Przyprawy są bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie tylko nadają smak potraw, ale również wpływają korzystnie na organizm człowieka. Przykładem bardzo zdrowej przyprawy jest kurkuma. Można ją wprowadzić do menu wykorzystując przepisy na dania z kurkumą lub przygotować z jej dodatkiem napoje o właściwościach leczniczych. Kiedy warto stosować kurkumę? Czy kurkuma wspomaga odchudzanie?

Kurkuma – charakterystyka

Kurkuma jest kłączem roślinnym wywodzącym się z Azji. Stosowanie kurkumy jako produktu wzmacniającego zdrowie jest znane z indyjskiej ajurwedy. Kurkumę charakteryzuje intensywna, żółtopomarańczowa barwa. Wynika ona z obecności barwników (m.in. kurkuminy), które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. W szczególności odznaczają się one silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Do innych ważnych składników zawartych w kurkumie należą liczne witaminy (C, E, K), polifenole, składniki mineralne (np.: potas, żelazo, cynk, magnez) i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kurkuma jest także źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi ponad połowę zawartości tego produktu.

Kurkuma – właściwości

Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego jest istotnym elementem profilaktyki wielu groźnych chorób. Spożywanie kurkumy m.in.:

  • zapobiega rozwojowi nowotworów oraz wspiera leczenie już istniejących guzów,

  • reguluje poziom glukozy we krwi, wspomagając tym samym kontrolę cukrzycy,

  • zapobiega nadmiernemu gromadzeniu tzw. złego cholesterolu w organizmie,

  • ogranicza przyrost tkanki tłuszczowej, dzięki czemu wspomaga odchudzanie,

  • hamuje rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona,

  • działa przeciwdepresyjnie.

Jakie przepisy na dania z kurkumą wybierać?

Najprostszym sposobem na użycie kurkumy jest dodawanie jej do potraw mięsnych, sosów czy zup. Oprócz przygotowywania dań obiadowych z dodatkiem kurkumy warto stosować ją również na inne sposoby. Kurkumę można dodać do herbaty lub kawy, dosypując szczyptę sproszkowanej przyprawy do napoju. Możesz ją też wykorzystać do przyprawienia ryżu, kaszy czy np. kalafiora. Świetnie pasuje także do jajecznicy i omletów, co dodatkowo wzmacnia ich barwę.

Szczególnie dużo korzyści daje stosowanie kurkumy z pieprzem, dzięki czemu dochodzi do spotęgowania prozdrowotnych właściwości tych przypraw.

Kurkuma – dawka i przeciwwskazania

W celu osiągnięcia najlepszych efektów kurkuma powinna być spożywana codziennie. Odpowiednia dawka nie została jednoznacznie określona, natomiast okresowo może być ona zwiększona do ok. 1,5 g. Osoby, które nie przepadają za smakiem kurkumy, mogą sięgnąć po suplementy diety zawierające wyciąg z korzenia kurkumy.

Spożycie kurkumy powinny ograniczyć kobiety w ciąży, ponieważ przyprawa ta może wywołać skurcze macicy, a to sprawia ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. Ponadto przyjmując leki, należy upewnić się czy nie wchodzą one w interakcje z kurkumą, co mogłoby wpływać negatywnie na leczenie.

Złote mleko – przepis

Popularnym napojem z dodatkiem kurkumy jest tzw. złote mleko. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki kurkumy,

  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,

  • ½ łyżeczki imbiru,

  • 3 łyżki wody,

  • olej roślinny,

  • mleko roślinne lub zwierzęce.

Na początku należy wymieszać w wodzie kurkumę, pieprz i imbir. Można użyć mielonych przypraw w proszku lub zetrzeć świeże przyprawy. Przygotowaną mieszankę należy gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut.

Na jedną porcję złotego mleka stosuje się 1 łyżeczkę pasty powstałej z przypraw, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę oleju. Wszystkie składniki należy zagotować i najlepiej wypić na czczo. Pozostałą część pasty można przechowywać w lodówce.

Post leczniczy w profilaktyce chorób

Oprócz stosowania produktów o bogatych właściwościach prozdrowotnych raz na jakiś czas warto przeprowadzić głodówkę mającą na celu oczyszczenie organizmu. Post leczniczy, z którego można skorzystać w Instytucie Zdrowia Sofra, prowadzony jest pod nadzorem lekarza, dzięki czemu jego stosowanie jest bezpieczne. Taki post pomaga w usunięciu szkodliwych związków, uszkodzonych komórek oraz poprawia parametry, takie jak ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu we krwi czy glukozy. Leczniczy post korzystnie wpływa na leczenie chorób cywilizacyjnych oraz wspomaga odchudzanie.