Wskaźnik WHR, czyli waist-hip ratio, to stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Jego stosowanie jest uzasadnione w przypadku osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Obok wskaźnika BMI (Body Mass Index), jest kolejnym narzędziem służącym do kontrolowania proporcji ciała. Aktualnie dietetycy wskazują na wyższą wiarygodność wskaźnika WHR niż BMI, ponieważ wskaźnik WHR uwzględnia rozróżnienie tkanki tłuszczowej od tkanki mięśniowej. Sprawdzenie wartości waist-hip ratio jest zatem pomocne w diagnozie rodzaju otyłości oraz w identyfikowaniu rozmieszczenia tłuszczu podskórnego. Mówiąc bardziej obrazowo, obliczenie tego wskaźnika posłuży nam do określenia, czy nasza figura kształtem przypomina jabłko czy gruszkę. 

Jak obliczyć wskaźnik WHR?

Obliczenie wskaźnika WHR zaleca się osobom, u których wartość BMI przekracza 25. Podobnie jak w przypadku innych wskaźników stosowanych w dietetyce, możemy skorzystać z internetowych kalkulatorów. Inną opcją jest obliczenie stosunku obwodu talii do obwodu bioder samodzielnie - kluczowe w obu przypadkach jest prawidłowe wykonanie pomiarów. Obwód talii obliczamy w połowie odległości między łukiem żebrowym a górnym brzegiem kości biodrowej, tam, gdzie wypada wcięcie. U osób bez wcięcia w talii pomiar powinien być dokonany trzy centymetry poniżej pępka. Obwód bioder natomiast sprawdzamy w najszerszym miejscu na wysokości bioder. Wzór, do którego podstawiamy dane, nie jest skomplikowany:

WHR = obwód talii/obwód bioder

Interpretacja wyniku różni się w zależności od płci. Dla kobiet jest następująca:

WHR > 0,8 – wskazuje na otyłości typu „jabłko”

WHR < 0,8 – wskazuje na otyłość typu „gruszka”

 Zaś dla mężczyzn:

WHR > 1 – wskazuje na otyłości typu „jabłko”

WHR < 1 – wskazuje na otyłości typu „gruszka”

 

Otyłość typu „jabłko” oznacza otyłość brzuszną, zwana też otyłością trzewną lub androidalną. Taka diagnoza powinna uświadomić nas, że zwiększa się wtedy ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy lub nadciśnienia. Typ „gruszka” to  otyłość pośladkowo-udowa zwana inaczej otyłością ginoidalną.  Nie jest tak niebezpieczna jak otyłość typu „jabłko”, ale może spowodować pojawienie się żylaków podudzi bądź choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych i biodrowych.

 

Dieta u osób z otyłością

Otyłość i nadwagę przede wszystkim leczy się za pomocą prawidłowo dobranej diety uzupełnionej o aktywność ruchową. Najistotniejsze w niej jest spożywanie niewielkich objętościowo i niskokalorycznych posiłków o regularnych porach (co 3-4 godziny). Osoby cierpiące na otyłość trzewną powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Nie można zapominać o nawadnianiu organizmu – rekomenduje się wypicie co najmniej 1,5 litrów płynów każdego dnia. Instytut Zdrowia Sofra, w którym od ponad 20 lat grono specjalistów pomaga w zmianie nawyków żywieniowych, serdecznie zaprasza wszystkie osoby zmagające się z otyłością lub nadwagą do skorzystania z kuracji opartej o dietę niskokaloryczną (1500 kalorii). Efekty tej diety nadzorowanej przez dietetyka będą bardzo szybko zauważalne już w pierwszym etapie odchudzania. Decyzja o rozpoczęciu kuracji z pewnością zaowocuje poprawą samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia.