By zadbać o linię, należy zmniejszyć podaż kalorii. Zwolennicy diety low carb robią to, ograniczając do minimum spożycie węglowodanów. Uważają też, że jej stosowanie może pomóc rozwiązać niektóre problemy ze zdrowiem. Rozwiewamy wątpliwości i tłumaczymy, czym jest dieta niskowęglowodanowa, co można jeść w czasie jej trwania i jakie przynosi ona efekty.

  1. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?

  2. Rodzaje diet niskowęglowodanowych

  3. Dieta low carb a podaż kalorii

  4. Dieta niskowęglowodanowa a podaż składników odżywczych

  5. Jak ułożyć dietę low carb?

  6. Czy dieta low carb jest zdrowa?

  7. Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie dobra, a kto powinien z niej zrezygnować?

  8. Dieta niskowęglowodanowa – przykładowy jadłospis

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?

W zbilansowanym jadłospisie węglowodany powinny pokrywać od 44 do 65% dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku diety low carb ich ilość jest ograniczona. Jej najbardziej restrykcyjny wariant zakłada, że udział węglowodanów w energii pozyskiwanej w ciągu jednego dnia z pokarmów powinien wynosić jedynie ok. 10%. Niezależnie od rodzaju diety węglowodanowej jest ona zawsze oparta przede wszystkim na spożywaniu białka i tłuszczów. Polega na eliminacji z jadłospisu łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz włączenie do niego jak najmniej przetworzonych produktów.

Dieta bez węglowodanów – czy to możliwe?

Nie ma diety bez węglowodanów. Jadłospis pozbawiony tych składników odżywczych uniemożliwiłby prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Węglowodany to związki organiczne składające się z węgla, tlenu i wodoru. To źródło energii dla ludzkiego organizmu. Są one paliwem potrzebnym, aby mogły zachodzić wszystkie procesy życiowe. Stanowią źródło energii dla układu nerwowego, mięśniowego, dla erytrocytów, nerek, serca, wątroby i jelit. Ich całkowita eliminacja z diety jest niemożliwa.

Rodzaje diet niskowęglowodanowych

Diety carb low są stosowane od lat i znane pod różnymi nazwami. Tym, co odróżnia je od siebie, to między innymi liczba spożywanych kalorii. Różnią się one między sobą także proporcjami składników odżywczych tworzących codzienny jadłospis. Dieta low carb niezależnie od rodzaju będzie wymagała rezygnacji ze spożywania większej ilości węglowodanów i eliminacja cukrów prostych znajdujących się w owocach, białym pieczywie, ryżu i makaronie.

Dieta low carb a podaż węglowodanów

Biorąc pod uwagę kryterium ilości spożywanych węglowodanów, wyróżnia się trzy rodzaje diety niskowęglowodanowej. Są to:

  • dieta średnio węglowodanowa znana też pod nazwą diety niskowęglowodanowej umiarkowanej – jest ona najmniej restrykcyjna, jeśli chodzi ilość spożywanych węglowodanów. Zgodnie z jej założeniami w posiłkach jedzonych w ciągu dnia powinno znajdować się ich od 130 do 250 g. Pokrywają one wtedy od 26 do 45% zapotrzebowania na energię w przypadku stosowanie diety 2000 kcal;

  • dieta niskowęglowodanowa – zakłada ona spożycie mniej niż 130 g węglowodanów dziennie. W takiej sytuacji te składniki odżywcze dostarczają poniżej 26% energii w przypadku diety 2000 kcal;

  • dieta bardzo niskowęglowodanowa – polega ona na drastycznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie – nie może ich być w nim więcej niż 50 g. Tym samym zaspokajają one jedynie od około 4 do 10% energii w przypadku stosowania diety o kaloryczności 2000 kcal.

Dieta niskowęglowodanowa a podaż składników odżywczych

To zarówno diety, o których było głośno dekady temu, jak i takie popularne w ostatnim czasie. Należą do nich m.in.:

  • dieta ketogeniczna – zakłada ona ograniczenie spożywania cukrów na rzecz tłuszczów. W przypadku tej diety w codziennym jadłospisie węglowodanów nie może być więcej niż 50 g. Pozwala to wprowadzić organizm w stan ketozy. Wtedy energia niezbędna do funkcjonowania organizmu zaczyna być pozyskiwana z ciał ketonowych – produktów metabolizmu tłuszczów;

  • dieta paleo – to dieta średnio węglowodanowa. Zakłada jedzenie nieprzetworzonego chudego mięsa i orzechów oraz małej ilości produktów mlecznych, zbóż i roślin strączkowych, a także warzyw i owoców. Nawiązuje do stylu żywienia przodków współczesnego człowieka;

  • dieta Kwaśniewskiego – jest to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. Opracował ją polski lekarz – Jan Kwaśniewski. Stosując ją, można jeść masło, śmietanę, smalec, tłuste mięso, bekon, żółtka jaj i tłuste sery;

  • dieta Atkinsa – polega ona na zmniejszeniu spożycia ilości węglowodanów na rzecz białek i tłuszczów;

  • dieta Kopenhaska – to restrykcyjna, niskokaloryczna i niskowęglowodanowa dieta, która zakłada również ograniczenie spożycia tłuszczów.

Jak ułożyć dietę low carb?

Ograniczenie ilości węglowodanów w diecie wydaje się łatwe. Jednak aby nie narazić na szwank swojego zdrowia, trzeba robić to z głową. Także dieta z mocno ograniczoną ilością węglowodanów musi zaspokajać potrzeby organizmu. Powinna mu dostarczać witamin, makro i mikroelementów. Dlatego, aby ją odpowiednio skomponować, potrzebna jest specjalistyczna wiedza. W przeciwnym razie na skutek jej stosowania mogą wystąpić skutki uboczne – uczucie wyczerpania, rozdrażnienie, zaburzenia snu i spadek samopoczucia. Dieta low carb 14 dni w hotelu Sofra w Karpaczu i w Mielnie pomoże ci zadbać o linię, a jednocześnie nie narazi cię na deficyt witamin i minerałów.

W obu tych ośrodkach czeka na ciebie konsultacja z dietetykiem (który podpowie, jak ograniczyć węglowodany), opieka lekarska i pielęgniarska, a także wykładu o zdrowym żywieniu. Dieta niskowęglowodanowa w hotelu Sofra (w Mielnie i Karpaczu) opiera się na naturalnych i nieprzetworzonych produktach. Dlatego turnus trwający 7 lub 14 dni może pomóc poprawić kondycję twojego organizmu oraz zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli masz więcej pytań na temat diety u pobytu w hotelu, śmiało skontaktuj się z nami – odpowiemy na nie wyczerpująco i rozwiejemy Twoje wątpliwości.

Co można jeść na diecie low carb?

Podczas stosowania diety niskowęglowodanowej należy spożywać produkty bez węglowodanów, zawierające ich znikomo ilości oraz żywność nisko przetworzoną. Dozwolone jest jedzenie:

  • czerwonego mięsa i drobiu,

  • owoców cytrusowych i jagodowych – malin, jabłek i truskawek;

  • ryb,

  • orzechów,

  • produktów mlecznych o niskiej zawartości cukru,

  • jajek,

  • tofu,

  • warzyw: szpinaku, ogórków, pomidorów, brukselki,

Czego nie jeść na diecie low carb?

W diecie niskowęglowodanowej zakazane są przede wszystkim produkty, które zawierają większe ilości cukrów. Eliminuje ona z codziennego jadłospisu m.in.:

  • produkty zbożowe: pieczywo, bułki, makarony, kasze, ryż,

  • warzywa o wysokiej zawartości węglowodanów: ziemniaki, marchew, bataty, kukurydzę, buraki,

  • owoce zawierające duże ilości węglowodanów: banany, figi, gruszki, mango, ananasy, melony,

  • suszone owoce,

  • słodzone produkty mleczne – np. jogurty owocowe;

  • słone przekąski,

  • alkohol.

Dieta niskowęglowodanowa – efekty po miesiącu czy szybciej?

Dieta low carb to sposób na szybką redukcję masy ciala. Odpowiednio skomponowana i sumiennie przestrzegana pozwala na chudnięcie nawet 1 kg w ciągu tygodnia. Jednak efektem jej stosowania jest nie tylko utrata zbędnych kilogramów. Dieta niskowęglowodanowa może pomóc:

  • unormować ciśnienie tętnicze krwi,

  • zmniejszyć stężenie białka CRP będącego markerem zapalnym organizmu,

  • zwiększyć insulinowrażliwości oraz wspomóc regulację hormonalną;

  • unormować stężenie glukozy i insuliny we krwi;

  • zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Czy dieta low carb jest zdrowa?

Tak, jest zdrowa, ale pod warunkiem, że będzie właściwie skomponowana. Jej stosowanie warto przedyskutować z lekarzem lub dietetykiem i poprosić specjalistę o ułożenie zbilansowanego i zdrowego jadłospisu. W przeciwnym razie organizm może być narażony na niedobory składników odżywczych, co zaburzy jego funkcjonowanie i spowoduje problemy ze zdrowiem. Są też tacy, którzy powinni zrezygnować z jej stosowania.

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie dobra, a kto powinien z niej zrezygnować?

Dieta low carb może być stosowana przez tych, którzy chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy oraz – po konsultacji lekarskiej przez chorych cierpiących na:

  • cukrzycę,

  • insulinooporność;

  • nadczynność tarczycy.

  • padaczkę lekooporną.

Z diety tej powinny zrezygnować:

  • kobiety w ciąży – dieta low carb jest bardzo trudna do zbilansowania. Grozi to zbyt małą podażą witamin i minerałów, które są potrzebne matce i dziecku. Wyjątkiem jest wystąpienie u ciężarnej cukrzycy lub zaburzeń profilu lipidowego – w takiej sytuacji i po konsultacji z lekarzem dieta ta może być stosowana.

  • dzieci i młodzież – węglowodany są niezbędne do harmonijnego rozwoju organizmu. Zbyt mała podaż węglowodanów może spowodować, że organizm będzie czerpać potrzebną mu energię z białek ustrojowych. Efektem tego może być niedożywienie i inne zaburzenia w rozwoju dziecka.

Dieta niskowęglowodanowa – przykładowy jadłospis

Ograniczenie ilości węglowodanów w diecie nie grozi tym, że nie będzie ona smaczna i sycąca. Jest wprost przeciwnie – odpowiednio skomponowany jadłospis składa się z pysznych posiłków na długo zaspokajających głód. Jak może wyglądać dzień z dietą low carb?

Śniadanie

Omlet z 3 kurzych jaj, smażony na oleju rzepakowym z dodatkiem:

  • 3 plastrów chudej szynki z indyka pokrojonych na cienkie paski;

  • łyżki startego sera,

  • 3 pomidorków koktajlowych,

  • przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu i soli.

Obiad

2 plastry (200 g) schabu duszonego z warzywami: z papryką, czosnkiem i cebulą

Kolacja

Sałatka „grecka” z: rukoli, 5 pomidorków koktajlowych, 50 g sera sałatkowego. Całość podawana z dressingiem z: 2 łyżek soku z cytryny, pół łyżeczki miodu, 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii (do smaku).

Odpowiednio skomponowana dieta low carb jest smaczna, sycącą i może spowodować nie tylko utratę kilogramów. Zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów pomaga wyregulować ciśnienie oraz stężenie glukozy i insuliny we krwi. Chcesz zadbać o siebie i swoją sylwetkę? Nie masz zamiaru narażać się na problemy ze zdrowiem na skutek źle zbilansowanej diety? Jednocześnie nie potrafisz odmówić sobie pysznego jedzenia? Wybierz pobyt w jednym z Hoteli Sofra – czeka tu na ciebie konsultacja z dietetykiem i dieta low carb, która pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy i zatroszczyć się o zdrowie.