Kwasy tłuszczowe trans nie cieszą się dobrą opinią wśród osób zajmujących się zdrowym żywieniem. Nic w tym dziwnego. Utwardzone oleje roślinne, bo też się o nich mówi, mogą przyczyniać się do otyłości, powstawania cukrzycy typu 2, chorób układu krwionośnego, a także np. mogą powodować problemy z płodnością. Jak ich unikać w codziennej diecie?
Wbrew obiegowej opinii tłuszcze nie są synonimem szkodliwych składników w naszej diecie.
Istnieją wszak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego czy mózgu. Istnieją jednak tzw. kwasy tłuszczowe trans, które występują w naturalnych produktach (tłuste mleko, mięso) Tłuszcze trans otrzymuje się poprzez utwardzanie lub uwodornienie tłuszczów roślinnych. Dzięki temu są one bardziej odporne na wysoką temperaturę, łatwiej przyjmują stałą postać, jak np. w wypadku margaryny. Nie
Kwasy tłuszczowe trans są obecne w produktach niskiej jakości typu fast food (z uwagi na łatwość ich pozyskania i obróbki), w słodyczach i szeroko rozumianej żywności wysoko przetworzonej (np. zupki typu instant). Decyzję o rezygnacji z kwasów tłuszczowych trans możemy rozpocząć podczas codziennych zakupów, czytając ze zrozumieniem etykiety produktów, które często bez zastanowienia lądują w naszych koszykach. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Produkty, w składzie których znajdują się kwasy tłuszczowe trans, mają zazwyczaj długi termin przydatności do spożycia. Znajdziesz je w wielu wyrobach cukierniczych - ciastkach, wafelkach, wyrobach z czekoladą, także niektórych produktach słonych, np. krakersach.
Częściowe utwardzenie tłuszczów roślinnych odbywa się w trakcie smażenia. Oczywiście nie wykonujemy tego na skalę przemysłową, niemniej jeśli już musimy coś usmażyć, to np. na oliwie. Istotna jest również temperatura (olej nie powinien dymić, wówczas jest już spalony i nie nadaje się do spożycia) oraz to, aby pod żadnym pozorem nie smażyć jeszcze raz na tym samym oleju. Dobrze jest również unikać potraw typu fast food, które są smażone na głębokim oleju. Frytury to modelowy przykład obecności kwasów tłuszczowych trans, które z łatwością przenikają do produktu finalnego, np. kawałków kurczaka, ryby czy frytek.
Ponieważ wspomniane kwasy są obecne w tak wielu produktach, które spożywamy na co dzień, ich unikanie nie jest proste, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy nie mamy na tyle uwagi, aby kontrolować każdy aspekt swojego życia. Ciekawym - i co najistotniejsze, skutecznym - sposobem na detoksykację organizmu i całkowita rezygnację z tłuszczów trans jest dieta dr. Dąbrowskiej. Celem tego sposobu żywienia jest niejako “przestawienie” organizmu na całkowite oczyszczenie ze skutków spożywania kwasów tłuszczowych typu trans. Jest to możliwe dzięki diecie opartej na sokach oraz owocach i warzywach. Sama dieta może być częścią turnusu leczniczego, który dodatkowo wspiera zmiany żywieniowe, pozwala oczyścić organizm i zrzucić zbędne kilogramy.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .