Karp jest rybą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Opinie na temat tej ryby są jednak mieszane i dotyczą specyficznego smaku oraz wątpliwości czy karp jest zdrowy. Dowiedz się, czy warto jeść karpia, aby świadomie dokonywać świątecznych i codziennych wyborów żywieniowych.
Karp to ryba słodkowodna, hodowana również w Polsce, dzięki czemu jest ona łatwo dostępna. Jest to szczególnie zauważalne w okresie świątecznym, gdy w wielu sklepach i na targowiskach można kupić żywą rybę. Podobnie jak w innych okresach roku karpia można kupić także w postaci świeżych lub mrożonych płatów i dzwonków. Zdecydowanie ułatwia to przygotowanie rybnej potrawy, lecz w dalszym ciągu wiele osób wybiera tradycyjnie żywą rybę. W związku z tym, że karp jest hodowany w zbiornikach wodnych, często cechuje go charakterystyczny, błotnisty aromat i nie wszystkim to odpowiada. Poza tym karp posiada duże ości, co odstrasza osoby bojące się zadławienia lub zranienia.
Karp w większości składa się z wody, a jego głównym makroskładnikiem jest białko, które stanowi około 18% produktu. To ryba o sporej zawartości tłuszczu (7%), a jej wartość energetyczna wynosi około 160 kcal na 100 g produktu. Karp posiada także inne składniki odżywcze, takie jak potas, wapń, żelazo, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz z grupy B.
Choć karp jest źródłem ważnych żywieniowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to ilość kwasów z rodziny omega-3 jest proporcjonalnie niewielka, a to one są najcenniejszym składnikiem ryb. Podobną zawartością tych kwasów tłuszczowych znajdziemy chociażby w łatwo dostępnym o każdej porze roku mintaju, który jest chudym gatunkiem ryby i dzięki temu ma też sporo mniej kalorii niż karp. Odpowiedni stosunek kwasów z rodziny omega 3 i omega 6 jest istotny w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. W diecie wielu osób ilość kwasów omega 6 jest zwykle proporcjonalnie zbyt wysoka, co ogranicza korzyści ze spożywania kwasów omega 3.
Karp jest ogólnie zdrowym produktem. Należy jednak zwrócić uwagę, że ryby te mogą być niekiedy hodowane w ciężkich warunkach. Ryby w hodowlach karmione są paszami, a więc składniki, które tworzą ją oraz jej smak uzależnione są od postępowania hodowcy. Najlepiej kupować karpie z pewnego źródła. Ważne jest, aby hodowca karmił ryby odpowiednio zbilansowanymi paszami, a warunki hodowli nie sprzyjały rozwojowi chorób, co finalnie wpływa na jakość zakupionego produktu. Zjedzenie raz na jakiś czas hodowlanego karpia nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie, więc nie ma konieczności rezygnować z niego w okresie świąt. Warto pamiętać, że jest on źródłem pełnowartościowego białka, a dostarczając kwasy omega 3 również z innych źródeł jesteśmy w stanie osiągnąć najkorzystniejsze proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kupując żywą rybę należy zwrócić uwagę na jej ogólny stan i czy nie jest uszkodzona. To daje największą pewność co do świeżości i jakości produktu.
Najprostszym i zarazem najłatwiejszym sposobem na przygotowanie karpia jest krótkie smażenie lub pieczenie. Rybę można różnorodnie przyprawiać, dzięki czemu ma ona szansę trafić w gusta większej ilości osób. Popularnym świątecznym daniem jest np. karp w galarecie, po żydowsku lub po grecku. Dla osób, które obawiają się obecności ości w rybie, świetnym pomysłem jest przygotowanie pasztetu z karpia z dodatkiem grzybów czy suszonych owoców.
Ryby są jednymi z najcenniejszych produktów żywieniowych. Dostarczają pełnowartościowe białko i przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, których w zasadzie nie jesteśmy w stanie dostarczyć w odpowiedniej ilości z innych źródeł żywieniowych. Z tego względu ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Przykładem diety opartej na dużym spożyciu ryb i ograniczeniu spożycia mięsa jest dieta śródziemnomorska. To model żywienia, który obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, neurodegeneracyjnych i wpływa na długowieczność. Z diety śródziemnomorskiej skorzystasz w Instytucie Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .