Magnez kojarzy nam się często z suplementem zażywanym z powodu bolesnych skurczów mięśni. Nic dziwnego, bowiem wpływa on na prawidłową pracę układu mięśniowego- jednak to nie jedyna rola tego pierwiastka w organizmie. Poznaj źródła magnezu w diecie oraz korzyści wynikające z jego odpowiedniego spożycia.
Magnez jest dla człowieka jednym ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość magnezu znajduje się w układzie kostnym i w mięśniach. Pierwiastek ten uczestniczy w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w naszym ciele. Magnez m.in.:
Magnez występuje w bardzo wielu produktach roślinnych. W większych ilościach jest obecny w:
Do innych dobrych źródeł magnezu w diecie należą ryby i sery dojrzewające. Warto pamiętać, że magnez jest także składnikiem wody.
Choć pierwiastek ten znajduje się w wielu produktach, jego przyswajalność wynosi około 30%. Wchłanianie utrudniają takie składniki jak fosforany czy kwas fitynowy, obecny m.in. w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, orzechach i pestkach.
Niedobór magnezu w diecie będzie powodować liczne zaburzenia. Do najczęstszych objawów należy osłabienie organizmu, senność, brak apetytu, nudności i wymioty.
W związku z tym, że magnez wpływa na działanie układu nerwowo-mięśniowego i sercowo-naczyniowego, niedobór magnezu będzie powodować zaburzenia w ich obrębie. W dłuższej perspektywie czasu zwiększa to ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i udaru mózgu. Badania wykazują, że niedobór magnezu wpływa na występowanie chorób w obrębie ośrodkowego układu nerwowego, takich jak:
Zbyt niska ilość magnezu zaburza wydzielanie parathormonu, który m.in. reguluje stężenie wapnia we krwi. Z tego względu niedostateczna ilość magnezu może zwiększać ryzyko osteoporozy.
Innym hormonem, na który wpływa niedobór magnezu, jest insulina. Brak magnezu zaburza jej wydzielanie i nasila insulinooporność, co z czasem może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.
Nie tylko niedobór magnezu będzie szkodliwy - nadmiar magnezu również negatywnie wpływa na nasz organizm. Ze względu na umiarkowaną zawartość magnezu w produktach naturalnych, ich spożywanie zwykle nie powoduje niepożądanych objawów, ale w przypadku stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej w magnez łatwiej o nadmierną podaż.
Nadmiar magnezu objawia się:
Dieta bogata w magnez jest oparta przede wszystkim na spożywaniu dużej ilości produktów pochodzenia roślinnego, które są głównym źródłem tego pierwiastka. Dzięki temu nie ma konieczności dodatkowej suplementacji, która może przynieść odwrotne skutki do zamierzonych.
Dietetycy Instytutu Zdrowia Sofra dbają o to, aby układane jadłospisy zaspokajały zapotrzebowanie na niezbędne składniki pokarmowe i ograniczały związki mogące zaszkodzić zdrowiu. Kuracje dostępne w Ośrodkach Instytutu są szczególnie polecane osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, insulinoopornością, cukrzycą typu 2 oraz nadwagą i otyłością.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .