Zdrowa dieta jest korzystna nie tylko dla naszego wyglądu. Odpowiedni dobór produktów spożywczy wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia, również na odporność. Chcesz cieszyć się każdą porą roku bez ciągłych infekcji? Dowiedz się, jak wygląda dieta wzmacniająca układ immunologiczny.
Dieta wzmacniająca układ immunologiczny bazuje na żywności posiadającej właściwości immunomodulujące. Wzmacnianie odporności opiera się m.in. na zwiększaniu wytwarzania i stymulowaniu komórek odpornościowych oraz łagodzeniu stanu zapalnego. Cześć składników odżywczych wpływa także pozytywnie stan skóry oraz błon śluzowych, czyli tkanek, które stanowią pierwsze miejsce kontaktu organizmu z bakteriami i wirusami.
Większość osób jest świadoma zbawiennego wpływu witaminy C na odporność. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, wspomaga walkę z infekcją. Warto jednak pamiętać o innych witaminach - odpowiednia dawka witaminy A jest niezbędna do rozwoju komórek układu immunologicznego oraz wzmacnia skórę i błony śluzowe. Witaminy A, C i E są antyoksydantami, czyli związkami neutralizującymi wolne rodniki tlenowe i zmniejszającymi stan zapalny.
Należy również wspomnieć o witaminie D, która m.in. wpływa na złagodzenie stanu zapalnego i osłabia reakcję alergiczną. Ze względu na niewielką podaż witaminy D z żywności (występuje ona w rybach, jajach, maśle i tłustym nabiale) łatwo doprowadzić do jej niedoboru, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy synteza skórna jest niewielka.
Podobnie jak w przypadku witamin, wśród minerałów także można spotkać te o właściwościach antyoksydacyjnych. Mowa o selenie i cynku. Wspomagają one działanie komórek układu immunologicznego i ograniczają przenikanie do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych. Znajdziemy je w nieoczyszczonych produktach zbożowych, orzechach, suchych nasionach roślin strączkowych i owocach morza.
Do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego konieczna jest również odpowiednia podaż żelaza. Jego niedobór będzie zwiększać podatność na infekcje. Żelazo jest obecne w produktach mięsnych oraz roślinnych (zbożach, natce pietruszki, nasionach strączkowych, kiełkach roślinnych).
Dieta na wzmocnienie odporności powinna zawierać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wchodzą one w skład błon komórkowych ciała, w tym komórek odpornościowych oraz uczestniczą w reakcji na pojawiający się stan zapalny.
β-glukany będące rodzajem błonnika pokarmowego mają udowodnioną zdolność podnoszenia odporności. Ponadto wspomagają działanie antybiotyków i wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze.
Nie należy także zapominać o probiotykach, czyli bakteriach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pobudzają komórki układu odpornościowego, ograniczają reakcję alergiczną oraz uszczelniają barierę jelitową. Źródłem probiotyków są fermentowane produkty mleczne i kiszonki.
Wśród innych produktów o szczególnym działaniu immunomodulującym należy wyróżnić:
Wskazana jest duża ilość warzyw i owoców jako źródła witamin, minerałów, flawonoidów i innych związków bioaktywnych. Korzystnie na odporność wpływa też spożywanie produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak:
Dostępna w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory jest przeznaczona dla osób chcących wzmocnić swoją odporność. Zalecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy rośnie podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Dieta jest skomponowana w taki sposób, aby dostarczać niezbędne składniki odżywcze w celu ogólnego wzmocnienia organizmu - immunomodulatory i przeciwutleniacze bezpośrednio wspomagają naszą odporność!
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .