Choć niedobór zdrowych bakterii w naszym organizmie jest szkodliwy, ich nadmiar również nie jest pożądany. Jednym z przykładów takiej sytuacji jest SIBO. Schorzenie to prowadzi do wielu nieprzyjemnych dolegliwości, których można się skutecznie pozbyć przy uzyskaniu odpowiedniej diagnozy. Poznaj objawy SIBO i sposób na jego wyleczenie.
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to zespół przerostu bakteryjnego, czyli zaburzenie charakteryzujące się zbyt dużą ilością bakterii w jelicie cienkim. Bakterie naturalnie występują w jelicie cienkim w niewielkich ilościach, lecz gdy dochodzi do rozrostu mikroflory jelita grubego i drobnoustroje migrują do wyższych odcinków jelit, mogą pojawić się konsekwencje zdrowotne. Zaburzenie to wpływa negatywnie na proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz może powodować szereg dolegliwości, zarówno w obrębie układu pokarmowego, jak i poza nim.
Rozwojowi SIBO sprzyjają nieprawidłowości anatomiczne i zaburzenia pracy układu pokarmowego (głównie: zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, niedrożność lub uchyłkowatość jelit), inne choroby (m.in.: cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zapalenie trzustki, mukowiscydoza) oraz niektóre leki.
SIBO daje wiele niespecyficznych objawów, które mogą wynikać też z różnych innych zaburzeń. Główne objawy SIBO to:
bóle brzucha,
wzdęcia i gazy,
refluks,
nieświeży oddech,
odbijanie,
nudności,
biegunka lub zaparcia,
bóle głowy,
przewlekłe zmęczenie.
SIBO może także powodować infekcje układu moczowego, jamy ustnej, bóle stawów oraz zmiany skórne. W konsekwencji przerostu bakteryjnego może dojść do zaburzeń wchłaniania skutkujących niedoborami pokarmowymi oraz niezamierzoną utratą masy ciała.
W pierwszej kolejności konieczne jest postawienie prawidłowej diagnozy. W tym celu najczęściej stosuje się wodorowy test oddechowy z użyciem laktulozy lub glukozy. Aby zmniejszyć populację bakterii bytujących w jelicie cienkim, stosuje się antybiotykoterapię. Oprócz tego konieczne jest prowadzenie odpowiedniej diety.
Dieta w SIBO to tzw. dieta Low FODMAP. Zakłada ona ograniczenie produktów pobudzających namnażanie bakterii jelitowych. Do składników określanych skrótem FODMAP należą fermentujące monosacharydy, disacharydy, oligosacharydy i poliole.
Produkty zawierające najwięcej FODMAP to:
warzywa: kalafior, brokuł, burak, brukselka, kapusta, czosnek, cebula, por, groszek, szparagi, soczewica,
nabiał: mleko, śmietana, twaróg, jogurt, maślanka oraz produkty z ich dodatkiem, np. lody, sernik,
owoce: jabłko, gruszka, awokado, wiśnia, śliwka, arbuz, mango, brzoskwinia, nektarynka, owoce suszone i konserwowe,
produkty zbożowe: pszenne, żytnie, jęczmienne,
inne produkty: miód, słodziki (ksylitol, maltitol, sorbitol), nerkowce, pistacje.
Produkty te należy wykluczyć w początkowej fazie diety, która trwa od 2 do 6 tygodni. Następnie można stopniowo wprowadzać wykluczone produkty, obserwując czy powodują one nawrót dolegliwości. Na tej podstawie można ustalić tolerancję na określone produkty i przejść do 3 fazy przygotowania indywidualnej diety.
Produkty o niskiej zawartości FODMAP, które można spożywać chorując na SIBO to:
warzywa: pomidor, ogórek, marchew, seler, papryka o podłużnym kształcie, dynia, bakłażan, sałata, cukinia, ziemniak, fasolka szparagowa,
owoce: banan, mandarynka, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, ananas, winogrono, malina, truskawka,
produkty nabiałowe: ser żółty, mozzarella, mleko bezlaktozowe i jego przetwory, ser pleśniowy, feta,
produkty zbożowe: owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane, kukurydziane,
inne produkty: pestki dyni, orzechy włoskie, ziemne, makadamia, gorzka czekolada.
Często zdarza się, że choroby, które można łatwo wyleczyć, latami obniżają nasz komfort życia z powodu późnej diagnozy. W Instytucie Zdrowia Sofra dostępne są liczne badania diagnostyczne, m.in.: wodorowy test oddechowy, testy na nietolerancje pokarmowe, Candida Albicans czy pasożyty. Warto z nich skorzystać odczuwając dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, które nie zostały wyjaśnione za pomocą innych badań.
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .