Komu przede wszystkim zalecana jest dieta bezmleczna i bezglutenowa? W pierwszej kolejności należy wskazać osoby z celiakią (czyli inaczej nietolerancją na gluten), skazą białkową oraz nadwrażliwością na alergizujące składniki pokarmowe. Jeśli nigdy nie wykonywaliśmy badań diagnostycznych w tym kierunku, ale po zjedzeniu produktów mlecznych lub zbożowych pojawiają się wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, migreny, a nawet zmiany skórne, warto żebyśmy zastanowili się nad próbą zmiany diety. Najpierw należy sprawdzić, jak organizm zareaguje na dietę bezglutenową, a później bezmleczną. Jeżeli nie zauważymy u siebie poprawy samopoczucia, oznacza to, że nie powinniśmy zupełnie wykluczać z diety produktów zawierających gluten i mleko, ponieważ nie są przyczyną naszych dolegliwości.

Dieta bezmleczna – co jeść, a czego unikać?

Jak sugeruje sama nazwa, dieta bezmleczna polega na wyłączeniu z jadłospisu mleka oraz wszelkiego rodzaju produktów mlecznych. Pierwsze „zabronione produkty”, które przychodzą nam do głowy to oczywiście: jogurty, twarogi, sery, maślanki. Białko mleka jest także ukryte w mniej oczywistych produktach takich jak: pieczywo, różnego rodzaju słodkości (lody, kremy, ciastka) czy nawet syropy lecznicze. W związku z tym, że w tej diecie nie dostarczamy organizmowi mleka, łatwo doprowadzić jest do niedoboru wapnia. W celu jego uzupełnienia w jadłospisie powinny znaleźć się: kasza, fasola, soczewica, ryby, buraki, jak również szpinak.

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa nie różni się zbytnio od diety bazującej na zasadach zdrowego odżywiania. Posiłki powinno się spożywać co około 3 godziny, w ilości 4-5 dziennie. Rekomendowane jest używanie świeżych i dobrej jakości produktów, z tym, że po prostu bez glutenu w składzie. Znajduje się on w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz przetworach. Co może być ich zamiennikiem? Jeżeli chodzi o produkty zbożowe niezawierające glutenu poleca się ryż, kukurydzę, kaszę jaglaną i gryczaną. Również w tym przypadku trzeba uważnie przyglądać się etykietom produktów, które wybieramy. O ile wiemy, że mogą zaszkodzić nam płatki śniadaniowe, o tyle niekoniecznie możemy podejrzewać obecność glutenu w składzie majonezu lub suszonych owoców.

Kto może pomóc w zmianie nawyków żywieniowych oraz przejściu na dietę bezglutenową i bezmleczną?

W Instytucie Zdrowia Sofra czeka grono specjalistów dietetyków, którzy ułożą jadłospis i wybiorą odpowiednią dietę uwzględniając stan zdrowia i potrzeby każdego, kto zdecyduje się na pobyt w jednym z ośrodków – w Karpaczu lub Mielnie. Oprócz tego jest możliwe wykonanie wszelkich badań diagnostycznych na miejscu. Instytut Sofra oferuje kurację bazującą na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, zwaną dietą Paleo. Dieta Paleo jest polecana również przy chorobach autoimmunologicznych, jej podstawą są wysokiej jakości produkty odżywcze. Propozycją na śniadanie jest frittata z batatami i szparagami, a przykładową kolacją może być pure z pieczonej dyni. Efektem kuracji będzie z pewnością lepsze samopoczucie, przypływ energii oraz szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.