Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Dieta lekkostrawna – zasady żywienia i zalecane produkty

Jak sama nazwa wskazuje, dieta lekkostrawna to sposób żywienia oparty na produktach i potrawach, które są w łatwy sposób trawione i wchłaniane przez organizm człowieka. Korzyści z jej stosowania czerpią osoby chorujące na wiele schorzeń, w szczególności pacjenci z zaburzeniami w obrębie przewodu pokarmowego. Lekkostrawne jedzenie pozwala na odciążenie tego układu i przyspiesza powrót do zdrowia. 

Dieta lekkostrawna – zasady i wskazania

Główną zasadą diety lekkostrawnej jest stosowanie żywności, która nie będzie powodować uczucia ciężkości, zgagi, biegunek i wzdęć. Posiłki nie mogę być bardzo tłuste, należy również unikać dużej ilości błonnika i ostrych przypraw. Lekkostrawne dania powinny być gotowane w wodzie lub na parze. Dozwolone jest również pieczenie w folii lub pergaminie oraz duszenie na wodzie. Smażenie, tradycyjne pieczenie i duszenie na tłuszczu nie jest wskazane.

Dieta lekkostrawna zalecana jest nie tylko osobom z chorobami przewodu pokarmowego, ale również u osób starszych, leżących, niedożywionych i powracających do zdrowia po ciężkich operacjach czy zawale serca. 

Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna oparta jest na oczyszczonych produktach zbożowych, takich jak jasne pieczywo, bułki pszenne, drobne kasze, biały makaron, ryż. Produkty pełnoziarniste ze względu na dużą ilość błonnika będą wydłużać proces trawienia oraz drażnić przewód pokarmowy.

Warzywa są nieodzownym elementem zdrowego żywienia. Część z nich może jednak nasilać nieprzyjemne dolegliwości. Wskazane są m.in.: pomidory bez skórki, warzywa korzeniowe, dynia, cukinia. Sałata, kalafior, brokuł, zielony groszek czy fasolka szparagowa mogą pojawiać się w menu w ograniczonych ilościach. Unikać należy z kolei zielonych ogórków, warzyw strączkowych, kapusty, cebuli, pora. Warzywa są dobrym źródłem błonnika, dlatego należy spożywać je w formie rozdrobnionej lub po obróbce cieplnej.

Do lekkostrawnych owoców zalicza się m.in.: jagody, truskawki, owoce cytrusowe, winogrona, brzoskwinie, banany. Owoce z drobnymi pestkami lub skórkami należy wcześniej przetrzeć przez sito, aby nie drażniły przewodu pokarmowego. Jabłko można podawać po upieczeniu lub w postaci musu. Przeciwwskazane są gruszki, śliwki i czereśnie.

Głównym źródłem białka w diecie lekkostrawnej są chude produkty odzwierzęce, czyli chudy nabiał, ryby, drób, królik. Tłuste mięsa i produkty nabiałowe, zwłaszcza sery dojrzewające czy pleśniowe, będą spowalniać proces trawienia. Jaja na miękko lub jajecznica mogą być jadane w małych ilościach (1-2 razy w tygodniu), lecz jaja na twardo i smażone są przeciwwskazane. Choć duża ilość tłuszczu obciąża przewód pokarmowy, to jego niedobór również jest nieodpowiedni. Lekkostrawne dania powinny zawierać niewielkie ilości zdrowych tłuszczów, które należy dodawać w formie surowej pod koniec gotowania.

W diecie lekkostrawnej ważny jest odpowiedni wybór produktów spożywczych oraz techniki kulinarnej. Niezwykle pomocna okazuje się współpraca ze specjalistami z dziedziny żywienia. Dietetycy z Instytut Zdrowia Sofra tworzą diety zbilansowane pod względem odżywczym i zaspokajające indywidualne potrzeby zdrowotne danej osoby.