Dieta odkwaszająca powstała w celu przywrócenie prawidłowego pH organizmu, które może zostać zaburzone przez wiele czynników. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest uzależnione od układów buforujących w organizmie oraz prawidłowego funkcjonowania nerek i płuc. Odpowiednie pH waha się w granicach 7,36–7,45. Warto pamiętać, że równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna do osiągnięcia homeostazy, a niezdrowy styl życia może zwiększać zakwaszenie organizmu, co wiąże się z pogorszeniem samopoczucia i stanu zdrowia.
Kuracja odkwaszająca organizm jest polecana osobom, które, ze względu na styl życia mogą cierpieć na zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Do objawów mogących świadczyć o zakwaszeniu organizmu należy m.in.: pogorszenie ogólnego samopoczucia, w tym nastroju, zaburzenia żołądkowo-jelitowe w postaci wzdęć i zaparć, bóle w obrębie układu kostno-stawowego, wysoki poziom cholesterolu oraz szybkie przybieranie na wadze.
Na wzrost zakwaszenia organizmu wpływa niewielka ilość warzyw i owoców w diecie, duża ilość produktów będących źródłem białka zwierzęcego oraz żywność wysokoprzetworzona, taka jak słodycze, słone przekąski, produkty typu fast food. Zakwaszenie organizmu może zwiększać również przewlekły stres oraz brak aktywności fizycznej.
Kuracja odkwaszająca organizm polega na spożywaniu w głównej mierze produktów o właściwościach alkalizujących. Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, należy przyjmować produkty odkwaszające i zakwaszające w proporcji 4:1. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w niewielkich odstępach czasowych, co 3-4 godziny.
Dieta odkwaszająca opiera się na uwzględnieniu w jadłospisie dużej ilości warzyw. Do warzyw o najwyższych właściwościach alkalizujących należą: zielone warzywa liściaste, marchew, bakłażan, zielony ogórek, cebula, seler naciowy, szparagi. Kolejnym ważnym składnikiem kuracji odkwaszającej organizm są owoce. Wśród owoców o właściwościach odkwaszających należy wspomnieć o borówkach, owocach cytrusowych, winogronach, jabłkach, gruszkach, bananach i mango. Proces oczyszczania organizmu jest wspomagany przez spożywanie dużej ilości płynów, minimum 1,5-2 litrów dziennie. Oprócz wody pomocne w odkwaszaniu są soki warzywne i owocowe.
Komponując samodzielnie dietę odkwaszającą organizm, należy ograniczyć spożywanie mięsa i nabiału (zwłaszcza produktów tłustych) oraz jaj i zastępować je produktami roślinnymi. Zboża także wykazują działanie zakwaszające, dlaczego nie powinny dominować w jadłospisie. Konieczne jest zaprzestanie palenia, picia alkoholu i stosowania innych używek. Dieta odkwaszająca ogranicza również spożywanie produktów będących źródłem kofeiny.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w postaci surowej stanowi przykład kuracji, dzięki której można odzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Składa się ona z dużej ilości warzyw i owoców, które są produktami alkalizującymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowego pH. Ponadto dieta bazuje na żywności nieprzetworzonej i niepoddanej obróbce termicznej, dzięki czemu produkty nie tracą cennych składników odżywczych.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .