Dieta odkwaszająca powstała w celu przywrócenie prawidłowego pH organizmu, które może zostać zaburzone przez wiele czynników. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest uzależnione od układów buforujących w organizmie oraz prawidłowego funkcjonowania nerek i płuc. Odpowiednie pH waha się w granicach 7,36–7,45. Warto pamiętać, że równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna do osiągnięcia homeostazy, a niezdrowy styl życia może zwiększać zakwaszenie organizmu, co wiąże się z pogorszeniem samopoczucia i stanu zdrowia.
Kuracja odkwaszająca organizm jest polecana osobom, które, ze względu na styl życia mogą cierpieć na zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Do objawów mogących świadczyć o zakwaszeniu organizmu należy m.in.: pogorszenie ogólnego samopoczucia, w tym nastroju, zaburzenia żołądkowo-jelitowe w postaci wzdęć i zaparć, bóle w obrębie układu kostno-stawowego, wysoki poziom cholesterolu oraz szybkie przybieranie na wadze.
Na wzrost zakwaszenia organizmu wpływa niewielka ilość warzyw i owoców w diecie, duża ilość produktów będących źródłem białka zwierzęcego oraz żywność wysokoprzetworzona, taka jak słodycze, słone przekąski, produkty typu fast food. Zakwaszenie organizmu może zwiększać również przewlekły stres oraz brak aktywności fizycznej.
Kuracja odkwaszająca organizm polega na spożywaniu w głównej mierze produktów o właściwościach alkalizujących. Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, należy przyjmować produkty odkwaszające i zakwaszające w proporcji 4:1. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w niewielkich odstępach czasowych, co 3-4 godziny.
Dieta odkwaszająca opiera się na uwzględnieniu w jadłospisie dużej ilości warzyw. Do warzyw o najwyższych właściwościach alkalizujących należą: zielone warzywa liściaste, marchew, bakłażan, zielony ogórek, cebula, seler naciowy, szparagi. Kolejnym ważnym składnikiem kuracji odkwaszającej organizm są owoce. Wśród owoców o właściwościach odkwaszających należy wspomnieć o borówkach, owocach cytrusowych, winogronach, jabłkach, gruszkach, bananach i mango. Proces oczyszczania organizmu jest wspomagany przez spożywanie dużej ilości płynów, minimum 1,5-2 litrów dziennie. Oprócz wody pomocne w odkwaszaniu są soki warzywne i owocowe.
Komponując samodzielnie dietę odkwaszającą organizm, należy ograniczyć spożywanie mięsa i nabiału (zwłaszcza produktów tłustych) oraz jaj i zastępować je produktami roślinnymi. Zboża także wykazują działanie zakwaszające, dlaczego nie powinny dominować w jadłospisie. Konieczne jest zaprzestanie palenia, picia alkoholu i stosowania innych używek. Dieta odkwaszająca ogranicza również spożywanie produktów będących źródłem kofeiny.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w postaci surowej stanowi przykład kuracji, dzięki której można odzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Składa się ona z dużej ilości warzyw i owoców, które są produktami alkalizującymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowego pH. Ponadto dieta bazuje na żywności nieprzetworzonej i niepoddanej obróbce termicznej, dzięki czemu produkty nie tracą cennych składników odżywczych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .