Powszechnie wiadomo, że biały cukier nie jest zdrowym produktem i dlatego często staramy się znaleźć jego zamiennik. W wielu sklepach kupimy m.in. cukier brązowy i trzcinowy. Czym się one różnią? Czy są zdrowsze od białego cukru? Ile kalorii ma łyżeczka cukru brązowego?
Cukier to produkt uzyskiwany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Charakteryzuje się dużą zawartością węglowodanów prostych (niemal 100%). Dzięki łatwo rozpuszczalnej formie wykorzystujemy go do słodzenia napojów, deserów i innych potraw.
Choć niegdyś powszechne były opinie, że cukier krzepi i jest niezbędny, aby być zdrowym, dziś wiadomo, że to nie jest prawda. Nadmierne spożycie cukru powoduje rozwój nadwagi, otyłości i wielu chorób, m.in. cukrzycy typu 2. Z tego względu coraz częściej poszukujemy produktów, które mogłyby zastąpić tradycyjny cukier, aby cieszyć się słodkim smakiem bez szkody dla zdrowia.
Cukier trzcinowy można spotkać w wersji rafinowanej, czyli oczyszczonej i nierafinowanej. Cukier trzcinowy rafinowany można porównać do białego cukru buraczanego. Z kolei cukier trzcinowy nierafinowany ma lekko brązowe zabarwienie i charakterystyczny aromat, który wynika z obecności melasy. Brak oczyszczenia cukru sprawia, że oprócz węglowodanów zawiera on również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź. Dzięki temu może się wchłaniać odrobinę wolniej niż zwykły biały cukier. Zawartość tych składników nie jest jednak bardzo duża. Z tego względu cukru trzcinowego nie można uznać za zdrowy produkt, a jedynie za nieco mniej niezdrowy niż cukier rafinowany.
Jakie są różnice między cukrem brązowym a trzcinowym? Mimo podobnej barwy, cukry te nie są tym samym produktem. Cukier brązowy to tak naprawdę biały, oczyszczony cukier, który został zabarwiony poprzez dodanie do niego melasy lub karmelu. Ponadto cukier brązowy często też pochodzi z innego surowca. Niemniej jednak, jeżeli chodzi o ich wpływ na zdrowie, różnice między tymi produktami są niewielkie.
Mimo że nie wspiera naszego zdrowia, cukier trzcinowy często określany jest jako lepsza wersja cukru i produkt luksusowy. Jego cena jest zdecydowanie wyższa niż cena białego cukru buraczanego. Jeżeli zatem chcemy go kupować, warto zwrócić uwagę na to czy faktycznie kupujemy cukier trzcinowy, czy tylko cukier, który został zabarwiony. Należy w tym celu czytać etykietę produktu oraz nie kierować się wyłącznie barwą i wyższą ceną.
Wartość energetyczna różnych rodzajów cukru nie jest bardzo zróżnicowana. Zarówno cukier biały, trzcinowy nierafinowany, jak i cukier brązowy zawierają około 390-400 kcal na 100 g produktu.
A ile kalorii ma łyżeczka cukru brązowego? Słodząc herbatę lub kawę jedną płaską łyżeczką cukru, dostarczamy sobie 20 kcal. Wydaje to się niewiele, lecz jeżeli w ciągu dnia wypijamy kilka kubków słodzonej herbaty, to ilość spożytych w ten sposób kalorii wzrasta i może dorównywać nawet kaloryczności niewielkiego posiłku.
Ze względu na konsekwencje zdrowotne wynikające ze spożywania cukru, konieczne jest jego ograniczenie w diecie. Według powszechnych zaleceń spożycie cukrów prostych przez zdrową osobę dorosłą nie powinno przekraczać 10% wartości energetycznej diety. Oznacza to, że osoba spożywająca 2000 kcal dziennie mogłaby spożywać do 50 g cukru dziennie. Należy jednak pamiętać, że cukier nie występuje tylko w cukierniczce. Jest on zawarty w słodyczach, jogurtach owocowych, płatkach śniadaniowych, musli, a nawet niektórych produktach wytrawnych, takich jak ketchup, gotowe sosy i zupy. Poza tym cukry proste występują też naturalnie w produktach, takich jak np. owoce.
Cukier powinniśmy traktować bardziej jako okazjonalny dodatek niż stały element diety stosowany kilka razy dziennie. Wdrożenie zdrowych nawyków pozwala zmniejszyć chęć na słodycze i dosładzanie posiłków. Mając trudność w ograniczeniu cukru w diecie, warto zwrócić się po specjalistyczną pomoc, którą można uzyskać podczas turnusów zdrowotnych w Instytucie Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .