Chrupiąca, lekko ostra, zdrowa – te słowa świetnie opisują rzodkiewkę. Pojawia się ona wiosną jako jedno z pierwszych warzyw i bez większego problemu można ją uprawiać samodzielnie w ogrodzie. Dowiedz się, co zrobić z rzodkiewki i jakie ma właściwości prozdrowotne.
Rzodkiewka należy do warzyw krzyżowych, inaczej określanych jako kapustne. Jest to grupa produktów o bogatych właściwościach prozdrowotnych. Podobnie jest także w przypadku rzodkiewki, która stanowi ona bogate źródłem cennych składników odżywczych. Choć zwykle sięgamy po jej korzeń, liście rzodkiewki również są jadalne.
Rzodkiewka zawiera witaminy, m.in.: C, B1, B2, K oraz liczne składniki mineralne, takie jak.: potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Warto też zwrócić uwagę na obecność cennego żywieniowo błonnika pokarmowego.
Spożycie rzodkiewki powinny ograniczać osoby na diecie łatwostrawnej, ponieważ może nasilić dolegliwości chorobowe.
Rzodkiewka jest bardzo niskokalorycznym warzywem. 100 g rzodkiewki dostarcza tylko 18 kcal. Wynika to z faktu, że jest ona niezwykle bogata w wodę, a jej zawartość wynosi około 95%. Z tego względu jest świetnym produktem urozmaicającym dietę wszystkich, także osób, które ograniczają kaloryczność jadłospisu podczas odchudzania.
Spożywanie rzodkiewki zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.
Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Wystarczy do wcześniej przygotowanego twarożku dodać startą lub drobno posiekaną rzodkiewkę. Innym pomysłem jest przygotowanie wiosennej sałatki z rzodkiewki i innych nowalijek. Do takiej sałatki można dodać dowolną sałatę, pomidora, ogórka i szczypiorek. Sałatkę warto uzupełnić również o źródło białka w postaci pieczonego kurczaka, mozzarelli lub strączków takich jak ciecierzyca czy fasola.
Liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa.
Rzodkiewkę można spożywać nie tylko w formie świeżej. Nadaje się ona do kiszenia. W wyniku fermentacji twarda rzodkiewka staje się miękka i bardziej delikatna, a jej kaloryczność spada jeszcze bardziej. Nabiera charakterystycznego kiszonego aromatu, podobnego jak w przypadku kiszonych ogórków. Oprócz składników występujących w świeżym produkcie kiszona rzodkiewka zawiera dodatkowo zdrowe bakterie.
Rzodkiewkę można z powodzeniem wyhodować we własnym ogródku lub na balkonie. Czas siewów trwa od wczesnej wiosny do jesieni. Krótki okres wegetacji sprawia, że zbiory następują już po około 4 tygodniach od wysiewu.
Warzywa są niezbędnymi produktami spożywczymi. Aby czerpać najwięcej korzyści, najlepiej spożywać je na surowo, co zapobiega utracie witamin i minerałów. Dostępna w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej zakłada spożywanie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Jest ona wskazana u osób borykających się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami poziomu cholesterolu i innymi schorzeniami metabolicznymi. Dieta surowa wspomaga oczyszczanie i odkwaszanie oraz pozwala nasycić organizm niezbędnymi składnikami odżywczymi.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .