Wzdęcie brzucha i nadmierne gazy jelitowe to jedne z najczęściej pojawiających się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są bardzo dokuczliwe, sprawiają spory dyskomfort i stanowią dla wielu osób wstydliwy problem. Powstawanie gazów jelitowych jest ściśle związane z tym jak się odżywiamy. Sposobem na pozbycie się nadmiernych gazów jest odpowiednia dieta.
Wytwarzanie gazów jelitowych jest naturalnym procesem. Powstają one w wyniku trawienia oraz fermentacji składników pokarmowych lub jako skutek połykania powietrza.
Prawidłowo wytwarzające się gazy nie sprawiają nam problemu. Sytuacja komplikuje się w chwili gdy gazy są bardzo częste oraz powodują uczucie ucisku i bólu. Niejednokrotnie wpływają także negatywnie na naszą sylwetkę poprzez zwiększenie obwodu brzucha.
Nadmierne gazy jelitowe mogą być spowodowane przez:
spożywanie produktów o właściwościach wzdymających,
połykaniem dużej ilości powietrza (częste picie gazowanej wody i napojów, żucie gumy, picie przez słomkę),
choroby układu pokarmowego, m.in.: nietolerancje pokarmowe, zaburzenia wchłaniania i zaburzenia flory jelitowej.
Częste gazy pojawiają się również u kobiet w ciąży i seniorów.
Głównym sposobem na ograniczenie powstawania nadmiernych gazów jest stosowanie diety wykluczającej produkty wzdymające, gazowane i fermentujące w jelitach. Konieczne jest też zwrócenie uwagi na to jak spożywamy posiłki. Jedzenie w biegu i mówienie podczas jedzenia zwiększa ilość połykanego powietrza.
Jeżeli problem nadmiernych gazów jest nasilony, wspomagająco można zastosować dostępne w aptekach preparaty na wzdęcia. Pomogą one poczuć ulgę, lecz nie usuną przyczyny powstawania częstych gazów. W tym celu należy leczyć chorobę, która powoduje nadmierne gazy oraz wprowadzić modyfikacje sposobu odżywiania.
Jeżeli nie towarzyszą nam żadne dodatkowe choroby układu pokarmowego, główną przyczyną nadmiernych gazów jest spożywanie żywności o właściwościach wzdymających. Wśród takich produktów wyróżniamy:
nasiona roślin strączkowych (m.in.: fasola, groch, ciecierzyca),
warzywa kapustne (różne kapusty, jarmuż, brukselka, brokuł, kalafior, gorczyca, rzodkiewka),
warzywa cebulowe (czyli cebula, szczypiorek, czosnek),
niektóre owoce (np. śliwki, gruszki).
Przy nasilonym problemie z częstymi gazami najlepiej wykluczyć te produkty ze swojego menu. Jeżeli jednak chcemy je okazjonalnie zjeść, warto do potrawy dodać przyprawy wspomagające trawienie, takie jak bazylia, majeranek czy kminek. Nasiona roślin strączkowych należy moczyć przed gotowaniem od kilku do kilkunastu godzin, a następnie gotować w świeżej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Inne wymienione warzywa lepiej poddać obróbce cieplnej niż spożywać na surowo.
Ciężkostrawne potrawy będą sprzyjać powstawaniu nadmiernych gazów, dlatego należy unikać smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Optymalnym sposobem obróbki jest gotowanie w wodzie, na parze lub pieczenie beztłuszczowe. Należy także unikać produktów typu fast food, słodyczy, tłustych mięs, ostrych przypraw i alkoholu. Posiłki powinny być częste, lecz niewielkie.
Częste gazy mogą powstawać w przebiegu nietolerancji pokarmowych, gdy organizm nie jest w stanie prawidłowo trawić danego składnika. Przykładem jest nietolerancja laktozy, która wynika z niedostatecznej ilości laktazy, czyli enzymu rozkładającego cukier mleczny zwany laktozą. W takiej sytuacji, aby pozbyć się częstych gazów, należy wykluczyć produkty zawierające laktozę, takie jak mleko i jego przetwory. Innym rozwiązaniem jest kupowanie produktów bezlaktozowych lub przyjmowanie wraz z posiłkiem preparatu zawierającego wspomniany enzym.
Jeżeli chcesz wprowadzić do swojego menu dużą ilość warzyw, a boisz się nasilonych gazów, skorzystaj z diety dr Ewy Dąbrowskiej w postaci gotowanej. Gotowanie na parze sprawia, że posiłki stają się łatwiejsze do strawienia, a potrawy zachowują więcej składników odżywczych. Dieta ta nie tylko wspomoże Twoje zdrowie, ale również nauczy Cię jak zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennym menu bez nasilania dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .