Komu przede wszystkim zalecana jest dieta bezmleczna i bezglutenowa? W pierwszej kolejności należy wskazać osoby z celiakią (czyli inaczej nietolerancją na gluten), skazą białkową oraz nadwrażliwością na alergizujące składniki pokarmowe. Jeśli nigdy nie wykonywaliśmy badań diagnostycznych w tym kierunku, ale po zjedzeniu produktów mlecznych lub zbożowych pojawiają się wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, migreny, a nawet zmiany skórne, warto żebyśmy zastanowili się nad próbą zmiany diety. Najpierw należy sprawdzić, jak organizm zareaguje na dietę bezglutenową, a później bezmleczną. Jeżeli nie zauważymy u siebie poprawy samopoczucia, oznacza to, że nie powinniśmy zupełnie wykluczać z diety produktów zawierających gluten i mleko, ponieważ nie są przyczyną naszych dolegliwości.
Dieta bezmleczna – co jeść, a czego unikać?
Jak sugeruje sama nazwa, dieta bezmleczna polega na wyłączeniu z jadłospisu mleka oraz wszelkiego rodzaju produktów mlecznych. Pierwsze „zabronione produkty”, które przychodzą nam do głowy to oczywiście: jogurty, twarogi, sery, maślanki. Białko mleka jest także ukryte w mniej oczywistych produktach takich jak: pieczywo, różnego rodzaju słodkości (lody, kremy, ciastka) czy nawet syropy lecznicze. W związku z tym, że w tej diecie nie dostarczamy organizmowi mleka, łatwo doprowadzić jest do niedoboru wapnia. W celu jego uzupełnienia w jadłospisie powinny znaleźć się: kasza, fasola, soczewica, ryby, buraki, jak również szpinak.
Jak wygląda dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa nie różni się zbytnio od diety bazującej na zasadach zdrowego odżywiania. Posiłki powinno się spożywać co około 3 godziny, w ilości 4-5 dziennie. Rekomendowane jest używanie świeżych i dobrej jakości produktów, z tym, że po prostu bez glutenu w składzie. Znajduje się on w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz przetworach. Co może być ich zamiennikiem? Jeżeli chodzi o produkty zbożowe niezawierające glutenu poleca się ryż, kukurydzę, kaszę jaglaną i gryczaną. Również w tym przypadku trzeba uważnie przyglądać się etykietom produktów, które wybieramy. O ile wiemy, że mogą zaszkodzić nam płatki śniadaniowe, o tyle niekoniecznie możemy podejrzewać obecność glutenu w składzie majonezu lub suszonych owoców.
Kto może pomóc w zmianie nawyków żywieniowych oraz przejściu na dietę bezglutenową i bezmleczną?
W Instytucie Zdrowia Sofra czeka grono specjalistów dietetyków, którzy ułożą jadłospis i wybiorą odpowiednią dietę uwzględniając stan zdrowia i potrzeby każdego, kto zdecyduje się na pobyt w jednym z ośrodków – w Karpaczu lub Mielnie. Oprócz tego jest możliwe wykonanie wszelkich badań diagnostycznych na miejscu. Instytut Sofra oferuje kurację bazującą na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, zwaną dietą Paleo. Dieta Paleo jest polecana również przy chorobach autoimmunologicznych, jej podstawą są wysokiej jakości produkty odżywcze. Propozycją na śniadanie jest frittata z batatami i szparagami, a przykładową kolacją może być pure z pieczonej dyni. Efektem kuracji będzie z pewnością lepsze samopoczucie, przypływ energii oraz szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .