Trudności z zajściem w ciążę mogą być spowodowana wieloma czynnikami. Należą do nich m.in.: styl życia, ogólny stan zdrowia i kondycja organizmu, uwarunkowania genetyczne, a także, czemu będzie poświęcony ten wpis, sposób odżywiania. Zajście w ciążę może utrudniać spożywanie w nadmiarze żywności przetworzonej lub występujące niedobory tłuszczu (jednak nie każdy rodzaj tłuszczu będzie zalecany) czy składników odżywczych. Przed rozpoczęciem diety na płodność konieczne będzie wykonanie badania krwi, które umożliwi dietetykowi spersonalizowanie zaleceń. Pozytywny wpływ diety na płodność potwierdzili naukowcy z Harvard School of Public Health. Z wykonanych przez nich badań zostały wyciągnięte wnioski pomagające w doborze odpowiedniej diety, która ułatwia zajście w ciążę.

Jakie produkty powinny być obecne w diecie dla płodności?

Ogólne wskazania mówią, że w diecie na płodność nie powinno przede wszystkim zabraknąć witaminy E, nazywanej też „witaminą płodności”. W jakich produktach ją znajdziemy? W olejach roślinnych, orzechach laskowych, pestkach słonecznika i dyni, żółtkach jaj oraz w warzywach liściastych. W takiej diecie warto korzystać z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są przykładowo ryby i owoce awokado. Składnikiem mineralnym, bardzo ważnym przy diecie na płodność, jest żelazo. Przyswajamy je jedząc wątróbkę, czerwone mięso, ryby, buraki, suszone morele i orzechy oraz rośliny strączkowe.

Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, zwraca się obecnie szczególną uwagę na foliany wraz z witaminą B12. Uzupełnia się je często suplementacją, ale dodatkowo warto wiedzieć, jakie produkty są ich naturalnym źródłem. Są to warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże i nasiona roślin strączkowych. W diecie na płodność należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (30-35 ml płynów na każdy kilogram masy ciała). W czasie starań o ciążę istotna jest dla kobiety ciągła kontrola masy ciała. Wyliczono, że optymalne wskazanie wartości BMI dla niej wynosi pomiędzy 20 a 28.

Czego unikać w diecie na płodność?

Niewskazane jest spożywanie tłuszczy „trans”, powodujących zaburzenia w syntezie hormonów. Kobiety starające się o zajście w ciążę powinny zatem wykluczyć z diety frytki, tłuste mięso, pieczywo cukiernicze i ciastka. Dobrze jest unikać węglowodanów prostych powodujących wahania poziomu insuliny we krwi. Wiąże się to z rezygnacją z białego pieczywa, słodkich napojów i słodyczy, na rzecz produktów zbożowych, ciemnego pieczywa, kaszy oraz warzyw. Płodności nie sprzyja też kofeina spożywana w ilościach powyżej 300 mg oraz alkohol.

Kurację z dietą wspomagającą płodność oferują specjaliści ds. odżywiania z Instytutu Sofra. Oczyszczanie organizmu za sprawą diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej niejednokrotnie przyniosło pożądane przez przyszłych rodziców efekty. Pobyt w Instytucie Sofra, oprócz pełnego wyżywienia, gwarantuje również konsultację z ginekologiem/urologiem, zajęcia ruchowe w basenie oraz zabiegi z fizykoterapii. Jest polecaną propozycją dla par planujących powiększenie rodziny, będąc jednocześnie doskonałą formą wypoczynku w górskiej lub morskiej scenerii (Karpacz lub Mielno).