Wiele osób ma ogromny problem z tym, aby porzucić słodycze na rzecz zdrowego odżywiania. Nic dziwnego, połączeniu cukru i tłuszczu występujące w słodyczach silnie wpływa na ośrodek nagrody w mózgu, co sprawia, że czujemy się lepiej. Nie będzie to dla na bardzo niekorzystne, o ile spożywamy słodycze raz na jakiś czas i z umiarem. Co jednak zrobić, gdy nie możemy zrezygnować z codziennej porcji słodyczy? Czym zastąpić słodycze na diecie?
Po słodycze sięgamy nie bez powodu. Już jako dzieci rozwija się u nas preferencja smaku słodkiego, dlatego bardzo ważne jest, aby unikać słodyczy od najmłodszych lat. Tymczasem stanowią one często nagrodę za bycie grzecznym czy za dobre stopnie w szkole. Dostajemy tort na urodziny oraz słodycze pod choinkę. Słodkości towarzyszą nam we wszystkich ważnych dla nas wydarzeniach. Gdy dorastamy, również działamy w podobny sposób. Ale nie tylko radość i rodzinne uroczystości są impulsem do jedzenia słodyczy. W gorszych momentach naszego życia sięgamy po nie w celu poprawy nastroju. Wiele osób zajada w ten sposób stres i zmartwienia.
Niezależnie od powodu, spożywanie słodyczy wpływa negatywnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Posiadają wysoką gęstość energetyczną, co oznacza, że w niewielkiej ilość słodyczy znajduje się bardzo dużo kalorii. Ze względu na małą objętość słodkich przekąsek, bardzo łatwo o przejedzenie. Częste spożywanie słodyczy sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi chorób cywilizacyjnych w postaci otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.
Jest wiele sposobów na to, aby wyeliminować słodycze ze swojej diety. Jednym z nich jest zastępowanie słodyczy produktami naturalnie słodkim i bogatymi w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz przygotowanymi z nich zdrowymi zamiennikami.
Najbardziej niekorzystne są tradycyjne słodycze sklepowe. Na szczęście w ostatnim czasie coraz częściej można kupić słodycze bez dodatku cukru, oczyszczonej mąki czy oleju palmowego. Jednak i w tym przypadku należy zachować umiar, ponieważ nawet “zdrowe” słodycze zawierają zwykle duże ilości kalorii.
Dobrym pomysłem jest także stosowanie zamienników cukru, takich jak np. stewia, ksylitol, erytrytol. Można używać ich do słodzenia herbaty i kawy, domowych deserów czy wypieków. Obniży to znacznie ilość spożywanych kalorii oraz pozwoli uniknąć niekorzystnej zdrowotnie odpowiedzi organizmu w postaci gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Szybki wzrost i następujący po nim nagły spadek cukru jest czynnikiem sprzyjającym podjadaniu słodyczy. Wahania stężenia glukozy we krwi ogranicza dieta bogata w warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe - ponadto można wspomóc się suplementacją chromu.
Wiele produktów nieprzetworzonych może zastąpić nam słodycze. Owoce świeże i suszone są naturalnie słodkie ze względu na obecne w nich cukry. Przewagą tych produktów jest to, że spożywając je, nie dostarczamy sobie pustych kalorii tak jak w przypadku słodyczy. Owoce zawierają cenne składniki odżywcze w postaci witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i substancji biologicznie czynnych wspomagających pracę naszego organizmu.
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku orzechów i nasion. Są one wysokokaloryczne, ponieważ zawierają tłuszcze, lecz dominują wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Słodycze natomiast są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych, które znacznie zwiększają ryzyko zaburzeń poziomu cholesterolu we krwi i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Odpowiednio skomponowane menu zmniejsza chęć sięgania po słodycze. W ofercie Instytutu Zdrowia Sofra znajdziesz diety zawierające urozmaicone posiłki, zarówno pod względem smaku, zapachu, wyglądu, jak i dostarczanych składników odżywczych. Monotonne, niezbilansowane diety zwiększają ochotę na zjedzenie dodatkowego posiłku w postaci słodkich lub słonych przekąsek. Dzięki różnorodności diet proponowanych przez dietetyków Instytutu zaczniesz chętniej sięgać po zdrowe posiłki, bez odczuwania potrzeby zastępowania ich słodyczami.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .