Chrupiąca, lekko ostra, zdrowa – te słowa świetnie opisują rzodkiewkę. Pojawia się ona wiosną jako jedno z pierwszych warzyw i bez większego problemu można ją uprawiać samodzielnie w ogrodzie. Dowiedz się, co zrobić z rzodkiewki i jakie ma właściwości prozdrowotne.

RZODKIEWKA – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Rzodkiewka należy do warzyw krzyżowych, inaczej określanych jako kapustne. Jest to grupa produktów o bogatych właściwościach prozdrowotnych. Podobnie jest także w przypadku rzodkiewki, która stanowi ona bogate źródłem cennych składników odżywczych. Choć zwykle sięgamy po jej korzeń, liście rzodkiewki również są jadalne.

Rzodkiewka zawiera witaminy, m.in.: C, B1, B2, K oraz liczne składniki mineralne, takie jak.: potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Warto też zwrócić uwagę na obecność cennego żywieniowo błonnika pokarmowego.

Spożycie rzodkiewki powinny ograniczać osoby na diecie łatwostrawnej, ponieważ może nasilić dolegliwości chorobowe.

ILE KALORII MA RZODKIEWKA?

Rzodkiewka jest bardzo niskokalorycznym warzywem. 100 g rzodkiewki dostarcza tylko 18 kcal. Wynika to z faktu, że jest ona niezwykle bogata w wodę, a jej zawartość wynosi około 95%. Z tego względu jest świetnym produktem urozmaicającym dietę wszystkich, także osób, które ograniczają kaloryczność jadłospisu podczas odchudzania.

RZODKIEWKA – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Spożywanie rzodkiewki zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.

  • Badania pokazują, że dzięki substancjom biologicznie czynnym, rzodkiewka może wpływać pozytywnie na funkcję detoksykujące wątroby oraz hamować jej stłuszczenie.
  • Wspomaga zapobieganie nowotworów oraz ich leczenie, szczególnie w przypadku raka wątroby, jelit, piersi, prostaty i płuc.
  • Rzodkiewka hamuje rozwój bakterii oraz grzybów, dlatego dobrze jest spożywać ją podczas choroby.
  • Jest pomocna dla osób z niedokrwistością. Połączenie takich składników jak żelazo, mangan i miedź w jednym produkcie wpływa pozytywnie na krwiotworzenie.
  • Bardzo cenione są przeciwcukrzycowe właściwości rzodkiewki. Badania wykazują, że wspomaga ona obniżenie poziomu glukozy we krwi. Działania to może wynikać z zawartych w rzodkiewkach składników oraz wpływu, który wywiera na hormony regulujące poziom glukozy.

RZODKIEWKA – PRZEPISY

Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Wystarczy do wcześniej przygotowanego twarożku dodać startą lub drobno posiekaną rzodkiewkę. Innym pomysłem jest przygotowanie wiosennej sałatki z rzodkiewki i innych nowalijek. Do takiej sałatki można dodać dowolną sałatę, pomidora, ogórka i szczypiorek. Sałatkę warto uzupełnić również o źródło białka w postaci pieczonego kurczaka, mozzarelli lub strączków takich jak ciecierzyca czy fasola.

Liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa.

CZYM RÓŻNI SIĘ KISZONA RZODKIEWKA OD ŚWIEŻEJ?

Rzodkiewkę można spożywać nie tylko w formie świeżej. Nadaje się ona do kiszenia. W wyniku fermentacji twarda rzodkiewka staje się miękka i bardziej delikatna, a jej kaloryczność spada jeszcze bardziej. Nabiera charakterystycznego kiszonego aromatu, podobnego jak w przypadku kiszonych ogórków. Oprócz składników występujących w świeżym produkcie kiszona rzodkiewka zawiera dodatkowo zdrowe bakterie.

JAK I KIEDY SIAĆ RZODKIEWKĘ?

Rzodkiewkę można z powodzeniem wyhodować we własnym ogródku lub na balkonie. Czas siewów trwa od wczesnej wiosny do jesieni. Krótki okres wegetacji sprawia, że zbiory następują już po około 4 tygodniach od wysiewu.

WARZYWA W ZDROWEJ DIECIE

Warzywa są niezbędnymi produktami spożywczymi. Aby czerpać najwięcej korzyści, najlepiej spożywać je na surowo, co zapobiega utracie witamin i minerałów. Dostępna w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej zakłada spożywanie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Jest ona wskazana u osób borykających się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami poziomu cholesterolu i innymi schorzeniami metabolicznymi. Dieta surowa wspomaga oczyszczanie i odkwaszanie oraz pozwala nasycić organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi.