Sód jest jednym z pierwiastków, które dostarczamy do organizmu w sporych ilościach. Występuje powszechnie w produktach spożywczych. Choć jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania, jego spożycie często budzi u nas liczne obawy. Czy zatem powinniśmy bezwzględnie unikać sodu?
Sód to pierwiastek, który tak naprawdę jest niezbędny do życia. W organizmie człowieka występuje w ilości około 92-105 g. Znajduje się głównie w kościach, tkankach, płynach wewnątrzkomórkowych oraz w kwasie solnym. Sód bierze udział w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
Zastanawiasz się co ma sód? Sód kojarzy nam się przede wszystkim z solą, która w diecie większości osób jest jego głównym źródłem. Tymczasem tak naprawdę występuje on naturalnie w nieprzetworzonych produktach żywnościowych, takich jak owoce, warzywa, zboża, nabiał, jaja, mięso i ryby. Wraz z przetwarzaniem tych produktów (w wyniku dosalania) wzrasta w nich zawartość sodu.
Produkty o wysokiej zawartości sodu to m.in.:
Zapotrzebowanie na sód u osób dorosłych wynosi 1500 mg na dobę. Ilość ta odpowiada niecałym 4 g soli. Jest to więc mniej niż jedna średniej wielkości łyżeczka. Należy mieć to na uwadze, ponieważ spożycie soli zwykle jest przekraczane nawet kilkukrotnie, a nadmiar soli prowadzi do wielu niekorzystnych zmian w organizmie człowieka.
Długotrwałe spożywanie dużych ilości sodu może wiązać się z występowaniem wielu groźnych zaburzeń i schorzeń, m.in.:
Badania wykazują, że nadmiar sodu w diecie wiąże się ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz jakichkolwiek innych powodów. Jest zatem składnikiem, który w nadmiarze skraca czas naszego życia.
Nadmierna podaż sodu może także sprzyjać rozwojowi otyłości.
Aby zmniejszyć ilość spożywanego sodu w diecie, konieczne jest unikanie dosalania posiłków. Potrawy można natomiast doprawiać aromatycznymi przyprawami, które poprawią ich smak. W tym celu można użyć takich przypraw, jak np.: tymianek, bazylia, czosnek, cebula, majeranek, estragon, imbir, zielona pietruszka, koperek. Tradycyjną sól można też zastąpić solą potasową lub magnezową.
Pamiętaj, aby ograniczając solenie zadbać o odpowiednią podaż jodu poprzez zwiększenie spożycia ryb i wód mineralnych bogatych w jod.
W redukowaniu spożycia sodu bardzo ważne jest także wyeliminowanie z diety produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Zamiast nich należy wybierać nieprzetworzone produkty, które posiadają niewielką ilość naturalnie występującego sodu.
Oto kilka pomysłów na to, jak zmniejszyć ilość spożywanych produktów wysokosodowych:
Ograniczenie spożycia sodu to jeden z elementów leczenia i zapobiegania rozwojowi nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia. Równie ważna jest redukcja masy ciała oraz regularna aktywność fizyczna. Uczestnicząc w turnusach zdrowotnych organizowanych w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra możesz poznać zasady zdrowej diety i wprowadzić do swojego życia ruch. Taka modyfikacja stylu życia poprawi stan Twojego zdrowia, kondycję oraz wygląd.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .