Anemia jest jednym z najczęstszych schorzeń wynikających z niedoborów pokarmowych. Sposobem na wyjście z tego zaburzenie jest w pierwszej kolejności stosowanie odpowiedniej diety. Zatem co jeść na diecie przy anemii?
Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to zaburzenie krwi wynikające z nieprawidłowej ilości czerwonych komórek krwi (erytrocytów) lub zbyt niskiej zawartości hemoglobiny w tych krwinkach. Hemoglobina jest odpowiedzialna za wiązanie tlenu i transportowanie go po całym ciele człowieka do wszystkich komórek.
Częstą przyczyną anemii są niedobory pokarmowe, głównie niedobór żelaza lub witaminy B12 i kwasu foliowego. Do innych powodów niedokrwistości zaliczamy m.in. duże straty krwi, skrócenie czasu życia erytrocytów, zanik komórek macierzystych odpowiedzialnych za rozwój erytrocytów.
Objawy anemii wynikają z mniejszego dotlenienia tkanek i narządów, co zaburza ich funkcjonowanie. Osoba mająca anemię odczuwa wzmożone zmęczenie i szybko się męczą podczas wysiłku fizycznego. Pojawiają się bóle i zawroty głowy, bladość skóry oraz błon śluzowych. Anemii mogą towarzyszyć także duszności i przyspieszona praca serca. Dochodzi do pogorszenia koncentracji, odporności oraz stanu skóry, włosów i paznokci.
Dieta w anemii wynikającej z niedoboru żelaza powinna być bogata w składniki, które zawierają duże ilości tego pierwiastka oraz w produkty zwiększające jego biodostępność. Jednocześnie należy ograniczyć produkty, które zmniejszają jego przyswajanie.
W produktach spożywczych znajdziemy dwie formy żelaza:
Żelazo hemowe i niehemowe różnią się nie tylko pod względem źródła występowania. Najważniejszą różnicą jest ich biodostępność. Żelazo niehemowe przyswaja się w mniejszej ilości niż żelazo hemowe i pokrycie zapotrzebowania wyłączenie z produktów roślinnych jest trudniejsze. Z tego względu warto sięgać po różnorodne produkty będące źródłem żelaza.
Dieta przy anemii powinna również uwzględniać produkty obfitujące w witaminę C (obecną w owocach i warzywach) oraz kwas mlekowy (występujący w produktach fermentowanych). Z kolei w posiłkach zawierających żelazo należy ograniczyć produkty posiadające dużą ilość związków antyodżywczych (m.in. szczawiany, fityniany), które obniżają przyswajalność żelaza. Substancje te naturalnie występują w produktach zbożowych, nasionach strączkowych i części warzyw.
Większym wyzwaniem może okazać się stworzenie jadłospisu na diecie przy anemii u osób starszych. Wraz z wiekiem praca przewodu pokarmowego i innych układów pogarsza się. Spożywanie produktów ciężkostrawnych, takich jak nasiona strączkowe, tłuste mięsa, podroby, pełnoziarniste produkty zbożowe czy niektóre warzywa może powodować dolegliwości w postaci bólu brzucha, wzdęć i biegunek. W takich sytuacjach konieczne jest indywidualne podejście i wybieranie produktów łatwo strawnych zawierających żelazo, np. chude mięsa, buraki, w mniejszych ilościach zielone warzywa liściaste, czy jaja gotowane na miękko.
Nie jesz mięsa i martwisz się, czy jesteś w stanie dostarczyć sobie odpowiednią ilość żelaza? Prawidłowo skomponowana dieta pozwala pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. O pomoc w dobraniu diety warto zwrócić się do specjalisty. Dietetycy Instytutu Zdrowia Sofra zadbają o to, aby dieta podczas pobytu w naszym Ośrodku zaspokajała potrzeby Twojego organizmu. Ponadto, podczas konsultacji dietetycznych, dowiesz się, jak powinna wyglądać codzienna dieta, aby zachować zdrowie i odpowiednią masę ciała.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .