Zespół jelita drażliwego to przypadłość, na którą cierpi nawet 20% osób w krajach wysokorozwiniętych. Bardzo prawdopodobne, że ta liczba jest zdecydowanie większa, ale wielu chorych nie szuka pomocy medycznej, nie wiedząc, że to zaburzenie można leczyć. Najważniejsza jest odpowiednia dieta, które znacznie może zredukować objawy - jaka powinna być dieta przy jelicie drażliwym?
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba układu pokarmowego, która powoduje cykliczne zaburzenia pracy jelit i ich nadwrażliwość. Nie jest to jednak efekt zmian organicznych czy biochemicznych zachodzących w organizmie, ale czynników psychologicznych lub uwarunkowań genetycznych. Przyczyn zespołu jelita drażliwego może być wiele, ale najczęściej są to:
Zespół jelita drażliwego objawia się poprzez silne bóle brzucha, zaparcia lub biegunki czy też nadmierną ilość gazów, pojawiającą się zwykle po posiłkach. Z tego względu kluczowa jest odpowiednia dieta na jelito drażliwe, która zahamuje objawy i wspomoże odpowiednią pracę jelit. Co jeść przy jelicie drażliwym?
Dobór produktów do diety na jelito drażliwe zależy od objawów, które nam doskwierają. W przypadku regularnych biegunek najlepiej do swojego jadłospisu włączyć ryż i ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, która działa zapierająco. Podobne właściwości ma także gotowana marchew, dynia, jabłka i banany. Bardzo wartościowe są także gotowane warzywa korzeniowe, pieczywo pszenne czy sałaty. Warto zrezygnować także z mleka na rzecz bardziej gęstych kefirów czy jogurtów naturalnych. Przy doskwierający biegunkach trzeba odstawić także słodycze, soki owocowe i inne produkty zawierające dużo cukrów.
Co jeść przy jelicie drażliwym, jeśli dokuczają nam zaparcia? Przede wszystkim należy postawić na błonnik - zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów bogatych w błonnik do diety i obserwowanie, czy nie wywoła to skutków ubocznych. Z pieczywa najlepiej wybierać te razowe, pełnoziarniste i mieszane, a standardowy makaron można zastąpić razowym. Cennym dodatkiem do diety są także kasze, płatki zbożowe oraz otręby owsiane, należy także pamiętać, aby każde danie zawierało porcję warzyw. Z produktów, które trzeba wykluczyć z diety na jelito drażliwe, najważniejsze jest ograniczenie mięs, wędlin i sera żółtego, który jest bardzo niezdrowy.
Z kolei aby pozbyć się wzdęć i nadmiernej ilości gazów, warto do posiłków dodawać zioła, takie jak koperek, tymianek czy bazylia, a zamiast herbaty powinniśmy zdecydować się na picie mięty czy rumianku. Niestety lista produktów, które należy wyeliminować w przypadku diety przy jelicie drażliwym na wzdęcia jest dość długa. Na żołądek mogą negatywnie wpływać otręby, pieczywo razowe i żytnie, a także warzywa strączkowe, kapusta, groch, fasola, czosnek, cebula czy owoce. Warto unikać także tłustych i pikantnych dań.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy doskwierające nam symptomy są spowodowane zespołem jelita drażliwego, warto udać się na konsultację lekarską. Sama dieta na jelito drażliwe opiera się na zasadach zdrowego żywienia, które pomogą w znacznym stopniu zredukować objawy choroby.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .