki, natłok obowiązków domowych, to tylko przykłady sytuacji, w których ciężko znaleźć chwilę na zjedzenie wartościowego posiłku. W momencie, gdy pojawia się mocny głód, sięgamy po łatwo dostępne batony z automatu lub fast foody. Jeżeli nie jesteśmy w stanie na bieżąco przygotowywać zdrowych posiłków, warto zrobić je z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej. Najlepiej zaplanować sobie gotowanie, dzięki czemu unikniemy sytuacji, w której zabraknie nam pomysłu na danie lub kluczowych składników do jego przyrządzenia.
Do pracy lub szkoły można zabrać nie tylko kanapki, ale także sałatkę, owsiankę, koktajl i tortille z ulubionymi dodatkami, owoce, a nawet domowe wypieki, które będą zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodycze. Świetną przekąską dla osób z bardzo krótkimi przerwami na posiłek są orzechy i suszone owoce. Mimo niewielkiej objętości zawierają sporo kalorii i cenne składniki odżywcze.
W utrzymaniu regularnych przerw między posiłkami pomaga odpowiedni sposób komponowania menu. Wybierając posiłki zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego, białka i zdrowe tłuszcze, jesteśmy w stanie dłużej czuć się najedzeni, co w połączeniu z mniejszymi wahaniami glukozy we krwi zapobiega napadom głodu.
Jeżeli masz problem ze zdrowym komponowaniem posiłków, sięgnij po profesjonalną pomoc. Dietetycy Instytutu Zdrowia Sofra dbają o to, aby oferowane w Ośrodkach Instytutu jadłospisy sprzyjały zachowaniu regularności posiłków. Dodatkowo, konsultacje ze specjalistami z zakresu żywienia pomagają w wyrabianiu nawyków żywieniowe, które sprzyjają zdrowiu i szczupłej sylwetce.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .