Popularność alg morskich rośnie z roku na rok. Cenione są za obecne w nich białko, chlorofil i szereg innych składników odżywczych. Stosuje się je w kosmetykach i suplementach. Są jednak produktem stosunkowo drogim, dlatego przed zakupem warto dowiedzieć się czy algi morskie są zdrowe, czy jest to tylko chwilowa moda.
Algi (glony) były pierwszymi formami życia zdolnymi do fotosyntezy, które pojawiły się na ziemi. Rozwijają się w wodzie lub na lądzie, w warunkach wysokiej wilgotności. Na świecie istnieje ponad 20 tysięcy gatunków alg, które mogą mieć od kilku milimetrów do kilku metrów długości. Poszczególne rodzaje alg różnią się także wartością odżywczą oraz właściwościami. W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywana jest spirulina, chlorella, nori, kombu i wakame.
Algi morskie odznaczają się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Dominującym składnikiem alg jest woda, która stanowi 85% tego produktu. Ważnym składnikiem obecnym w algach jest białko, będące źródłem aminokwasów egzogennych (tzw. niezbędnych), których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć w organizmie i musimy je dostarczyć z pożywienia. Kolejnym składnikiem, podnoszącym wartość odżywczą alg morskich, są niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, których często brakuje w naszej diecie.
Algi są również dobrym źródłem karotenoidów, witamin (C, E, D, z grupy B), polifenoli, barwników (chlorofilu, fikocyjanobiliny i fikocyjaniny) oraz licznych składników mineralnych (jodu, wapnia, cynku, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, bromu).
Algi morskie są odpowiednie zarówno dla osób zdrowych, jak i cierpiących na różnorodne schorzenia. Składniki mineralne i witaminy z alg morskich pozwalają uniknąć niedoborów pokarmowych u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem. Składniki takie jak chlorofil, karotenoidy oraz liczne polifenole wykazują działanie lecznicze i mogę być wykorzystywane wspomagająco w terapii wielu chorób. Z kolei wysoka zawartość wartościowego białka jest bardzo ważna w przypadku osób wykluczających i ograniczających w diecie produkty odzwierzęce.
Do korzyści wynikających ze spożycia alg morskich zaliczamy:
łagodzenie infekcji poprzez właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne,
silne właściwości antyoksydacyjne i hamowanie rozwoju nowotworów (wspomaganie leczenia m.in.: nowotworów żołądka, trzustki, wątroby, piersi, szyjki macicy, prostaty i białaczki),
działanie ochronne na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
wspomaganie leczenia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób w obrębach stawów, łuszczycy,
łagodzenie objawów uczulenia dzięki związkom o właściwościach antyalergicznych,
pozytywny wpływ na pracę mózgu (poprawia pamięć i zdolność koncentracji),
kosmetyki zawierające algi działają nawilżająco, przeciwstarzeniowo, a także regulują pracę gruczołów łojowych, wspomagają regenerację naskórki i leczenie blizn.
Nie wiesz w jaki sposób umieścić algi morskie w jadłospisie? Możesz w tym celu dodawać je do spożywanych potraw lub sięgnąć po suplementy diety zawierające algi.
Algi morskie można kupić w różnej formie. Chlorella i spirulina są najczęściej dostępne w postaci proszku, który można dodać do soku, koktajlu, owsianki, pasty kanapkowej czy pesto. Jeżeli ich smak nam nie odpowiada, można po prostu popić porcje proszku wodą.
Inne popularne algi takie jak nori, kombu i wakame najczęściej występują w postaci suszonych liści. W takiej formie można je użyć jak dodatek do zup, potraw makaronowych, sałatek, potrawek warzywnych i do przygotowania sushi.
Obecność alg morskich w jadłospisie daje wiele korzyści, szczególnie wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską (które są trudniejsze do zbilansowania), chorujących na schorzenia cywilizacyjne oraz podczas diety redukcyjnej, która często sprzyja występowaniu niedoborów pokarmowych. Chcąc zdrowo schudnąć lub nauczyć się odpowiedniego komponowania diety bezmięsnej, warto skorzystać z diet oferowanych przez dietetyków w Instytucie Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .