Dobrze zbilansowana dieta zapewnia odpowiednią dawkę składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to model żywienia, który powinien być tym pierwszym, wybieranym przez nas zarówno w celu osiągnięcia dobrego samopoczucia, utrzymania zdrowia, jak i dbania o piękną sylwetkę. Nie każdy jednak wie, jak ułożyć jadłospis na zdrowej zbilansowanej diecie. Warto więc poznać praktyczne wskazówki.
Zbilansowana dieta to sposób żywienia, który pozwala pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co jest potrzebne do zachowania zdrowia.
Podstawową zasadą zbilansowanej diety jest różnorodność. Każdy produkt spożywczy zawiera różne składniki odżywcze, w innych ilościach i proporcjach. Nie należy ograniczać się zatem np. do kilku warzyw, owoców czy jednego rodzaju kaszy. Każdego dnia warto sięgać po inne produkty spożywcze.
Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w produktach sezonowych i lokalnych. W okresie jesienno-zimowym, gdy dostępność produktów jest ograniczona, można urozmaicać swoją dietę stosując produkty mrożone lub kiszonki.
Kolejną ważną zasadą jest wybieranie żywności nieprzetworzonej, ponieważ to ona zawiera najwięcej składników odżywczych. Najlepiej kupować naturalne produkty i na ich bazie przygotowywać posiłki. Szczególnie niekorzystna jest żywność wysokoprzetworzona, która zwiększa ryzyko otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów.
Zbilansowana dieta dziecka wygląda podobnie do diety osób dorosłych. Warto pamiętać o źródłach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza rybach), które są potrzebne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Aby dziecko chętniej sięgało po zdrowe produkty, należy zadbać o atrakcyjną formę podania posiłku. Potrawy powinny być kolorowe i posiadać różnorodną teksturę.
Zbilansowanie diety wegańskiej wymaga sporego zaangażowania i wiedzy, jednak nie jest niemożliwe. Osoby niespożywające mięsa i innych produktów odzwierzęcych są narażone na niedobory pokarmowe np.: wapnia, żelaza, a także witaminy D, A, cynku i selenu. Z tego względu należy w codziennej diecie wybierać produkty roślinne, które zawierają ich spore ilości oraz produkty wzbogacane w te składniki. Przykładem są np. napoje roślinne wzbogacane o wapń i witaminy.
Chcąc zapobiec niedoborom żelaza, należy pamiętać, aby do posiłku będącego jego źródłem dodawać produkty zawierający witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Inne minerały można znaleźć głównie w zbożach, orzechach, nasionach roślin strączkowych.
W zbilansowanej diecie wegańskiej ważną kwestią jest białko - jego pełnowartościowym źródłem są produkty odzwierzęce. Jedna roślina zwykle nie zawiera wszystkich aminokwasów potrzebnych człowiekowi, dlatego należy dbać o różnorodność produktów białkowych. Spożywając różne produkty w ciągu dnia (zboża, nasiona roślin strączkowych, orzechy), jesteśmy w stanie uzupełnić wszystkie aminokwasy.
Zbilansowana dieta wegetariańska, w zależności od rodzaju wykluczonych produktów, opiera się (bardziej lub mniej) na zasadach bilansowania diety wegańskiej. Jest ona jednak łatwiejsza, ponieważ wegetarianizm dopuszcza część produktów zwierzęcych.
Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, często zapominamy, że najlepszym sposobem na to jest zbilansowana dieta odchudzająca z obniżoną wartością kaloryczną. Ubogoenergetyczne diety eliminacyjne nie wpływają dobrze na zdrowie, szybko prowadzą do zniechęcenia i efektu jo-jo. Stosowanie zbilansowanej diety pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała również po zakończeniu odchudzania, ponieważ może wyrobić w nas zdrowe nawyki żywieniowe.
Jeżeli chcesz schudnąć z głową, skorzystaj z oferty Instytutu Zdrowia Sofra. Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu dieta niskokaloryczna jest kierowana nie tylko dla osób zdrowych, chcących schudnąć, ale także dla osób cierpiących na przewlekłe schorzenia, takie jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy zaburzenia poziomu cholesterolu. W dodatku w Instytucie Zdrowia Sofra zachęcamy także do aktywności fizycznej i pomagamy dopasować ją do potrzeb naszych pacjentów, wiedząc, że jest ona podstawą tzw. piramidy żywieniowej.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .