Komu przede wszystkim zalecana jest dieta bezmleczna i bezglutenowa? W pierwszej kolejności należy wskazać osoby z celiakią (czyli inaczej nietolerancją na gluten), skazą białkową oraz nadwrażliwością na alergizujące składniki pokarmowe. Jeśli nigdy nie wykonywaliśmy badań diagnostycznych w tym kierunku, ale po zjedzeniu produktów mlecznych lub zbożowych pojawiają się wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, migreny, a nawet zmiany skórne, warto żebyśmy zastanowili się nad próbą zmiany diety. Najpierw należy sprawdzić, jak organizm zareaguje na dietę bezglutenową, a później bezmleczną. Jeżeli nie zauważymy u siebie poprawy samopoczucia, oznacza to, że nie powinniśmy zupełnie wykluczać z diety produktów zawierających gluten i mleko, ponieważ nie są przyczyną naszych dolegliwości.
Dieta bezmleczna – co jeść, a czego unikać?
Jak sugeruje sama nazwa, dieta bezmleczna polega na wyłączeniu z jadłospisu mleka oraz wszelkiego rodzaju produktów mlecznych. Pierwsze „zabronione produkty”, które przychodzą nam do głowy to oczywiście: jogurty, twarogi, sery, maślanki. Białko mleka jest także ukryte w mniej oczywistych produktach takich jak: pieczywo, różnego rodzaju słodkości (lody, kremy, ciastka) czy nawet syropy lecznicze. W związku z tym, że w tej diecie nie dostarczamy organizmowi mleka, łatwo doprowadzić jest do niedoboru wapnia. W celu jego uzupełnienia w jadłospisie powinny znaleźć się: kasza, fasola, soczewica, ryby, buraki, jak również szpinak.
Jak wygląda dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa nie różni się zbytnio od diety bazującej na zasadach zdrowego odżywiania. Posiłki powinno się spożywać co około 3 godziny, w ilości 4-5 dziennie. Rekomendowane jest używanie świeżych i dobrej jakości produktów, z tym, że po prostu bez glutenu w składzie. Znajduje się on w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz przetworach. Co może być ich zamiennikiem? Jeżeli chodzi o produkty zbożowe niezawierające glutenu poleca się ryż, kukurydzę, kaszę jaglaną i gryczaną. Również w tym przypadku trzeba uważnie przyglądać się etykietom produktów, które wybieramy. O ile wiemy, że mogą zaszkodzić nam płatki śniadaniowe, o tyle niekoniecznie możemy podejrzewać obecność glutenu w składzie majonezu lub suszonych owoców.
Kto może pomóc w zmianie nawyków żywieniowych oraz przejściu na dietę bezglutenową i bezmleczną?
W Instytucie Zdrowia Sofra czeka grono specjalistów dietetyków, którzy ułożą jadłospis i wybiorą odpowiednią dietę uwzględniając stan zdrowia i potrzeby każdego, kto zdecyduje się na pobyt w jednym z ośrodków – w Karpaczu lub Mielnie. Oprócz tego jest możliwe wykonanie wszelkich badań diagnostycznych na miejscu. Instytut Sofra oferuje kurację bazującą na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, zwaną dietą Paleo. Dieta Paleo jest polecana również przy chorobach autoimmunologicznych, jej podstawą są wysokiej jakości produkty odżywcze. Propozycją na śniadanie jest frittata z batatami i szparagami, a przykładową kolacją może być pure z pieczonej dyni. Efektem kuracji będzie z pewnością lepsze samopoczucie, przypływ energii oraz szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .