Rabarbar dla części osób jest zagadkowym produktem. Grube, twarde ogony liściowe kojarzą się w warzywami, z kolei sposób, w jaki zwykle go wykorzystujemy (na słodko) sprawia, że rabarbar postrzegamy jako owoc. Dowiedz się, czy rabarbar jest zdrowy oraz co zrobić z rabarbarem na deser lub inny posiłek.
Choć w kuchni stosujemy go podobnie jak owoce, rabarbar jest tak naprawdę warzywem. Jadalną część stanowią ogonki liściowe, które charakteryzuje się barwą od zielonej poprzez różową do czerwonej oraz kwaskowatym smakiem. W sklepach można kupić rabarbar przez cały rok, a sezonowo występuje między kwietniem a czerwcem.
Rabarbar jest warzywem, który w głównej mierze składa się z wody i błonnika pokarmowego. 100 g rabarbaru zawiera 0,5 g białka, 0,1 tłuszczu i 4,6 g węglowodanów, w tym 3,2 g to błonnik.
Dobrze udokumentowane są prozdrowotne właściwości rabarbaru lekarskiego, z kolei w Polsce najczęściej spotykamy rabarbar ogrodowy, który nie był tak szeroko badany.
Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E, K, witamin z grupy B) i składników mineralnych, takich jak np.: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk.
Dzięki zawartym składnikom rabarbar wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.
Podstawową zaletą rabarbaru jest duża ilość rozpuszczalnych w wodzie frakcji błonnika pokarmowego, głównie pektyn. Wzmagają one wydalanie kwasów żółciowych, obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy po posiłku. Są zatem składnikiem pomocnym w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń lipidowych, cukrzycy i miażdżycy.
Osoby na diecie odchudzającej mogą bez obaw sięgać po rabarbar. Jest on produktem niskokalorycznym. 100 g rabarbaru zawiera zaledwie 15 kcal. Oznacza to, że dodatek rabarbaru do dania nie wpłynie znacząco na jego wartość kaloryczną.
Stosunkowo duża zawartość błonnika w rabarbarze wpływa korzystnie na uczucie sytości. Produkt ten posiada niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Dzięki temu zjedzenie rabarbaru powoduje mały i łagodny wzrost glukozy we krwi. Zjawisko to zapobiega napadom głodu, które mogą być wywołane przez gwałtowne wahania poziomu cukru.
Dania z rabarbarem nie są wskazane dla wszystkich. Produkt ten jest źródłem kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych, odwapnieni kości, zaburzeń pracy mięśni i stanów zapalnych w obrębie stawów. Z tego względu rabarbaru powinny unikać osoby z dną moczanową, kamicą nerkową i osteoporozą. Powinny go także ograniczać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby na diecie łatwo strawnej.
Rabarbar idealnie pasuje do słodkich potraw. Chętnie dodajemy go do drożdżówek czy ciast, nie tylko tych z kruszonką. Można z niego przygotować pyszne napoje, takie jak sok z rabarbaru, kompot czy lemoniadę. Rabarbar może być składnikiem deserów, owsianki, pierogów, racuszków. Można go jeść również w wersji wytrawnej, np. dodając go do gulaszu.
Składniki:
Składniki:
Poszukując wiedzy na temat diety, która wspomaga zdrowie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała, warto korzystać z pomocy specjalistów. Podczas turnusów zdrowotnych w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra prowadzone są konsultacje z dietetykiem, który wskaże jakie zmiany należy zastosować w codziennym jadłospisie oraz jak wyrabiać nawyki sprzyjające zdrowiu.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .