Dieta dr Dąbrowskiej od lat budzi emocje. Niektórzy nie wyobrażają sobie drastycznego postu czy głodówki i uważają je za cios dla organizmu. Są jednak tacy, którym detoks Dąbrowskiej przysłużył się oraz znakomicie wpłynął na ich zdrowie i samopoczucie. Zdania na temat tej diety są podzielone, dlatego my rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Dowiedz się więcej o poście Ewy Dąbrowskiej.
Dieta Ewy Dąbrowskiej – kilka słów o jej autorce
Dieta Dąbrowskiej – zasady
Kto może stosować dietę owocowo-warzywną dr Dąbrowskiej?
Dieta Dąbrowskiej – efekty
Kiedy i gdzie zdecydować się na post dr Dąbrowskiej?
Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy i przykładowy jadłospis
Dr Ewa Dąbrowska to lekarz, pracownik dydaktyczny i naukowy. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii. Pisząc prace naukowe, zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu człowieka, a zwłaszcza coraz częściej dotykających ludzi chorób cywilizacyjnych. Tak zrodziła się owocowo-warzywna dieta Dąbrowskiej. Opinie na jej temat są podzielone – jednak powstała ona na także bazie obserwacji pacjentów prowadzonych przez tę lekarkę.
Dieta ta ma wspomagać odtruwanie organizmu i jego zdolności do samoleczenia się. Jej celem jest także niszczenie chorych i uszkodzonych komórek, co stanowi element profilaktyki nowotworowej. Sama dieta powstała na bazie poglądów głoszonych przez starożytnego uczonego – Hipokratesa. Jego słowa „niech pożywienie będzie twoim lekarstwem” to zasada żywienia wyznawana przez współczesną lekarkę-dietetyczkę.
Dieta dr Dąbrowskiej ma wspomóc proces autofagii zachodzący w ludzki organizmie. Polega on na zniszczeniu uszkodzonych białek, organelli komórkowych i patogenów. Pod wpływem głodówki komórki „pożerają” swoje zwyrodniałe elementy, a organizmowi dostarczana jest energia. Wtedy też rozpoczyna się proces jego samoleczenia się. Dieta dr Dąbrowskiej dostarcza organowi również sirtuin, czyli białek odpowiedzialnych za długowieczność. Pomagają one naprawić uszkodzone DNA i regenerować tkanki.
Ten, kto zdecyduje się na jej stosowanie, nie jest od razu rzucany na głęboką wodę. Dieta ta składa się z czterech etapów:
przygotowania do postu, podczas którego należy zrezygnować z picia kawy i jedzenia mięsa. Trzeba unikać też spożywania produktów wywołujących nietolerancję pokarmową;
postu warzywno-owocowego połączonego z aktywnością fizyczną. Celem tego etapu jest przywrócenie homeostazy w organizmie;
wyjścia z postu – stopniowego wprowadzania elementów pełnowartościowej diety;
powrotu do pełnowartościowego żywienia połączonego z aktywnością fizyczną i okresowymi postami.
Ten etap diety, który ma aktywować zdolność organizmu do samoleczenia się, zakłada spożywanie niskoskrobiowych warzyw oraz niewielkiej ilości niskocukrowych owoców.
Podczas postu Dąbrowskiej można jeść:
warzywa kapustne – kalafiora, brokuły, kapustę, jarmuż i kiełki;
warzywa dyniowate – ogórki, dynię, kabaczka,
warzywa psiankowate – pomidory i paprykę,
warzywa liściaste – sałatę, zioła,
warzywa cebulowe – pora, cebulę, czosnek,
warzywa korzeniowe – marchew, korzeń pietruszki, buraki, selera.
zielone pędy – natkę pietruszki, botwinę, seler naciowy pokrzywę, szczaw, szpinak, brokuły, kiełki lucerny,
owoce o małej zawartości cukru – np. jagody, cytryny, jabłka, grejpfruty.
Ta oczyszczająca dieta wymaga odstawienia produktów wysokowęglowodanowych. Dlatego w czasie jej trwania zabrania się spożywania m.in. mąki, pieczywa, ziemniaków, orzechów, pestek, batatów i warzyw strączkowych. Nie wolno również jeść produktów mlecznych, jajek, oleju, mięsa, ryb, słodkich owoców, słodyczy oraz pić alkoholu. Stosując detoks dr Dąbrowskiej, należy zrezygnować z picia mocnej herbaty, kawy oraz palenia papierosów.
Przyrządzając posiłki znajdujące się jadłospisie diety dr Ewy Dąbrowskiej, zaleca się rezygnację z obróbki termicznej warzyw czy owoców. Najlepiej spożywać je na surowo – np. w postaci surówek. Dozwolone jest jednak gotowanie na i przyrządzanie zup przyprawionych ziołami. Warzywa można również dusić i piec, ale nigdy nie wolno ich smażyć. Natomiast jeśli chodzi o napoje, to zaleca się picie wody, kompotów bez cukru, koktajli i soków warzywnych, a także herbat owocowych i naparów ziołowych.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest z założenia dietą odchudzającą – spadek wagi może być jednak jej miłym skutkiem ubocznym. Jest ona przeznaczona dla tych, którzy chcą oczyścić organizm i przywrócić mu homeostazę. Autorka diety owocowo warzywnej wskazuje też, że post pomaga zwiększyć odporność, regulować ciśnienie, a nawet leczyć schorzenia układu trawiennego i choroby autoimmunologiczne . Dlatego może przysłużyć się osobom z zaburzonym metabolizmem i cierpiącym np. na zapalenie tarczycy.
Dieta dr Dąbrowskiej może także pomóc cierpiącym na:
astmę i alergię,
choroby neurologiczne – np. chorobę Parkinsona czy stwardnienie rozsiane;
problemy z układem rozrodczym – torbiele jajników, mięśniaki macicy i zaburzenia miesiączkowania;
atopowe zapalenie skóry, zmiany trądzikowe i łuszczycę.
Dieta Ewy Dąbrowskiej pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia, redukcję komórek tłuszczowych i utratę wagi. Wspiera wzmocnienie odporności i pomaga łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet problemy ze skórą. To dieta, która ma również – jak uważa sama jej autorka – doskonały wpływ na mikrobiom jelit, ich pracę oraz zwalczanie ich stanów zapalnych. Jest to związane z dostarczaniem bakteriom zasiedlającym ten odcinek układu pokarmowego błonnika i roślinnych polifenoli. Te ostatnie pomagają też hamować apetyt, kontrolować masę ciała oraz zintensyfikować przemianę tłuszczów.
Ewa Dąbrowska podkreśla także wpływ swojej diety i postu warzywno-owocowego na problemy hormonalne i z płodnością. Jedzenie produktów wysokowęglowodanowych i o wysokiej zawartości tłuszczu powoduje zwiększenie poziomu insuliny oraz leptyny. Hormony te hamują owulację i stymulują jajniki do wytwarzania testosteronu, którego zbyt duża ilość w organizmie kobiety to jeden z czynników sprzyjających rozwojowi zespołu policystycznych jajników. Restrykcyjna dieta powoduje również rozpoczęcie intensywnego spalania tłuszczu trzewnego. To między innymi właśnie w komórkach tkanki tłuszczowej produkowane są estrogeny. Ich zbyt wysoki poziom w organizmie kobiety powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego, co także może być przyczyną niepłodności.
Osoby stosujące post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej skarżą się niekiedy na osłabienie, bóle głowy, ciągłe uczucie zimna, problemy z koncentracją, biegunki, a nawet na wypadanie włosów. Dieta ta zakłada spożywanie dziennie od 400 do 600 kcal. Jest to zbyt mała liczba kalorii dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza do osób prowadzących normalny tryb życia – pracujących, zajmujących się domem i dziećmi. Jadłospis zalecany przez dr Dąbrowską jest bogaty w witaminy minerały i błonnik, jednak brakuje w nim tłuszczów i soli, które również są potrzebne organizmowi. Po zakończeniu diety należy uważać na efekt jo-jo – dotyka on niektóre osoby, które przeszły owocowo-warzywny detoks.
Regularne spożywanie mięsa, nadmiaru węglowodanów i tłuszczów oraz przetworzonej żywności to prosta droga do chorób cywilizacyjnych (nadciśnienia, miażdżycy) i pogorszenia samopoczucia. Aby oczyścić organizm z toksyn i wspomóc jego zdolność do samoleczenia, można rozpocząć post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej. Wystarczy zrobić większe zakupy w warzywniaku… lub wybrać się do hotelu Sofra – w Karpaczu albo w Mielnie. W pięknych okolicznościach przyrody i podczas odpoczynku można wesprzeć swoje zdrowie, stosując przez kilka dni dietę opartą na owocach i warzywach.
W hotelach Sofra możesz zjeść starannie zbilansowane posiłki przygotowywane w oparciu o program dr Ewy Dąbrowskiej, na którego bazie tworzymy nasze pakiety prozdrowotne już od 1999 roku. W zależności od swoich preferencji możesz wybrać menu w wersji:
surowej,
gotowanej,
klasyczne (składają się na nie posiłki surowe, gotowane i pieczone);
soków.
Jak może wyglądać dzień z owocowo-warzywnymi posiłkami przygotowanymi na podstawie zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej?
Śniadanie:
zakwas buraczany z koperkiem;
pomidor z cebulą
utarte jabłko z chrzanem;
gotowane kalarepa z brukselką
herbata ziołowa.
Obiad:
krem kalafiorowy,
gołąbki z warzywnym farszem w sosie pomidorowym,
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i natką pietruszki,
kompot z jabłek z goździkami.
Kolacja:
ciepłe buraczki z chrzanem,
napar z melisy
sałata lodowa z zielonym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
frytki selerowe.
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Przygotuj:
500 ml przecieru pomidorowego,
dużą cukinię,
dwa ząbki czosnku,
cebulę,
natkę pietruszki.
Za pomocą obieraczki do warzyw z cukinii zrób makaron – „obieraj” ją tak, aby powstały z niej cienkie paski. Do rondla wlej przecier pomidorowy, a następnie dodaj do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulkę. Całość zagotuj. Następnie wrzuć do sosu paski z cukinii i gotuj je kilka minut – aż zmiękną. Wtedy przełóż danie na talerze i szczodrze posyp natką pietruszki.
Orzeźwiające lody owocowe
Potrzebujesz:
1 grejpfruta,
3 jabłka,
ok. 4 foremek do lodów
kilka liści mięty.
Jabłka zetrzyj na tarce. Połącz je z sokiem z całego grejpfruta – dokładnie mieszając. Porwij na kawałki listki mięty i wymieszaj je z owocową masą. Całość przełóż do foremek – lody będą gotowe po ok. 5 godzinach spędzonych w zamrażalniku.
Czujesz, że musisz zrobić coś dla siebie? Przyjedź do hotelu Sofra, wybierz pakiet bałtycka dieta zdrowia oraz odpoczywaj, jedząc smacznie i pożywnie. Chcesz połączyć wypoczynek z regeneracją organizmu? Zapraszamy do hotelu Sofra, w którym możesz zarezerwować wyjątkowy pakiet ‘dieta pełnowartościowa’ z oferty pobytu ‘dla Zdrowia’. Zapraszamy do kontaktu – zaopiekujemy się twoim samopoczuciem i ciałem.
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .