Batat, zwany inaczej słodkim ziemniakiem, posiada liczne właściwości prozdrowotne, dla których warto wprowadzić go do diety. Często jednak zastanawiamy się jak jeść bataty i z jakimi produktami je łączyć, aby nam smakowały. Poznaj przepisy z batatami, aby móc na co dzień korzystać z ich wartości odżywczych.
Bataty są produktem złożonym głównie z węglowodanów, a ich wartość energetyczna jest wyższa niż w przypadku wielu innych warzyw, w tym również zwykłych ziemniaków. 100 g batatów dostarcza:
86 kcal,
20 g węglowodanów,
3 g błonnika pokarmowego,
1,5 g białka,
śladowe ilości tłuszczu.
Obecne w batatach węglowodany proste nadają im charakterystyczny, słodki smak. Błonnik pokarmowy występuje w batatach w większej ilości niż w zwykłych ziemniakach. Znajdziemy go w postaci pektyn, celulozy, hemicelulozy i ligniny. Choć ilość tłuszczu obecna w batatach jest niewielka, warto podkreślić, że są to zdrowe kwasy tłuszczowe.
Bataty stanowią dobre źródło potasu, wapnia i witaminy A. Zawierają także korzystne dla zdrowia związki polifenolowe, takie jak m.in.: antocyjany, rutyna, kwercetyna i kwasy fenolowe.
Wśród prozdrowotnych właściwości batatów możemy wyróżnić wspomaganie prawidłowej pracy organizmu oraz leczenie powszechnie występujących chorób.
Obecne w batatach antocyjany i karotenoidy wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych mózgu.
Liczne związki o właściwościach przeciwutleniających występujące w batatach działają antynowotworowo poprzez spowolnienie rozwoju nieprawidłowych komórek i przyspieszenie ich śmierci.
Bataty pozytywnie wpływają na narząd wzroku i proces widzenia.
Jedzenie batatów działa ochronnie na wątrobę oraz błonę śluzową żołądka.
Bataty regulują stężenie glukozy we krwi poprzez korzystny wpływ na pracę komórek trzustki oraz zwiększają insulinowrażliwość tkanek.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym bataty mogą być stosowane wspomagająco w leczeniu infekcji oraz przewlekłych stanów zapalnych.
W przypadku osób ze schorzeniami wynikającymi z nadwagi i otyłości warto zastosować odpowiednio zbilansowaną dietę niskokaloryczną dostępną w Instytucie Zdrowia Sofra.
Większość osób może jeść bataty bez większych ograniczeń. Są jednak grupy osób, które powinny zachować ostrożność w ich spożywaniu.
Bataty są źródłem rafinozy, czyli związku, który przyczynia się do powstawania wzdęć. Znajdziemy go również w innych warzywach, głównie w suchych nasionach roślin strączkowych. W przypadku osób z niektórymi zaburzeniami ze strony układu pokarmowego (np. zespołem jelita wrażliwego) spożycie dużej ilości batatów może powodować nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości.
Choć bataty są korzystne dla osób z cukrzycą, nie oznacza to, że mogą być one spożywane bez jakichkolwiek ograniczeń. Takie osoby mogą oczywiście sięgać po bataty, jednak nie powinny spożywać ich w ogromnych ilościach, ponieważ finalnie doprowadzi to do spożycia zbyt wysokiej ilości węglowodanów. Tak jak w przypadku innych warzyw należy uważać, aby nie rozgotować batatów, ponieważ zwiększa to ich indeks glikemiczny.
Wbrew obawom batat to warzywo bardzo uniwersalne, które można użyć na naprawdę wiele sposobów. Najłatwiejszym sposobem na ich przygotowanie może być usmażenie lub upieczenie frytek z batatów. Ugotowane lub upieczone bataty to świetny dodatek do drugiego dania obiadowego i różnego rodzaju sałatek. Bataty mogą być bazą do przygotowania zup, puree, kopytek, zapiekanek, wegańskich pasztetów i burgerów.
Aby potrawy z batatami dobrze smakowały, warto je przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami (np. tymiankiem, rozmarynem) lub słodką i ostrą papryką, imbirem, kuminem oraz kolendrą.
Warzywo to nadaje się świetnie do przygotowania słodkich wypieków. Może stanowić zarówno składnik samego ciasta, jak i jego nadzienia lub kremu. Bataty dobrze smakują w koktajlach i deserach. Mogą też być bazą puszystych naleśników i placuszków. Ciekawym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie powideł z batatów.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .