Dieta wegańska to dieta zyskująca na popularności zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Powody, dla których decydujemy się na jej rozpoczęcie są różne – od zdrowotnych po ideologiczne. Na czym polega? Na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa i produktów odzwierzęcych, w związku z czym jest bardziej radykalna niż dieta wegetariańska, która zakłada wyłączenie z diety tylko mięsa i ryb. Termin dieta vege został po raz pierwszy użyty w 1944 roku przez Donalda Watsona – założyciela Brytyjskiego Towarzystwa Wegańskiego. Mimo tego, że jest stosowana już od niemal 80 lat, wciąż istnieje polemika na temat jej wpływu na zdrowie.
Dieta bazująca na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego wzbudza obawy, ze względu na większe ryzyko spowodowania niedoboru białka i witaminy B12 w organizmach osób ją stosujących. O ile białko jest możliwe do zbilansowania stosując odpowiednie kombinacje produktów z zbożowych, strączków i orzechów, o tyle witamina B12 powinna przez wegan być suplementowana. W tej sprawie wypowiedziało się też Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne prezentujące stanowisko, że dieta vege jest zdrowa wtedy, kiedy jest prawidłowo zbilansowana. Co więcej, stwierdzono, że zbilansowana dieta wegańska może zapobiegać niektórym chorobom (takim jak: nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, miażdżyca) i sprzyjać ich leczeniu. Jest ona odpowiednia niemal dla każdego. Badania potwierdziły, że zaspokaja także potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży i sportowców.
Zbilansowana dieta wegańska to taka, która zawiera odpowiednie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Należy mieć na uwadze różnorodność składników, które ją komponują oraz uwzględnić w niej białka pochodzące z różnych źródeł. Wykonując „wegańskie zakupy” miejmy w głowie, że codziennie powinniśmy spożywać produkty z każdej z wymienionych grup: produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i pestek oraz olejów roślinnych. Jest zalecane, aby zmiana jadłospisu i przejście z tradycyjnego sposobu żywienia na weganizm odbywało się stopniowo, tzn. zmniejszając ilość spożywanego mięsa i słodyczy na rzecz jedzenia owoców i warzyw.
Instytut Sofra z ośrodkami w Mielnie i Karpaczu zaprasza do skorzystania z kuracji odchudzających i zdrowotnych w oparciu o odpowiednio dobraną dietę. Jedną z nich jest dieta vege bezglutenowa. Jest ona rozwiązaniem dla osób, które chcą wykluczyć ze swojego jadłospisu produkty odzwierzęce, jak i dla tych z zaburzeniami zdrowotnymi spowodowanymi przez diety bogate w przetworzone produkty. Dodatkowo, sprawdzi się świetnie u gości z alergią lub nietolerancją na gluten, jaja oraz nabiał. Efektem takiej kuracji jest gwarantowana poprawa samopoczucia. Odpowiednio zbilansowany jadłospis oprócz tego, że oczywiście ma właściwości zdrowotne, może też zaskoczyć oryginalnymi doznaniami smakowymi.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .